A Sailor Moon R epizódjainak listája

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
Sailor Moon
2. évad
Ország Japán
Eredeti adó TV Asahi
Sugárzás1993. március 6.
1994. március 12.
Magyar adó RTL Klub
Magyar sugárzás1998. július 9.
1998. szeptember 9.
Epizódok száma 43
Kronológia
← Előző
Következő →
Sailor Moon
Sailor Moon S

Ez a szócikk a Sailor Moon című anime (nálunk "Varázslatos álmok") második évadának epizódismertetőit tartalmazza. A sorozat a TV Asahi és a Toei Animation együttműködésének köszönhetően készülhetett el, 1993–1994-ben. Magyarországon 1998-ban került bemutatásra, az AB International Distribution által végzett szinkronizálás után az RTL Klubon.

Az évad elnevezésében az "R" nem jelent tulajdonképpen semmit, de általánosan elfogadott, hogy a "Return" vagy a "Romance" rövidítése lehet. A történet a mangát követve a "Black Moon" (Fekete Hold)-sztoriszálat követi, de mivel a kettő egyszerre készült, és nem voltak meg az alapok, az anime egy 13 részes bevezetővel indul, ami elég időt biztosított arra, hogy a manga is elkészüljön. Az úgynevezett "Makaidzsu"-történetben a holdharcosok visszanyerik az előző évad végén elveszített memóriájukat, és újra aktiválni kell erejüket, mert két titokzatos idegen érkezik a Földre, hogy energiát szerezzen fájuk számára. A folytatásban pedig egy különös kislány, Csibiusza érkezik a Földre, akit új ellenségek, a Fekete Hold harcosai, Gyémánt herceg vezetésével próbálnak elkapni, de valódi indítékaik még nem egészen tisztázottak.

Epizódismertető[szerkesztés]

Az egyszerűség kedvéért az eredeti japán, az abból lefordított, és az RTL Klub által adott magyar epizódcímek szerepelnek az ismertetőben. A szereplők nevei azonban az eredeti japán változatnak megfelelőek.

# Eredeti / Lefordított / Magyar cím Premier
47 "Mūn fukkatsu! Nazo no eirian shutsugen" (ムーン復活!謎のエイリアン出現)
Feltámadt a Hold! A rejtélyes idegenek megjelennek
Semmi sem megy
1993. március 6.
Uszagi és a barátnői boldogan élnek a Földön, miután elveszítették memóriájukat és sejtelmük sincs korábbi harcaikról. Azonban hamarosan egy hatalmas fa társaságában két idegen lény: Eiru és An érkeznek a Földre. Miután fájuknak erőszakkal akarnak energiát szerezni, hogy életben tartsák, Lunának nincs más választása, vissza kell adnia Sailor Moon-nak a memóriáját, hogy megmentse az ártatlan emberek életét.
48 "Ai to seigi yue! Sērā Senshi futatabi" (愛と正義ゆえ!セーラー戦士再び)
A szerelemért és az igazságért! Újra holdharcosok
A viszontlátás
1993. március 13.
A holdharcoslányok egymástól függetlenül elmennek egy mozifilm meghallgatására. An azonban itt lép akcióba, Sailor Moon pedig a harc során nehéz helyzetbe keveredik, s ezért Luna visszaadja a lányoknak is az emlékeiket.
49 "Shiroi bara wa dare ni? Tsukikage no Naito tōjō" (白いバラは誰に?月影の騎士登場)
Kié a fehér rózsa? A Holdfénylovag megjelenik
A Holdfénylovag
1993. március 20.
Makoto gyermekkori barátját megtámadja egy szörnyeteg, s ezért a védelmére kel. Időközben kiderül, hogy Mamoru még mindig nem nyerte vissza az emlékezetét, ám egy rá igencsak hasonlító harcos, a Holdfénylovag mégis segít a lányoknak, ha bajba kerülnének.
50 "Usagi no kiki! Tiara sadō sezu" (うさぎの危機!ティアラ作動せず)
Uszagi bajban, a tiara nem működik
Vigyázzatok a videojátékokkal!
1993. április 10.
