Ugrás a tartalomhoz

Cukino Uszagi

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Sailor Moon
Sailor Moon-szereplő
Cukino Uszagi a Sailor Moon 52. epizódjában (eredeti sugárzás: 1993. április 17.)
Cukino Uszagi a Sailor Moon 52. epizódjában (eredeti sugárzás: 1993. április 17.)
Eredeti neveCukino Uszagi
月野 うさぎ
Első megjelenés1. fejezet (manga)
1. epizód (anime)
1992. március 7.[1]
MegalkottaTakeucsi Naoko
Sailor Moon adatai
Valódi neveCukino Uszagi
BeceneveUszako
Odango Atama
Egyéb neveiNeo-Queen Serenity
Fajaember
Kora14-16 év
Születettjúnius 30.[2]
Csillagjegyerák
Vércsoportja0[2]
RokonaiCukino Kendzsi (apa)
Cukino Ikuko (anya)
Cukino Singó (testvér)
Serenity királynő (múltbéli anyja)
Csiba Mamoru (jövőbeli férje)
Csibiusza (jövőbeli gyermeke)
Nemzetiségejapán
Foglalkozásadiák
CsapataInner Senshi
FegyvereEzüstkristály
Sailor Moon megszemélyesítői
SzinkronhangJapán Micuisi Kotono[4]
Japán Araki Kae (44–52. epizód)[5]
Magyar Csondor Kata (sorozat)
Magyar Szabó Luca (R-film)

SzínészSzavai Mijú[3]

Cukino Uszagi (月野 うさぎ; Hepburn: Tsukino Usagi?), más néven Sailor Moon (セーラームーン; Szérá Mun?, ’magyar változatban Bunny Riviére, illetve Holdtündér’) egy kitalált szereplő Takeucsi Naoko Sailor Moon című manga- és animesorozatában, melynek egyben címadó hősnője is. Gondtalan iskolás lányként élte életét, míg egy napon nem találkozott egy különleges macskával, Lunával, aki felszabadította szunnyadó misztikus képességeit. Ettől kezdve képes volt alakot váltani és így felvenni a harcot a gonosz erőkkel, mint a sorozat elsődleges hősnőinek, a Sailor Senshi-k vezére. Sailor Moon lett a történet ikonikus figurája, jól megjegyezhető hajviseletével, az úgynevezett odango-frizurával. Mamorutól kapott beceneve az Uszako, a fiú gyakran hívja őt így. Ő az egyetlen karakter, aki minden sorozat minden egyes epizódjában szerepet kap.

A szereplő[szerkesztés]

Uszagit a sorozat kezdetekor egy bájos iskolás lányként ismerhetjük meg, aki a XX. századi Tokióban él. A személyisége szétszórt és naiv, kicsit sírós, de nagyon jóindulatú és mindezzel együtt is képes határozottságot mutatni, ha holdharcosként kell fellépnie. Ő oldja meg a legtöbb konfliktust, mind az animében, mind a mangában. Magassága körülbelül 150 cm, amivel a legalacsonyabb a történet kezdetén a harcosok között.

A története ott kezdődik, mikor egy nap az iskolába rohanva meglátja, hogy a szomszéd gyerekek kínoznak egy fekete macskát, és kiszabadítja (a mangában véletlenül ütközik belé az utcán). Később a macska beoson a lány szobájába, és annak nagy meglepetésére emberi szóval bemutatkozik. Lunának hívják és elmondja, hogy ő lesz a jövőbeli mentora. Egy bűvös brosst ad a „védencének” , ami segít neki átváltozni Sailor Moon-ná, a szeretet és igazság harcosává. Luna azt is elárulja, hogy mint harcosnak küldetése van: meg kell találnia a többi harcostársát valamint megmenteni egy eltűnt hercegnőt. Bár először Uszagi nehezen birkózik meg a feladattal (az animében az Álarcos Férfi kénytelen rendre megmenteni őt), ahogy az idő múlik, a szereplő magabiztosabbá és érettebbé válik. Mindazonáltal még így is sokszor vannak sírós pillanatai, mikor úgy érzi, a helyzet fölé tornyosul.

