Sharpe-őszantilop

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
Infobox info icon.svg
Sharpe-őszantilop
Nőstény Sharpe-őszantilop a Kruger Nemzeti Parkban
Nőstény Sharpe-őszantilop a Kruger Nemzeti Parkban
Természetvédelmi státusz
Nem fenyegetett
Status iucn EX icon blank.svg Status iucn EW icon blank.svg Status iucn CR icon blank.svg Status iucn EN icon blank.svg Status iucn VU icon blank.svg Status iucn NT icon blank.svg Status iucn LC icon.svg
Rendszertani besorolás
Ország: Állatok (Animalia)
Törzs: Gerinchúrosok (Chordata)
Altörzs: Gerincesek (Vertebrata)
Főosztály: Négylábúak (Tetrapoda)
Osztály: Emlősök (Mammalia)
Alosztály: Elevenszülő emlősök (Theria)
Csoport: Eutheria
Alosztályág: Méhlepényesek (Placentalia)
Öregrend: Laurasiatheria
Csoport: Scrotifera
Csoport: Ferungulata
Csoport: Patások (Ungulata)
Rend: Párosujjú patások (Artiodactyla)
Csoport: Ruminantiamorpha
Alrend: Kérődzők (Ruminantia)
Alrendág: Pecora
Öregcsalád: Bovoidea
Család: Tülkösszarvúak (Bovidae)
Alcsalád: Antilopformák (Antilopinae)
Nemzetség: Törpeantilopok (Neotragini)
Nem: Őszantilopok (Raphicerus)
Hamilton Smith, 1827
Faj: R. sharpei
Tudományos név
Raphicerus sharpei
Thomas, 1897
Elterjedés
Elterjedési területe
Elterjedési területe
Hivatkozások
Wikifajok

A Wikifajok tartalmaz Sharpe-őszantilop témájú rendszertani információt.

Commons

A Wikimédia Commons tartalmaz Sharpe-őszantilop témájú kategóriát.

A Sharpe-őszantilop (Raphicerus sharpei) az emlősök (Mammalia) osztályának párosujjú patások (Artiodactyla) rendjébe, ezen belül a tülkösszarvúak (Bovidae) családjába és az antilopformák (Antilopinae) alcsaládjába tartozó faj.

Előfordulása[szerkesztés]

A Sharpe-őszantilop Délkelet-Afrika lakója: Tanzánia déli részétől egészen a Dél-afrikai Köztársaság északkeleti részéig (Limpopo és Mpumalanga tartomány) és Kelet-Szváziföldig húzódik elterjedési területe, ami Malawit, Mozambikot, Zimbabwét, Zambia Zambézitől keletre eső részeit, illetve a Kongói Demokratikus Köztársaság délkeleti és Botswana északkeleti csücskét és a Namíbiához tartozó Caprivi-sávot is magába foglalja. Az Indiai-óceán menti parti sávból hiányzik. Élőhelyén jórészt a Brachystegia nembe tartozó mimózaféle dús aljnövényzetű erdőségeihez kötődik, de helyenként nyíltabb vidékeken is előfordul.

Megjelenése[szerkesztés]

A Sharpe-őszantilopok kis termetű kérődzők: marmagasságuk 45-55 centiméter, testhosszuk 65-75 centiméter, amihez 4-8 centiméteres farok csatlakozik; testtömegük 7-16 kilogramm. A tehenek némileg nagyobbak a bikáknál, viszont csak ez utóbbiaknak vannak szarvai: ezek rendszerint öt centiméter hosszúak, a rekord 10,48 centiméteres.

A többi őszantilophoz hasonlóan vörösesbarna alapszínét fehér szőrszálak tarkítják, ettől tűnnek jellegzetesen „ősznek”. A végtagok külseje és a fej nagy része sárgásbarna, de a szem körül egy fehéres gyűrű egészen az orrtükörig húzódik. A végtagok belső fele, a has és a nyak alsó része piszkosfehér.

Életmódja[szerkesztés]

A Sharpe-őszantilopok többnyire magányosak, de párokban is élhetnek. A bikák territóriumot tartanak fenn, amit vagy magányosan, vagy párjukkal közösen jelölnek ki és védelmeznek. Vész esetén nem azonnal menekülnek, hanem mozdulatlanul lapulnak, és csak az utolsó pillanatban kezdenek menekülni a sűrű aljnövényzet rejtekén. Gyakorta keresnek menedéket különféle üregekben, vájatokban (például földimalacok ásta mélyedésekben).

Rejtőzködő életmódú faj, elsősorban éjszaka aktív: a nappalt pihenéssel és kérődzéssel tölti a bozótban. Táplálékául különféle termések, gyökerek és gumók szolgálnak. Vízigényét is alapvetően ezekből fedezi, de alkalomadtán iszik is.

Szaporodása[szerkesztés]

A Sharpe-őszantilopok egész évben szaporodhatnak, de az ellésekre többnyire november-december során, az esős időszak elején kerül sor. A vemhesség körülbelül hat hónapig tart, végeztével egy vagy két borjú jön a világra. Az elválasztásra három hónapos korban kerül sor, az ivarérettséget pedig 6-19 hónapos kor között érik el a fiatal állatok.

Természetvédelmi helyzete[szerkesztés]

A széles körben elterjedt Sharpe-ősziantilopot nem fenyegeti különösebb veszély, mivel rejtőzködő életmódja miatt vadászata nem könnyű. Csak helyenként szorult vissza élőhelyének elpusztulása miatt. Állománya, amit 95 000 példányosra becsülnek, összességében stabilnak tűnik, különösen a védett területeken, ahol a Sharpe-őszantilopok mintegy harmada él. A Természetvédelmi Világszövetség értékelése szerint a faj nem fenyegetett.

További információk[szerkesztés]