Pretty Guardian Sailor Moon

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
Pretty Guardian Sailor Moon
(美少女戦士セーラームーン)
Műfaj akció, kaland, fantasy, sci-fi

Alkotó Takeucsi Naoko
Rendező Ryuta Tasaki
Főszereplő Miyuu Sawai
Zeneszerző Michiru Oshima

Ország Japán
Évadok 1
Epizódok49 (epizódlista)
Gyártás
Részenkénti játékidő 30 perc
Sugárzás
Eredeti adó Tokyo Broadcasting System
Eredeti sugárzás2003. október 4. – 2004. szeptember 25.
További információk

A Pretty Guardian Sailor Moon (美少女戦士セーラームーン, Bishōjo Senshi Sērā Mūn) rövidítve PGSM japán tv-sorozat, amely a Bishōjo Senshi Sailor Moon című, Naoko Takeuchi által írott sorozaton alapul.

Készítette a Toei cég, ugyanaz amelyik a Super Sentai japán szuperhős csapat kalandjait is bemutatta.

Összesen 49 részből áll, és a Tokyo Broadcasting System neve alatt került bemutatásra. Másik 28 tv-csatorna is megvásárolta a jogokat és leadta az egyenként 30 perces részeket.

A fő részeken kívül készült még két rész, ami már csak videón jelent meg, és a sorozat után adták ki. Az egyik címe Special Act volt, ami évekkel az alap történet után játszódik és Usagi és Mamoru esküvőjéről szól. A másik az Act Zero, ami pedig egy előtörténet, ami Sailor V és Tuxedo Mask történetét meséli el.

Cselekményvázlat[szerkesztés]

A sorozat története sokkal közelebb áll az eredeti mangához, mint az anime. Bár a történet eleje szinte egy az egyben ugyanaz, de amikor megjelenik Jupiter tündér is hirtelen más irányt vesznek az események. Az ötödik harcos, nem csatlakozik hozzájuk, saját útját járja. Sailor Venus itt egy híres énekesnő.

Usagi és Mamoru szerelme is kicsit másként alakul, mint az animében vagy a mangában. Mint hétköznapi emberek közelednek egymás felé, és szeretnek egymásba.

Egyéb jellemző eltérések[szerkesztés]

Habár a Pretty Guardian Sailor Moon tulajdonképpen az első manga újramesélése, számos különbséget találunk, amiben eltér mind a mangától, mind az animétől.

A történetvezetés sokkal karakterközpontúbb, a lányok civil életére koncentráló, és inkább a múltjukat boncolgatja, mint akciójeleneteket mutat be.

Usagi és Rei kapcsolata közelebbi, bár nézeteltéréseik vannak, de sosem fokozódik fel úgy, mint például az animében, és az egyik legnagyobb eltérés, hogy Aino Minako, itt híres pop sztár és „Sailor V” kódnéven harcol a bűnözők és gonosztevők ellen, aki kettős életére a dalaiban utal finoman. Legnépszerűbb száma, a: „C'est La Vie” (francia nyelven: „Ilyen az élet!”) egy japán szójáték. A japán nyelvben ugyanis a „Sailor V” (セーラーV [seːɺaːbwi]) kiejtése közel megegyezik a japánosan ejtett „C'est La Vie”-vel.

A PGSM-ben Lunát és Artemist körülbelül 33 centiméter magas plüssmacskák „alakítják”. Technikai trükköknek hála „képesek” beszélni és sétálni.

A mangához hasonlóan Luna az első részben az égből érkezik és Usagi fején landol, a 26. részben pedig emberré változik, amikor természetesen külön színésznő játssza. A PGSM egyik jól menő üzleti eleme a babák árusítása változatos árkategóriákban, amelyekből beszélő változatot is készítenek.

Mio Kuroki[szerkesztés]

Az Alisa Yuriko Durbrow színésznő alakította Mio Kuroki (a japán eredetiben Kuroki Mio) az új ellenség, egy manipulatív lány aki Usagi osztályába érkezik. Híres pop sztár és mint ilyen Aino Minako (Sailor Venus) riválisa. Tetteti, hogy Usagi barátnője, és arra használja a szerzett befolyását, hogy megkeserítse az életét, míg megbocsátó természete miatt Usagi újra és újra esélyt ad Miónak. Mio kisvártatva irigységből ájulást színlel Mamoru motorbiciklije előtt, hogy segítsen elrabolni Usagi kedvesét Beryl királynőhöz. Ott, Mio kigúnyolja Mamorut, és elmondja neki, hogy Beryl meg fogja ölni, ha nem csatlakozik a Sötét Királysághoz (Dark Kingdom) és lesz Beryl szeretője.

Felmerült, hogy Mio magából Berylből származik, annak egy része volt, és azért teremtődött, hogy bántsa Usagit. Miután elrabolták Mamorut Mio fő szerepe az lett, hogy figyelje őt Beryl számára. Mio egyetlen ereje amit bemutat a teleportáció, amire mind egymagában, mind valaki mással képes.

A széria végén Mio meghal Endymion/Metaria keze által; de valahogy mégis feltámad, mert ő lesz a „Special Act” főellensége. Még egyszer elrabolja Mamorut, ez alkalommal kényszeríteni akarja, hogy feleségül vegye, ami után együtt uralhatnák a Sötét birodalmat, mint Király és Királynő. Összecsap a Shitennou-val (Four Heavenly Kings- a Négy Mennyei Király – ők a Sailor Moon első négy nagyobb ellenfele: Nephrite, Zoisite, Jadeite és Kunzite), akik miatt egy növényszerű szörnyé válik. Végső formáját a Senshik egyesített ereje győzi le.

A Special Act-ban, új képességeket is felmutat. Megjavít tárgyakat, szörnyeket teremt lángokból. Képes átmosni mások agyát és növényszerű szörnyekké tenni őket.

Eltérő fegyverek[szerkesztés]

  • Jewelery Star Bracelet (Ékszer-Csillag-Karkötő)

Egy átalakító szerkezet: minden Őrző Senshi (Guardian Senshi) birtokol egyet, ezekkel változnak Sailor harcosokká. Amikor Mercury átváltozik Dark Sailor Mercury-vé követi a karkötő is és Dark Jewelery Star Bracelet lesz belőle, ami eltűnik, mikor az Ezüst Kristály tönkreteszi.

  • Heart Moon Necklace (Szív Hold Nyaklánc)

Sailor Moon átváltoztató eszköze, amit egy rúzs-tubussal együtt aktivizál. Sailor Moon alakjában melltűvé (bross) változik.

  • Sailor Star Tambo
  • Princess Sword/Princess Harp
  • Decoy Silver Crystal
  • Teletia-S
  • Crown Passport
  • Moonlight Stick
  • Spirit of the Senshi (A Senshi Szelleme)

Egy néha harcban is használt kard ami csak a Special act-ben jelenik meg. Képes visszahozni a Senshik elveszett erejét, visszaállítva /újratöltve az aktuális henshin (変身, egy japán kifejezés az átváltozásra) szerkezetüket, habár azok el fognak tűnni újra egyszeri használat után.

DVD különlegességek[szerkesztés]

Pretty Guardian Sailor Moon: Special Act[szerkesztés]

Pretty Guardian Sailor Moon: Act Zero[szerkesztés]

Mini epizódok[szerkesztés]

Super Dance Lesson[szerkesztés]

Kirari Super Live![szerkesztés]

Színészek[szerkesztés]

Lásd még[szerkesztés]

Sailor Moon

További információk[szerkesztés]