Megalkotója azt tervezte, hogy a szereplő haja legyen szőke Uszagiként, és ezüstszínű Sailor Moon alakjában,[6] de a szerkesztője lebeszélte erről.[7] Azt is megfontolta, hogy rózsaszínt használjon. Az ezüst haj néha a későbbi művészi munkáiban jelenik meg, az átváltozáskor módosuló hajszín jelensége pedig megfigyelhető a Pretty Guardian Sailor Moonban.

Uszagi Azabu Dzsúban (tizedik) kerületében él, ami Tokió egy valóban létező kerülete. Ő az egyetlen szereplő a holdharcosok közül aki valóban „teljes családot” mondhat a magáénak: anyuka, apuka, kisöcsi. A vércsoportja 0.[8]

Nem a legjobb tanuló, amit azonban inkább a lustaságával okolnak és nem a butaságával. A kedvenc időtöltése az evés, a videojátékok és a képregényolvasás. Imádja a süteményt, a kedvenc tárgya az iskolában a háztartási ismeretek, noha főzni nemigen tud. Az angol nyelv és a matematika nagyon rosszul megy neki, fél a fogorvostól és a szellemektől. Az iskolában a mangarajzoló klub tagja.[9] A legnagyobb álma, hogy egy szép nap menyasszony legyen. Hűséges barát és nagy szíve van.

Uszagi barátja és szerelme Csiba Mamoru, a kapcsolatuk a sorozat különböző részein keresztül bontakozik ki. Az egymással megosztott szeretetük segít Uszaginak végigcsinálni az egyre nehezebb kihívásokat. Sok viszontagság után kezd a kapcsolatuk komolyra fordulni. Sokáig randevúznak, majd az ötödik évad elején Mamoru eljegyzi a lányt.

A Sailor Moon-ról szóló legnagyobb titkok egyike, hogy ő maga Serenity hercegnő, az Ezüst Millennium koronahercegnője. A második sorozatban találkozik a jövőbeli lányával is. Mint a hercegnőnek, Uszaginak van „fenntartva” a Föld trónja, ahol a 30. századig Neo-Queen Serenityként uralkodhat.

Uszagi vezetéknevét leíró kanji-t „hold”-ként lehet magyarra fordítani (月 kiejtése: tsuki és a „mezőt” jelentő 野). A keresztnevét hiraganával írja ( うさぎ Uszagi ), aminek a jelentése ezért nem jellemző, de a hangalakja megegyezik a „nyúl” szóval, ami sok visszatérő szójátékra ad alkalmat. A nevében kiejtéskor jelen levő „no” a japán birtokos eset jele, ezért kiolvasva fordítható „a Hold Nyuszijának”, vagy a „Hold Nyulának”. Erről annyit kell tudni, hogy a japán néphagyomány a Holdon látható árnyékokban egy nyúl képét látja, ami a hagyomány egyes változata szerint pitét süt. Számos lefordított változatban ezért lett a lány neve Bunny, ami nyuszit jelent.

Megjegyzendő, a „Uszagi” nem egy közönséges, mindennapi keresztnév Japánban.[10]

Az angol nyelvterületen használt Serena név szintén egy asszociációs játék a szavakkal, ami a görög mitológia Szeléné nevű holdistennőjére utal, aki beleszeretett a gyönyörű pásztorba, Endymionba.

A mangában Mamoru Uszagi-t sokszor Odangónak becézi, ez egyfajta rizsgaluska, a nokedlik alakja hasonlít a lány hajából font kontyokhoz. Uszagi először utálja ezt a nevet, de ahogy közelebb kerülnek egymáshoz, a szeretet egyfajta kifejeződésévé válik kettejük között. A sorozatban később feltűnő maszkulin megjelenésű Haruka és Széja szintén átveszi ezt a becenevet, ha Uszagiról kell beszélniük. Mivel az észak-amerikai kultúrában ennek nincs megfelelője ott vagy a „Holdvilágképű” (Moon Face), vagy a „Meatball Head” egyszer pedig a „Donut Head” kifejezést használták a fordítók. Magyarországon a "nyuszifül" és a "holdvilágképű" volt az általánosan használt fordítás.