Uszagi a családjával egy játékterembe megy, ahol egy újabb szörny támad rájuk. A harc kellős közepén Sailor Moon energiái úgy tűnik, hogy kevésnek bizonyulnak, de a Holdfénylovag és a lányok a legjobb időpontban érkeznek. Mivel azonban Mamoru és a Holdfénylovag egy időben vannak egy helyen, mindenki elbizonytalanodik, hogy mégis ki lehet ő.
51 "Atarashiki henshin! Usagi pawā appu" (新しき変身!うさぎパワーアップ)
Új átváltozás. Uszagi új ereje
Varázslatos hatalom
1993. április 17.
Cseresznyevirágzás idején Uszagi osztálya piknikezni megy, de egy új szörny lép támadásba. Sailor Moon képtelen felvenni vele a harcot, de váratlanul felbukkan a Hold királynője, aki brossát egyesíti az Ezüstkristállyal, s egy új varázspálcát is ad neki.
52 "Nerawareta enji! Vīnasu daikatsuyaku" (狙われた園児!ヴィーナス大活躍)
Óvodás gyerekek a célpontok. Venus nagyszerű teljesítménye
Az új generáció
1993. április 24.
Minako megismerkedik egy óvodással, aki bálványozza Sailor Moont. Eiru és An legújabb célpontjai azonban éppen a fiatalok lesznek. Minako, Mint Sailor Venus, megpróbálja megvédeni a gyerekeket.
53 "Mamoru to Usagi no bebīshittā sōdō" (衛とうさぎのベビーシッター騒動)
Mamoru és Uszagi bébiszitterkedik
Bébi a háznál
1993. május 1.
Egy szörny megtámad egy gyermekotthont, energiaszerzési céllal. Egy kisbabának nem esik semmi baja, az édesanyja viszont pár napig kórházban kell, hogy maradjon, s addig Mamoru vállalja, hogy gondját viseli. Uszagi azonban mindenképpen szeretne segíteni neki.
54 "Bunkasai wa watashi no tame?! Rei joō nesshō" (文化祭は私のため?!レイ女王熱唱)
Kultúrünnepség nekem? Rei királynő szenvedélyes dalai
Iskolai ünnepség
1993. május 8.
Rei ír egy dalt az iskolai ünnepségre, s azt tervezi, hogy nagy közönség előtt adja elő, s híres lehet. Eiru és An, bár eredetileg energiaszerzés céljából mentek el a rendezvényre, végül részt vesznek több dologban is.
55 "Tsukikage wa Seijūrō? Moeru Mako-chan" (月影は星十郎?もえるまこちゃん)
Széjuró a Holdfénylovag? Makoto szerelembe esik
Marcynak megszakad a szíve
1993. május 22.
Makoto szerelmes lesz Eiru civil megfelelőjébe, Széjuróba, s ezért megpróbál neki egy finom ebéddel kedveskedni. Nem számolt azonban a féltékeny Annal. Mindenesetre Eiru sok dolgot megért az emberek világából, amit eddig nem is sejtett.
56 "Mamoru no kisu ubae! An no Shirayuki-hime sakusen" (衛のキス奪え!アンの白雪姫作戦)
Csókot lopni Mamorutól! An Hófehérke-stratégiája
Színházi előadás
1993. május 29.
Mamoru barátai a Hófehérke történetét szeretnék színpadra állítani, s a lányok önkéntes szereplőknek jelentkeznek. An szeretne Hófehérke lenni, hogy a herceg szerepét játszó Mamoru megcsókolhassa, Eiru azonban féltékenyen közbeavatkozik.
57 "Hōkago ni goyōjin! Nerawareta Usagi" (放課後にご用心!狙われたうさぎ)
Vigyázzatok iskola után! Uszagi a célpont.
A csökönyös szörnyeteg
1993. június 5.
Uszagi és An mindketten büntetésbe kerülnek, miután rosszul viselkedtek órán. Egész délután és este is ott ülnek az osztályteremben, mert tanárnőjük megfeledkezett róluk. A túlélés érdekében An el akarja szívni Uszagi energiáit, miközben Eiru a holdharcosokkal küzd meg ugyanezért, amihez egy rendkívül makacs lényt használ.
58 "Surechigau ai no kokoro! Ikari no Makaiju" (すれちがう愛の心!怒りの魔界樹)
Egyet nem értés a szerelmesek szívében. A dühös Makaidzsu
Új vonzalom
1993. június 12.
