Skót font

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából

A skót font angolul: pound Scots Skócia fizetőeszköze volt, mielőtt az ország 1707-ben politikai és pénzügyi unióba lépett volna Angliával. Azóta a font sterling a hivatalos fizetőeszköz, de az Egyesült Királyságban nem monopólium a bankjegynyomtatás, így Skóciában is vannak saját bankjegyek.

Története[szerkesztés]

I. Dávid vezette be az angol és francia pénz mintájára, egy font 20 shillinggel, egy shilling 12 pennyvel volt egyenértékű. Később leértékelődött az angol fonthoz képest, és III. Jakab idejére egy angol font már négy skót fontot ért. A skót font mellett Skóciában ezüstmárkát is kiadtak, ami 13 shilling 4 pennyt ért (a font kétharmadát).

Mikor VI. Jakab skót király 1603-ban Anglia uralkodója is lett I. Jakab néven, átalakította a pénzrendszert úgy, hogy az angolra hasonlítson, és 12 skót font volt egyenértékű 1 font sterlinggel. 1707-ben a skót fontot 12:1 átváltással a font sterling váltotta fel, bár Skóciában a 18. század hátralévő részében még használatban maradt.

Ma nem létezik különálló skót font, de Skócia három legnagyobb zsíróbankja, a Royal Bank of Scotland, a Bank of Scotland és a Clydesdale Bank ad ki bankjegyeket belföldi használatra. Ezek időnként az Egyesült Királyság más részeiben is felbukkannak, leggyakrabban azonban csak Skóciában használatosak, és értékük megegyezik a font sterlingével. Az Egyesült Királyság területén kívül ezen bankjegyeket nem fogadják el.

Ezek a bankok a bankjegykibocsátást csak 100%-os fedezettel tehetik, tehát a Bank of England bankjegyeiből a saját kibocsátásúval azonos mennyiséget kell tartalékolniuk, azaz nincs jegybankpénz-teremtési képességük. Ezeknek a bankjegyeknek a kibocsátását az angol bankrendszer specialitása teszi lehetővé, mivel a bankjegykibocsátás az Egyesült Királyságban nem monopólium.

2008-ban az IBNS szerint a 2007-ben az év bankjegye az 50 fontos lett, amelyet a Bank of Scotland bocsátott ki.[1]

Egy független Skócia esetén is megmaradna a mai rendszer, vagyis megtartanák a font sterlinget.[2]

2015-ben bejelentették, hogy két év múlva polimer alapanyagú bankjegyeket bocsátanak ki. Első lépésként a 10 fontos bankjegyet.[3]

Források[szerkesztés]

Jegyzetek[szerkesztés]

További információk[szerkesztés]