Egy korai promócióban Uszagit Victoriának nevezték,[11] a Kodansha angol weboldalán egy reklám erejére Celeste lett.[12]

Formák és alakok[szerkesztés]

A szereplő a sorozaton keresztül többszörös átalakulással fejlődik a galaxis legerősebb Sailor harcosává. Az álnevei között szerepelt a Serenity hercegnő, Sailor Moon, Super Sailor Moon, Eternal Sailor Moon, és Neo-Queen Serenity.

Sailor Moon[szerkesztés]

A Hold asztrológiai szimbóluma
A Hold asztrológiai szimbóluma

Mint Uszagi Senshi identitása, a leggyakrabban idézett meghatározás szerint ő a Szerelem és Igazság harcosa, egyszer pedig mint a Rejtélyes Harcos említik.[13]

Eredeti alakja egy kék alapú ruha, mely leginkább matrózblúzra emlékeztet, és egy kék szoknya társul hozzá. Sailor Moon fehér hosszú ujjú kesztyűt hord piros hosszú szárú csizmával, a ruha közepén pedig egy nagyméretű piros masni található. Homlokán egy tiarát hord, melynek közepén egy piros kő található, haját pedig két másik piros kő díszíti. Fülében hold alakú fülbevaló van. A mangaváltozatban a hajában három tollszerű csat is megtalálható, illetve a tiarája és a brossa is egészen más, ezeket a Sailor Moon Crystalban is megtartották. A manga első néhány fejezetében egy maszkot is viselt, mely azonban később elmaradt.

A harmadik történet során történik külsejében jelentős változás, amikor a Szent Grál segítségével Super Sailor Moon-ná változik, igaz, itt még csak ideiglenesen, később azonban már véglegesen megkapja ezt a külsőt. A ruhája színezete megváltozik: a kék szín erősebb lesz rajta, a szoknya fodrossá válik, és kék-sárga szegélyűvé, a dominánsan fehér alapszínű egyenruhán. A vállakra három áttetsző díszítőelem kerül, a hajában megjelennek a fehér csatok, valamint a tiarájába a kő helyére egy félhold kerül.

Harmadik, és egyben a sorozatban ismert utolsó formája az Eternal Sailor Moon külső. Ez már jelentősen eltér az eddig ismertektől: a matrózblúz alap megmarad, de a masni helyére egy szárnyas-szíves díszítőelem kerül, a jellegzetesen fehér egyenruha fodros szoknyája sárga-piros-fekete színű lesz, csizmája színe fehérre vált, a vállvédők helyére két rózsaszín gömb kerül. Tiara helyett már csak egy sima félhold található a homlokán, a fülbevalója csillagokkal egészül ki, s ami még nagyon fontos: hátul két, angyalszárny formájú elem került a ruhára.

Serenity hercegnő[szerkesztés]

Serenity (プリンセス・セレニティ Purinsesu Sereniti) hercegnő az Ezüst Millennium kora alatt élt a Hold Királyságában. Ő volt Serenity királynő lánya, a trón örököse. A hercegnő védelmezői és őrzői a legjobb barátai voltak: Sailor Mercury, Sailor Mars, Sailor Jupiter és Sailor Venus. Serenity gyakran tett felfedezéseket a Földön, hogy igazi zöld lombot lásson, bár neki ez tiltva volt. Így találkozott Endymion-nal, a Föld hercegével, és végül egymásba szerettek. Azonban amikor a Hold Királyságát megtámadták a gonosz erők, a herceg meghalt, Serenity-t védelmezve. A mangában a lány bánatában öngyilkos lett, az animében mindkettejük haláláért Metalia királynő felelt. Serenity anyja arra használta a misztikus Ezüstkristályt, hogy a lányának egy lehetőséget adjon az új és jobb életre, így került a „szelleme” a XX. századba, ahol Cukino Uszagiként született újjá.