A fa nem akarja elfogadni a gonosz úton szerzett energiát, emiatt Eiru és An egyre többet betegeskedik. Mivel iskolába se járnak, Uszagi meglátogatja őket. Beszélgetésük nyomán a két idegen olyan érzéseket éreznek, mint addig soha. Miután Uszagi ruháján keresztül a Makaidzsu fa egyik darabja kijutott a lányokhoz, azok elhatározzák, hogy utánajárnak a dolgoknak. A kíváncsiskodásnak azonban rossz vége lesz: An betaszítja Uszagit a fa birodalmába, ahová hamarosan a többiek is követik.
59 "Mezameru shinjitsu no ai! Makaiju no himitsu" (めざめる真実の愛!魔界樹の秘密)
Igaz szerelem ébred! A Makaidzsu titka
A fa titka
1993. június 19.
A Makaidzsu fa felfedi mindenki előtt élettörténetét. Sailor Moon szerelmének erejével megtisztítja a fát a gonoszságtól. A Holdfénylovag, mint Mamoru testétől elszakadt víziója, végre újra egyesül vele, s ettől a fiú visszanyeri emlékeit. Eiru és An belátják, hogy a fát szerelmük erejével, nem pedig gonoszsággal kell táplálniuk, s a fából maradt új palántát magukkal viszik, s elhagyják a Földet.
60 "Tenshi? Akuma? Sora kara kita nazo no shōjo" (天使?悪魔?空からきた謎の少女)
Angyal? Ördög? Rejtélyes kislány az égből
Égből pottyant gyermek
1993. június 26.
Mamoru és Uszagi nem sokáig élvezhetik egymás társaságát meghitten: az égből váratlanul a fejükre esik egy rózsaszín hajú kislány, aki az Ezüstkristályt követeli tőlük. A kislányt megdöbbentő módon Uszaginak hívják, ezért ráakasztják a Csibiusza becenevet. Ami még meglepőbb: Uszagi családját hipnotizálta a kislány, s így ők azt hiszik, hogy ő is a családhoz tartozik. Hamarosan pedig furcsa új ellenség érkezik: a Fekete Hold, akiknek feltett szándékuk megölni Csibiuszát.
61 "Usagi daishokku! Mamoru no zekkō sengen" (うさぎ大ショック!衛の絶交宣言)
Uszagi hatalmas megrázkódtatása: Mamoru szakít vele
A szakítás
1993. július 3.
Mamoru furcsa rémálmokat lát, amikben egy titokzatos hang megparancsolja neki, hogy szakítson Uszagival, mert ha nem így lesz, akkor mindkettejük élete veszélyben forog. Így is tesz, bár a lánynak nem árulja el, miért. Felbukkannak a Fekete Hold harcosai, az Ajakasi Nővérek is, akik a jövőből érkeztek, hogy már a múltban megkaparintsák maguknak a jövendőbeli kristályváros fontos pontjait, s ezzel győzelmük teljes legyen. Mamoru, mint az Álarcos Férfi, segít Sailor Moon-nak, de ennél többet nem hajlandó tenni érte.
62 "Senshi no yūjō! Sayonara Ami-chan" (戦士の友情!さよなら亜美ちゃん)
A holdharcosok barátsága. Viszlát, Ami!
Örök barátnők
1993. július 10.
Ami ösztöndíjat kap Németországba. Mégsem utazik el, amikor rájön, hogy társai veszélyben vannak. A többi holdharcos is új támadásokat és új eszközöket kap. Csibiusza tovább kutat az Ezüstkristály után, és úgy gondolja, hátha Ami a birtokosa.
63 "Onna wa tsuyoku utsukushiku! Rei no shin hissatsu waza" (女は強く美しく!レイの新必殺技)
A nőknek szépnek és erősnek kell lenniük. Rei új gyilkos támadása
Az új harci sport
1993. július 24.
Rei nagyapja a fejébe veszi, hogy minél több lányt csábít a szentélybe egy új tornatanfolyammal. Az egyik Ajakasi nővér, Koan azonban épp ezt a pontot készül elfoglalni. Csibiusza is beiratkozik, mert erős szeretne lenni, hogy elverhesse Uszagit.
64 "Ginzuishou motomete! Chibiusa no himitsu" (銀水晶を求めて!ちびうさの秘密)
Az Ezüstkristály keresése. Csibiusza titka
Kamilla titka
1993. július 31.
