Sárga hagyma

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Sárga hagyma
Rendszertani besorolás
Ország: Növények
Csoport: Zárvatermők
Csoport: Egyszikűek
Rend: Spárgavirágúak
Család: Amarilliszfélék
Nemzetség: Allium
Tudományos név
Allium flavum
L.
Hivatkozások
Wikifajok
Wikifajok

A Wikifajok tartalmaz Sárga hagyma témájú rendszertani információt.

Commons
Commons

A Wikimédia Commons tartalmaz Sárga hagyma témájú médiaállományokat és Sárga hagyma témájú kategóriát.

A sárga hagyma (Allium flavum) az amarilliszfélék családjába tartozó, Közép- és Délkelet-Európában, Nyugat-Ázsiában honos növény.

Megjelenése[szerkesztés]

A sárga hagyma 25–60 cm magas, lágyszárú, évelő növény. A talajban található 1-1,5 cm átmérőjű hagymája. Hosszú és keskeny, kihegyesedő végű, tőálló levelei kb. 2 mm szélesek; kezdetben félhengeresek, majd csövesek. Színük hamvasan kékeszöld. A növény jellegzetesen hagymaszagú, de hagymaíze nincs.

Június és augusztus között virágzik. Hosszú, csöves száron növő virágzata laza ernyő, amelyben az egyes virágok hosszú (a virágnál legalább háromszor hosszabb), ívben lelógó kocsányon ülnek és a virágzat egészében kis sárga tűzijátékra emlékeztet. Sziromlevelei élénksárgák, a virágzatban sarjhagymák nincsenek. A bibe és a porzók kiállnak a virágból. A virágzatot néhány hosszú, keskeny, a virágoknál jóval hosszabb buroklevél övezi.

Termése sok apró magot rejtő háromosztatú toktermés.

Kromoszómaszáma 2n=16, ritkán 4n=32.

Elterjedése[szerkesztés]

Alfajai és elterjedésük:

Életmódja[szerkesztés]

Száraz, nyílt vagy zártabb gyepek, esetleg sziklagyepek, bokorerdők tisztásai, pusztafüves lejtők, homoki gyepek növénye. Helyenként tömeges lehet.

Nedvét molyriasztóként használják. Kertbe ültetve rovar- és vakondriasztó hatású. Feltűnő virágai miatt dísznövényként is ültetik. Könnyen termeszthető; a napos helyet és jó vízáteresztő képességű talajt kedveli. A lucernával kölcsönösen gátolják egymás növekedését.

Magyarországon nem védett.

Források[szerkesztés]