A hercegnő időnként előragyog Uszagi, vagy Sailor Moon alakjából, főleg ha a lány különös erőkifejtésre van kényszerítve, többre, mint amit Sailor Moon el tud érni. A mangában míg Uszaginak szőke, Serenitynek majdnem mindig fehér haja van. Az eredeti animében mindkét szereplő szőke. A PGSM-ben a lány fekete és egyenes frizurát visel, ami átalakulásakor változik a jól ismert kontyos viseletté.

Neo-Queen Serenity[szerkesztés]

A jövőben Uszagi, azaz Serenity hercegnő végül az új Ezüst Millennium királynője lesz, melynek Kristály Tokió a fővárosa. A 30. században már Mamoruval, azaz Endymion királlyal együtt uralkodik. Az eredeti anime története alapján a 21. század elején a Földet egy hatalmas jégkorszak taszította sötétségbe, de az Ezüstkristály erejét felhasználva a bolygó új életre kelt, s így jött létre az új Ezüst Millennium is. Neo-Queen Serenity már sokkal inkább mutatja egy felnőtt és érett nő vonásait, mint Uszagi, noha bizonyos jellemzők (például a Csibiuszának a jövőből küldött leveleiben a kanji betűk helyett az egyszerűsített írásmód használata) arra utalnak, hogy lélekben megmaradt ugyanolyannak.

Diana szerint Neo-Queen Serenity Uszagi legvégső és legerősebb formája. Ennek az állításnak némiképp ellentmond, hogy a manga 24. fejezetében kiderül, hogy miután királynővé vált, elveszítette összes harcosi képességét (noha ez leginkább csak az átváltozásra vonatkoztatható erőket érinti). Hajszíne a mangában és a Sailor Moon Crystalban fehér, az eredeti animében szőke.

Sailor Cosmos kérdése[szerkesztés]

A manga 52. (új számozás szerint 60.) fejezetében felbukkan egy titokzatos harcos, aki önmagát mint CsibiCsibi valódi kilétét mutatja be. Elmondja, hogy a jövőben borzalmas háború dúl majd a Káosz miatt, és mivel mindenki, akit ismert és szeretett, áldozatul esett, a problémával való szembenézése helyett gyávaságból visszajött egy kisgyermek, CsibiCsibi képében, hogy elpusztítsa a Káoszt és elejét vegye a jövőbeli pusztulásnak. Sailor Moon azonban nem végzett a Káosszal, mert azzal a galaxis lassú halálát idézte volna elő, Sailor Cosmos pedig, látva a lány elszántságát és hősiességét, valószínűsíthetően visszatért saját idejébe, hogy szembenézzen a gonosszal.

Sailor Cosmos rendkívüli módon hasonlít Sailor Moon-ra, akárcsak CsibiCsibi. Valószínűsíthető (de nem bizonyított, és a mangából is csak utalás fedezhető fel erre), hogy Cosmos Sailor Moon legvégső és legerősebb formája, mely még Neo-Queen Serenity hatalmát is meghaladó képességeket ad neki. Mivel azonban a történet szerint elvesztette harcosi képességeit, egyes rajongók azt is valószínűsítik, hogy Sailor Cosmos vagy Sailor Moon egyik távoli leszármazottja, vagy egy újabb, jövőbeli reinkarnációja.

Képességek, támadások[szerkesztés]

A Sailor Moon sorozatok egyik legjellegzetesebb eleme a harcosok mindenkori támadásainak animálása volt. A lányok az események előrehaladásával fejlődtek, újabb képességekre tettek szert és néha a ruhájuk is változott.

Uszagit nem mutatják, hogy bármilyen különleges hatalmat képes lenne elérni civil alakjában. Először át kell változnia harcossá, amihez egy brosst, vagy más eszközt használ. Ezt a folyamatot egy kiáltással indítja el, amely aktiválja a kelléket.