Csibiusza nagyon egyedül érzi magát a huszadik században és rettenetesen fél, amikor kitör egy vihar. Kétségbeesetten keresi az Ezüstkristályt, ám a Fekete Hold egyik szörnye rátámad. S ekkor váratlanul fény derül arra, hogy különleges képességekkel rendelkezik.
65 "Koi no ronsō! Minako to Makoto ga tairitsu" (恋の論争!美奈子とまことが対立)
Beszéljünk a szerelemről! Makoto és Minako haragszanak egymásra
Különleges drágakövek
1993. augusztus 14.
Makoto és Minako összevesznek egy semmiségen, ami azonban majdnem a barátságukba kerül. Miután azonban Calaveras és Petz, két Ajakasi nővér egy ékszerüzletben lépnek támadásba, ők is kénytelenek összefogni.
66 "Usagi no oyagokoro!? Karē na sankaku kankei" (うさぎの親心?カレーな三角関係)
Uszagi szülői szeretete? Egy curry-szerelmi háromszög
A házibuli
1993. augusztus 21.
Csibiuszának az iskolai ünnepségre curryt kellene főznie, de nem tud senkit se megkérni rá. Uszagi és Mamoru ketten együtt próbálnak segíteni neki, ám a Nővérek épp a szupermarketet nézik ki támadásuk új helyszínéül.
67 "Umi yo Shima yo Bakansu yo! Senshi no kyūsoku" (海よ島よバカンスよ!戦士の休息)
A tenger! Egy sziget! Vakáció! A harcosok pihennek
Izgalmas vakáció
1993. augusztus 28.
A holdharcosok egy szigeten pihenik ki a fáradalmakat. Csibiusza is velük tart, majd eltűnik. Barátságot köt egy bébi dinoszaurusszal, majd a sziget egyik vulkánja váratlanul kitör. Ez a rész nem kötődik semmilyen sztoriszállal sem az évad többi részéhez, egy önálló történet.
68 "Chibiusa wo mamore! Jū senshi no daigekisen" (ちびうさを守れ!10戦士の大激戦)
Védjük meg Csibiuszát! A tíz harcos összecsapása
Kamilla veszélyben
1993. szeptember 11.
Csibiusza nagyon magányosnak érzi magát a szülei nélkül, és vissza szeretne menni a jövőbe, ahonnét jött. Az Öregember azonban tudja, hogy mikor és hol akar visszatérni, ezért a négy nővért arra utasítja, hogy menjenek oda és kapják őt el. Védelmére kelnek azonban a holdharcosok, és egy nagyszerű csatazenére ("Ai No Senshi") összecsapnak, majd megérkezik Rubin, a nővérek vezetője is. A rész végén fény derül arra is, hogy ki is Csibiusza édesanyja.
69 "Mezame yo nemureru bishōjo! Mamoru no kunō" (目覚めよ眠れる美少女!衛の苦悩)
Ébredj, Csipkerózsika! Mamoru félelmei
Micsoda rémálom!
1993. szeptember 25.
Mamoru próbálja elkerülni Uszagit, több-kevesebb sikerrel. Eközben a Fekete Hold harcosai ismét Csibiuszára támadnak, s a holdharcosoknak akcióba kell lépniük. Sailor Moon azonban egy támadás hatására mély álomba merül, amiből csak Mamoru csókja ébresztheti fel.
70 "Ai no honō no taiketsu! Māzu tai Kōan" (愛の炎の対決!マーズVSコーアン)
A szerelem lángjainak harca. Mars vs. Koan
Carole szerelmi bánata
1993. október 2.
Koan a szentélynél tör rá Csibiuszára, hogy elnyerje Rubin szerelmét. Ő azonban csak eszközként tekint a lányra. Rei és Sailor Moon segítségével végül az Ezüstkristállyal megszabadítják őt a gonoszságtól.
71 "Yūjō no tame! Ami to Beruche gekitotsu" (友情のため!亜美とベルチェ激突)
A barátságért! Ami és Berthier összecsap
Molly kontra Berenice
1993. október 16.
Berthier kihívja egy sakkjátszmára Sailor Mercury-t, ahol a szabályok némiképp megváltoztak. Amikor azonban rájön, hogy kudarca esetén rá is a vég vár, hallgat Koan tanácsára, és ő is megtisztul az Ezüstkristály által.
72 "Hijō no Rubeasu! Kanashimi no yon shimai" (非情のルベウス!悲しみの四姉妹)
Kőszívű Rubin! A négy szerencsétlen nővér
A négy nővér
1993. október 30.
Rubin egyszer és mindenkorra végezni akar a holdharcosokkal, ezért a megmaradt két nővérre bíz egy hatalmas erejű fegyvert. Sailor Moon azonban bebizonyítja nekik, hogy csak eszközök Rubin kezében, s ezért ők ketten is hajlandóak megtisztulni. Csibiusza felfedezi, hogy Uszagi nem más, mint Sailor Moon, és hogy tényleg nála van az Ezüstkristály.
73 "Yūfō shutsugen! Sarawareta Sērā Senshi-tachi" (UFO出現!さらわれたセーラー戦士たち)
Megjelenik egy UFO! A négy holdharcost elrabolják!
Rubin bosszúja
1993. november 6.
Csibiusza ellopja az Ezüstkristályt és megkísérel visszatérni a jövőbe, de az ellenségek rajtakapják. Smaragd, a Fekete Hold egyik vezetője visszatér a múltba és figyelmezteti Rubint: következő kudarcának végzetes következményei lehetnek. Ezért Rubin elrabolja a négy harcoslányt, és cserébe Csibiuszát és az Ezüstkristályt követeli Sailor Moon-tól.
74 "Rubeasu wo taose! Uchūkūkan no kessen" (ルベウスを倒せ!宇宙空間の決戦)
Rubint legyőzik! A végső ütközet az űrben
Kockázatos kaland
1993. november 13.
Rubin foglyul ejti Csibiuszát és az összes holdharcost az űrhajóján. Kétségbeesett küzdelem kezdődik köztük, amiből a lányok kerülnek ki győztesen, Smaragd pedig hagyja Rubint meghalni a felrobbanó űrhajón.
75 "Nazo no shin Senshi Sailor Pluto tōjō" (謎の新戦士セーラープルート登場)
Egy rejtélyes új harcos, Sailor Pluto megjelenik
Plútó tündér
1993. november 20.
Csibiusza súlyos beteg lesz. Ekkor megmutatkozik a harcosok előtt Sailor Pluto, az idő őre, aki elmondja nekik, hogy a kislányt csak úgy menthetik meg, ha bejutnak a tudatába, és végeznek az őt sakkban tartó gonosszal.
76 "Ankoku no maryoku! Esmerōdo no shinryaku" (暗黒の魔力!エスメロードの侵略)
A sötétség varázsereje. Smaragd inváziója
Amród
1993. december 4.
Smaragd visszautazik a múltba, hogy a Rubin által félbehagyott munkát folytassa. Ezzel már nemcsak Gyémánt herceg megelégedését váltja ki, hanem a titokzatos Öregemberét is. Taktikája, hogy a múltbeli fontos pontok elfoglalásával megnyissa az árnyak kapuját oly módon, hogy gonoszságot szít az emberek körében. Első célpontja egy cukrászda lesz.
77 "Omoi wa onaji! Usagi to Mamoru no ai futatabi" (想いは同じ!うさぎと衛の愛再び)
Mindketten ugyanazt érezzük! Uszagi és Mamoru újra összejönnek
Újra együtt
1993. december 11.
Uszagi szeretné, ha ő és Mamoru újra összejönnének, ezért a lányok tanácsára részt vesz egy különleges karkötőkészítő-tanfolyamon, mert az ékességnek állítólag hatása van a szerelemre is. Valójában azonban nem más, mint az ellenség egyik eszköze. Mamoru, hogy megmentse a lányt, kénytelen szembefordulni a rémálmainak figyelmeztetésével, s végül, dacolva a veszéllyel, újra összejönnek.
78 "Vīnasu Minako no nāsu daisōdō" (ヴィーナス美奈子のナース大騒動)
Venus Minako ápolónői kalandjai
Az önkéntes ápolónő
1993. december 18.