Sailor Moon átalakulásának többsége ragyogó rózsaszín szalagok kibomlásával jár együtt, amik a brossból áradnak elő és a lány testére varázsolják az egyenruháját. A tollak és a szárnyak szintén kiemelkedően vannak jelen, különösen az Eternal Sailor Moon formába való átalakulásban. Amikor a lány visszaalakul, a szalagok újra megjelennek, ahogy felbomlanak a teste körül és magukkal viszik az uniformist. Ha nem ő maga indította el a visszaváltozást, hanem más késztette erőszakkal megeshet, hogy csak félig megy végbe, a szalagok felbontják ugyan az egyenruhát, de továbbra is a meztelen test körül lebegnek.[14] A sorozat elején még használja a Luna Pen-t, ami képes más emberi formába változtatni a lányt, például felnőtt rocksztárrá, hogy bemehessen egy klubba, ahová a kislány Uszagit nem engednék be.

Átváltozások[szerkesztés]

 • Moon Prism Power, Make-Up!: a legelső átváltozási forma, mely egy brosshoz köthető magyarul "Lunáris prizma ereje, változtass át engem!". Kapcsolódó támadások: Moon Tiara Action ("Lunáris Frizbi"), Moon Healing Escalation (egy holdsarló alakú pálca, melybe később belekerül az Ezüstkristály).
 • Moon Crystal Power, Make-Up!: a bross belsejébe bekerül az Ezüstkristály (magyarul a sorozatban az elnevezése nem változott, az R-filmben "Holdkristály hatalma, változtass át engem!"). Kapcsolódó támadás: Moon Princess Halation (magyarul "Holdsarló, cselekedj azonnal!").
 • Moon Cosmic Power, Make-Up!: Mamoru és Uszagi szerelmének ereje ad új képességeket és átváltozást, a mangában pedig ajándékként kapja Neo-Queen Serenity királynőtől ("Holdprizma ereje, változtass át engem!"). Kapcsolódó támadás: Moon Spiral Heart Attac (magyarul holdsarló).
 • Crisis, Make-Up!: a Szent Grál segítségével történő, ideiglenesen nagy hatalmat biztosító átváltozás. Kapcsolódó támadás: Rainbow Moon Heartache. (Magyarul csak az átváltozásnak lett saját neve: "Legfőbb hatalom, jöjj segítségemre!")
 • Moon Crisis, Make-Up!: a Pegazustól kapott erő birtokában történő átváltozás, melyre csak Sailor Chibi Moon-nal együtt kerül sor (magyarul "Erők ereje, változtass át engem!"). Kapcsolódó támadás: Moon Gorgeous Meditation (magyarul Holdkaleidoszkóp, ritkábban Holdcsillámok).
 • Moon Eternal, Make-Up!: a tíz harcos együttes ereje által biztosított új képességek garantálják ezt az átváltozást. Kapcsolódó támadások: Starlight Honeymoon Therapy Kiss, Silver Moon Crystal Power Kiss.

A karakter létrejötte[szerkesztés]

A történet kitalálása idejében még úgy volt tervezve, hogy minden főszereplő más egyenruhát kap, később azonban a Sailor Moon-éból kiindulva egységesítették ezeket. Még ezen is eszközöltek később kisebb változásokat, a legjelentősebb azonban az álarc elhagyása lett, mely a manga első néhány fejezetében szerepel, de később elvetették.[15]

Ami a jellegzetes hajviseletet illeti: az "odango" stílust Takeucsi Naoko, a karakter megálmodója is szívesen használta, mint afféle szerencsét hozó szokást, különösen nehéz vizsgák előtt az egyetemen.[16] Sailor Moon haja eredetileg rózsaszín lett volna, később ez szőkére módosult, de úgy, hogy átváltozásokkor ezüstszínű lett volna. Végül ezt a változatot is elvetették, bár néhány későbbi művészi képen még felfedezhető ez a hajszín.

A karakter számos asztrológiai utalással lett megtermetve. Például a Rák csillagjegy szülötte, ami a japán mondavilágban a Holddal hozható összefüggésbe. Vércsoportja nullás, amit pedig a barátságosság, optimizmus, és törődés jelképeként értékelnek.

Kanji betűkkel leírt vezetékneve (月野) jelentése "holdbéli". Keresztnevét azonban már hiraganával írja (うさぎ), ami nyulat jelent, és a sorozat során számos viccelődésre ad okot. Összeolvasva a neve tehát jelentheti azt is, hogy "holdbéli nyúl", amely szintén egy japán legendára vezethető vissza, ott ugyanis úgy képzelték, hogy a Hold felszínén egy nyúl képe tükröződik vissza. A külföldi változatokban gyakran adott becéző "Bunny" név is erre a nyulas poénra utal vissza.