Smaragd vírust bocsát az emberekre, amelyet a holdharcosok is elkapnak, Minako kivételével. Ő pedig úgy gondolja, hogy segít a többieken, noha tetteivel több kárt okoz, mint amit használ. Miután káoszt okoz Uszagiéknál, elmegy Csibiuszával gyógyszerért - épp abba a kórházba, ahol Smaragd is tartózkodik.
79 "Arutemisu no bōken! Ma no dōbutsu ōkoku" (アルテミスの冒険!魔の動物王国)
Artemisz kalandja. A gonosz állatkirályság
Artemisz nyomoz
1993. december 25.
Artemisz megunja Luna és a többiek cikizését, ezért úgy dönt, egyedül fog végrehajtani egy hőstettet, hogy a többiek felnézzenek rá. Egy állatmenhelyen köt ki, amit Smaragd próbál meg az irányítása alá vonni. Kérdéses azonban, hogy egyedül mire jut a megvadult állatokkal szemben.
80 "Kyōfu no gen'ei! Hitoribocchi no Ami" (恐怖の幻影!ひとりぼっちの亜美)
Szörnyű illúzió! Ami egyedül marad
Molly harca
1994. január 8.
Smaragd legújabb tervének köszönhetően átok borul a lányok iskolájára, és a diákok furcsán kezdenek el viselkedni. Gonoszul bánnak Amival, mert úgy hiszik, csalt a tesztek során, és csak azért annyira okos. Ami eleinte nem is törődik velük, de később félelmei egyre erősödnek, amit az ellenség kihasznál, és megpróbálja őt elszakítani a harcostársaitól.
81 "Ankoku gēto kansei? Nerawareta shōgakkō" (暗黒ゲート完成?狙われた小学校)
Kész az Árnyak Kapuja? Egy általános iskola veszélyben
Kamilla hatalma
1994. január 22.
Smaragd megtámadja Csibiusza iskoláját, amellyel végre készen áll arra, hogy megnyissa az árnyak kapuját, és a kislánynak végig kell néznie, ahogy a barátai ellene fordulnak. A holdharcosok megmentik őt, de ezen esemény hatására úgy dönt, visszatér a jövőbe, hogy szembenézzen problémáival.
82 "Mirai he no tabidachi! Jikū kairō no tatakai" (未来への旅立ち!時空回廊の戦い)
Utazás a jövőbe. Harc a tér és idő határán
Utazás a jövőbe
1994. január 22.
Sailor Moon, Csibiusza, és a többiek ismét találkoznak Sailor Plutóval, aki átengedi őket az időkapun. Smaragd azonban csapdát állít nekik, és szörnye segítségével meg akarja szerezni Csibiuszát és az Ezüstkristályt.
83 "Shōgeki no mirai! Demando no kuroki yabō" (衝撃の未来!デマンドの黒き野望)
A sokkoló jövő. Gyémánt herceg sötét tervei
A Fekete Hold
1994. január 29.
A jövőbeli kristályváros teljesen kihalt és leromlott. Endymion király hologramja megjelenik előttük, és elmeséli pusztulásuk és a Fekete Hold történetét. Arra is fény derül, hogy Csibiusza valójában Sailor Moon és az Álarcos Férfi gyermeke. Gyémánt herceg lenyűgözően hasonlatosnak találja Sailor Moon-t az általa imádott Serenity királynőhöz, ezért elrabolja őt. Smaragd azonban, féltékenységében, segít az Álarcos Férfinak, hogy könnyűszerrel kiszabadíthassa Sailor Moon-t.
84 "Waizuman no mashu! Chibiusa shōmetsu" (ワイズマンの魔手!ちびうさ消滅)
Az Öregember gonosz keze. Csibiusza eltűnik
A kis hölgy titka
1994. február 5.
Az Öregember megjelenik a magára maradt Csibiusza előtt. Felfedi előtte, hogy tud a kis titkáról: hogy miatta tűnt el az Ezüstkristály. Elhiteti a kislánnyal, hogy a többiek emiatt gyűlölni fogják őt, és hogy az ő segítségével meggyőzheti őket, hogy neki van igaza. Majd elrabolja Csibiuszát. Smaragd szeretne lenni Gyémánt herceg mellett a királynő. Az Öregember becsapja, és hamis koronát ad neki, amivel nem növeli meg az erejét, hanem egy hatalmas sárkánnyá változtatja, ami rátámad a holdharcosokra. Miután végeztek vele, csak akkor jönnek rá valódi kilétére.
85 "Ankoku no joō Burakku Redi no tanjō" (暗黒の女王ブラックレディの誕生)
Megszületik Black Lady, a Sötétség Királynője
A Fekete Hölgy
1994. február 12.
Az Öregember agymosást hajt végre Csibiuszán, elhitetve vele, hogy senki sem szereti. Majd gonosz varázslata segítségével felnőtté teszi, és mint Black Ladyt, a saját szolgálójává teszi. Visszaküldi a múltba, hogy a sötét energiával teli fekete kristály segítségével már a múltban elfoglalhassa a várost. Sailor Moon megpróbálja visszatéríteni Black Ladyt, de a varázslat túl erős.
86 "Safīru zetsumei! Waizuman no wana" (サフィール絶命!ワイズマンの罠)
Zafír halála. Az Öregember csapdája
Zafír utolsó percei
1994. február 19.
Zafír rájön, hogy az Öregember csak bábként használja őket saját céljai érdekében. Szembenéz vele, ezért kénytelen visszamenekülni a múltba, ahol a megtérített Ajakasi nővérek viselik gondját. Az Öregember azonban utánamegy Black Ladyvel egyetemben, és megöli őt, mielőtt elmondhatná Gyémánt hercegnek az igazságot. Az egyik nővért, Petz-et különösen tragikusan érinti Zafír sorsa.
87 "Ai to mirai wo shinjite! Usagi no kesshin" (愛と未来を信じて!うさぎの決心)
Higgy a szerelemben és a jövőben! Uszagi elszántsága
Az Öregember bosszúja
1994. február 26.
A holdharcosok belépnek a fekete kristályba, hogy elpusztítsák. Gyémánt herceg újra elrabolja Sailor Moon-t, és erőszakkal akarja rábírni arra, hogy szeresse őt. Mikor azonban nyilvánvalóvá válik előtte, hogy az Öregember csak bábként kezeli őt, feláldozza magát, hogy megmentse a múltat és a jövőt. Az Öregember ezután Sailor Moon-ra támad, akit az Álarcos Férfi ment meg tőle. Majd elvezeti a lányokat az árnyak kapujához, amely újra meg akar nyílni.
88 "Hikari to yami no saishū kessen! Mirai he chikau ai" (光と闇の最終決戦!未来へ誓う愛)
A végső küzdelem fény és sötétség között. A szerelem beragyogja a jövőt
A végső küzdelem
1994. március 5.
Mielőtt megsemmisíthetnék a fekete kristályt, megjelenik Black Lady, és megállítja őket. Sailor Moon és az Álarcos Férfi közös erejük felhasználásával azonban végre elég erősek ahhoz, hogy megtörjék a varázslatot, s így visszaváltozik Csibiuszává. Az Öregember azonban már egyedül is elég erős, és megkezdi az árnyak rászabadítását a Földre. Csibiusza elsírja magát, mert önmagát vádolja az egészért, s a könnyei hirtelen átváltoznak a jövő elveszettnek hitt Ezüstkristályává. A két kristály együttes ereje elpusztítja az Öregembert. A jövő megmenekült, Csibiusza pedig hazamegy a saját korába.
89 "Usagi-tachi no ketsui! Atarashiki tatakai no jokyoku!" (うさぎ達の決意新しき戦いの序曲)
Uszagi és a lányok összegzése. Felkészülés egy új csatára
Epilógus
1994. március 12.
Ez az epizód egy összekötő a régi és az új sorozat közt. A régi képsorok mellett felbukkannak újak is, melyekből kiviláglik az új ellenség kiléte és új, rejtélyes harcosok felbukkanása is. Az epizód során a harcosok vetélkednek egymással azon, hogy ki lehet a következő évad legfontosabb szereplője.