Megformálói[szerkesztés]

A japán anime változatban állandó hangja Micuisi Kotono volt, aki jellegzetesen magas hangon formálta meg a karaktert. A 44. és 50. rész között vakbélműtét miatt nem tudta vállalni a szinkronizálást, ezért addig Araki Kae ugrott be helyette, aki később Csibiusza állandó hangja lett. Ő az egyetlen szereplő, aki a 20 évvel későbbi Sailor Moon Crystalban is eljátszhatta a régi szerepét. A magyar változat lefordított epizódjaiban Csondor Kata szinkronizálta őt, bár állítása szerint nem nagyon élvezte a munkát, köszönhetően a szinkronstúdió hanyag munkájának és annak, hogy saját bevallása szerint nem szereti az "erőszakos rajzfilmeket". A 2012-ben elkészült első mozifilmben Szabó Luca lett a magyar hangja.

A musicalekben öt színésznő is alakította Sailor Moon-t: Ójama Anza, Hara Fumina, Kanbe Mijuki, Kuroki Marina, és Okubo Szatomi. Az élőszereplős sorozatban a karakter megformálója Szavai Mijú volt.

Források[szerkesztés]

 1. Sailor Moon (TV) (angol nyelven). Anime News Network. (Hozzáférés: 2009. január 9.)
 2. a b Takeucsi Naoko. Bisódzso Szensi Sailor Moon #10 (japán nyelven). Kodansha, 168. o. (1995. június 6.). ISBN 4-06-178806-X 
 3. Miyuu Sawai (angol nyelven). Internet Movie Database. (Hozzáférés: 2009. január 9.)
 4. Kotono Mitsuishi (angol nyelven). Anime News Network. (Hozzáférés: 2009. január 9.)
 5. Kae Araki (angol nyelven). Anime News Network. (Hozzáférés: 2009. január 9.)
 6. Takeuchi, Naoko. Bishoujo Senshi Sailor Moon Original Picture Collection Vol. I. ISBN 4-06-324507-1.
 7. Takeuchi, Naoko. Manga Style - Early Designs. Hozzáférés ideje: 2007-02-16. (translated by Michelle Bacon of Manga Style) [1] Archiválva 2007. február 6-i dátummal a Wayback Machine-ben
 8. Takeuchi, Naoko (June 6, 1995). "Back of volume", Bishoujo Senshi Sailor Moon Volume 10. Kodansha. ISBN 4-06-178806-X.
 9. Takeuchi, Naoko (September 6, 1995). "Act 34", Bishoujo Senshi Sailor Moon Volume 12. Kodansha. ISBN 4-06-178814-0.
 10. Grigsby, Mary (1998). "Sailormoon: Manga (Comics) and Anime (Cartoon) Superheroine Meets Barbie: Global Entertainment Commodity Comes to the United States" The Journal of Popular Culture 32 (1) 59–80 doi:10.1111/j.0022-3840.1998.3201_59.x [2]
 11. Tyler L.; Zogg. Toonnami Digital Arsenal. Hozzáférés ideje: 2006-11-02. [2013. december 16-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2007. december 11.)
 12. Arromdee, Ken. Sailor Moon FAQ. Hozzáférés ideje: 2007-04-14. [2007. december 17-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2007. december 11.)
 13. Takeuchi, Naoko (July 6, 1994). "Act 23", Bishoujo Senshi Sailor Moon Volume 7. Kodansha. ISBN 4-06-178781-0.
 14. Episode 200.
 15. Takeuchi, Naoko (September 6, 1992, April 6, 1996). Bishoujo Senshi Sailor Moon Volume 2. Kodansha. ISBN 4-06-178731-4.
 16. Takeuchi, Naoko (October 23, 2003). Bishoujo Senshi Sailor Moon Shinsouban Volume 3. Kodansha. ISBN 4-06-334783-4.