Szinkronhangok[szerkesztés]

Főszereplő Japán hang Magyar hang
Sailor Moon/Cukino Uszagi Micuisi Kotono Csondor Kata
Tuxedo Mask/Csiba Mamoru Furuja Tóru Debreczeny Csaba
Holl Nándor
Sailor Mercury Hikaszava Aja Mics Ildikó
Sailor Mars Tomizava Micsie Dögei Éva
Sailor Jupiter Sinohara Emi Kiss Eszter
Kökényessy Ági
Sailor Venus Fukami Rika Kiss Virág
Oszaka Naru Kakinuma Sino Zsigmond Tamara
Gurió Umino Nanba Keiicsi Bartucz Attila
Szakura Harunada tanárnő Kavasima Csijoko Riha Zsófi
Motoki Szató Hirojuki Seszták Szabolcs
Rei nagyapja Nisimura Tomomicsi Pataki Imre
Juicsiró Simada Bin Minárovits Péter
Luna Han Keiko Somlai Edina
Artemis Takato Jaszuhiro Németh Zsuzsa
Cukino Ikuko Takagi Szanae Csizmadia Gabi
Cukino Kendzsi Macsi Júdzsi Imre István
Cukino Singó Kavasima Csijoko Halasi Dániel
Eiru Midorikava Hikaru Seszták Szabolcs
Szokol Péter
An Tóma Jumi Simonyi Piroska
Makaidzsu fa Makanisi Taeko Garai Róbert
Csibiusza Araki Kae Molnár Ilona
Papp Ági
Sailor Pluto/Puu Kavasima Csijoko Hirling Judit
Bíró Anikó
Kökényessy Ági
Rubin Takagi Vataru Szokol Péter
Petz Ogata Megumi Koffler Gizi
Calaveras Hiramacu Akiko Simonyi Piroska
Berthier Amano Juri Ősi Ildikó
Koan Jamazaki Vatana Hirling Judit
Wiseman Marujama Eidzsi Garai Róbert
Gyémánt herceg Siozava Kaneto Szokol Péter
Seszták Szabolcs
Zafír Kasivakura Cutomu Lukácsi József
Holl Nándor
Seszták Szabolcs (84. rész)
Smaragd Kojama Mami Koffler Gizi
Ősi Ildikó
Hirling Judit
Simonyi Piroska (73. rész)
Black Lady Araki Kae Simonyi Piroska

Eltérések a mangához képest[szerkesztés]

  • Az anime rögtön egy 13 részes bevezető al-évaddal nyit, melyre azért volt szükség, hogy kitöltsék a manga megrajzolásához szükséges időt. Így Eiru és An csak az animében szerepelnek, ahogy a Holdfénylovag is, és az emlékeik visszaszerzése is anime-exkluzív.
  • Pontosan az időhúzás miatt az új holdjogart a kitöltő epizódokban kapja meg Sailor Moon, méghozzá Serenity királynőtől. A mangában az ő és Mamoru szerelmének erejéből képződik a fegyver.
  • Az Ajakasi Nővérek az animében megjavulnak, és normális földi lányok lesznek, míg a mangában a harcosok végeznek velük.
  • Csibiusza életkora a mangában közel 900 év, az animében viszont nagyjából a kinézetének megfelelően átlagos, ekkoriban 5-6 éves. A rajzfilmváltozatban ráadásul nem nyilvánvaló, hogy nála van a jövőbeli Ezüstkristály, mert az ott eltűnik, és csak a legvégén kerül elő a könnyeiből - a mangában azonban mindig magánál hordja, bár használni nem képes.
  • Az animében Csibiuszának rejtett belső ereje van, ami olyankor nyilvánul meg, ha veszélyben érzi magát. Ez az erő képes leblokkolni az ellenségeket is.
  • A mangában Diana cica már itt bemutatkozik, az animében erre még várni kell a negyedik évadig.
  • Zafír karaktere az animében sokkal jóságosabb, józanul és megfontoltan gondolkodik. A mangában viszont haragszik Sailor Moon-ra, mert Gyémánt herceg szerelmes a jövőbeli énjébe, és attól fél, hogy ez meghiúsítja terveit.
  • Black Lady a mangában elrabolja az Álarcos Férfit, és agymosásnak veti alá, hogy csak őt szeresse, és segítsen neki megszerezni a másik Ezüstkristályt.
  • Sailor Pluto a mangában sokkal kidolgozottabb karakter, és hogy megakadályozza a világ pusztulását, megállítja az időt, ezzel a saját halálát okozva.
  • Hogy hogyan változik vissza Black Lady Csibiuszává, az is eltérő a két változatban. Az animében Sailor Moon lesz az, aki visszatéríti őt, és itt nem alakul át Sailor Chibi Moon-ná - egyelőre.