Dead Moon Circus

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez

A Dead Moon Circus (デッドムーンサーカス) a Sailor Moon negyedik sorozatának főgonosz-csoportja, s a manga Dream-történetszálának is főellenfelei. A szervezet vezetője Cirkónia, aki azonban egy nála is hatalmasabb úr, Nehellénia királynő uralma alatt áll. Ő azonban egy tükör foglya, ezért használja Cirkóniát arra, hogy kiszabaduljon. Ennek érdekében a legendás Aranykristályt kell megszerezniük. A Dead Moon Circus a Sailor Moon egyetlen olyan ellenséges csoportja, melynek két alcsoportja van: az Amazon Trio és az Amazoness Quartet.

Kulcsszereplők[szerkesztés]

Cirkónia[szerkesztés]

Cirkónia (ジルコニア) egy rovarszerű öregasszony, levendulaszínű bőrrel. Mint a Dead Moon Circus földi vezetője, ő parancsol az Amazon Trionak és az Amazoness Quartetnek. Nemét több változatban - így a magyarban is - férfivá változtatták. A mangában Cirkónia közvetlenül érintkezik Nehelléniával, a tőle kapott utasításokat pedig nappal az Amazoness Quartet hajtja végre. Ő maga ugyanis nem állhatja a napfényt. Amikor Sailor Saturn és Sailor Chibi Moon már majdnem megtöri a négy amazon felett a bűverőt, Cirkónia bezárja őket négy varázsgömbbe, a harcoslányokat pedig két tükörbe. Amikor a többi holdharcos is megérkezik, felveszi velük a harcot: hatalmas méretűre nő, és nekik támad. Miután a harcosok egyesített erejével nem bír el, Nehellénia után menekül a tükörvilágba. Sailor Moon utánamegy, de ott csak Nehelléniát találja, akit le is győz. Ám ekkor Cirkónia újra megjelenik, és közli, hogy a harc még nem ért véget. Ő maga pedig eltűnik, Nehellénia pedig feltámad.

Az animében Cirkónia volt az, aki emberi külsőt adott az Amazon Trio-nak. Ezután azt adta nekik küldetésül, hogy keressék meg Pegazust, aki valakinek az álmában rejtőzködik. Szerepe hasonlatos a sorozat már ismert gonoszaiéhoz: ő csak egy kisebb gonosz, aki csak parancsokat teljesít. A trió sorsa nem nagyon izgatja, elvesztésük hírére akcióba lépteti az Amazoness Quartetet. Ők azonban szemtelenek vele, és gyakran nem hajlandóak engedelmeskedni. VesVes még meg is küzd vele, s majdnem győz. Nehellénia, mikor látja, hogy veszélyben vannak, rendkívüli erővel ruházza fel Cirkóniát, amit a csapdába ejtett Amazoness Quartettől szerez. Amikor azonban a harcosok kiszabadítják őket, Cirkónia a tükörvilágba menekül, és eltűnik.

Cirkóniának van egy varázsbotja, melynek végén egy szárnyas szemgolyó szokott üldögélni. Ő Cirkon, akit mestere többnyire kémkedés céljából használ, de az álomtükrök eltávolítására is használható.

Cirkónia hangja a japán eredetiben Kijóda Hiszakó volt, a magyar változatban pedig Garai Róbert.

Nehellénia[szerkesztés]

Nehellénia (女王ネヘレニア) a Dead Moon Circus vezetője. A mangában úgy jelenik meg, mint Serenity hercegnő árnytükörképe: nem más ő, mint a Hold sötét középpontjának királynője, amely a Silver Millennium óta fennáll. "Tiszteletét tette" Serenity hercegnő születési ünnepségén is, ahol Serenity királynő egy tükör örök börtönébe zárta gonoszságaiért. Válaszul Nehellénia megátkozta a birodalmat, és átkában a birodalom bukását kívánta, és azt, hogy a hercegnő soha ne örökölhesse meg a trónt.

Az animében Nehellénia egy rosszindulatú, ugyanakkor magányos királynő, akinek egy álma volt: hogy örökre szép és fiatal maradjon. Amikor azonban egy bűvös tükör megmutatja neki, hogy a jövőben öreg és csúnya lesz, megretten. Birodalma minden alattvalójától elveszi álmaik tükrét, akik így a Dead Moon Circus artistáivá válnak (Lemures), s az így kapott erőből létrehozza a Dead Moon Circust. Évezredekkel később egy napfogyatkozás hatására részben megtörte az őt foglyul ejtő átkot, és a Földre jöhetett. Itt rábukkant Sailor Chibi Moon jövőbeli harcosaira, akiket idő előtt felébresztett, majd Amazoness Quartet néven saját szolgálatába állította őket. Nehellénia saját magát tartja a Hold királyságának örökösének, valamint az Ezüstkristály egyedüli jogosult felhasználójának. Céljainak elérése érdekében először lerohanta Elysion földjét, s elfogta annak védelmezőjét, Hélioszt. Ezután az Amazoness Quartetet Sailor Moon és a holdharcosok legyőzésére küldte, s persze hogy megszerezzék neki az Ezüstkristályt.

Nehellénia, bár lefogatta Hélioszt, csak testét ejtette foglyul, szelleme egy szárnyas ló alakjában megszökött, hogy segítse a holdharcosokat. Elmondja nekik, hogy mind a Föld, mind Elysion megmeneküléséhez egy legendás tárgy, az Aranykristály erejét kell használniuk. A holdharcosok ereje időközben megnő, és saját Sailor Crystaljukat megmutatják Artemisznek. Eközben Sailor Saturn is visszatér a külső holdharcosokkal együtt. Az Aranykristályt végül az Álarcos Férfi testében találják meg (az animében Héliosznál van, és amíg Pegazust nem tudják elkapni, nem tudják használni sem). Ezután az Elysionon összecsapnak, s az Ezüstkristály és az Aranykristály együttes ereje legyőzi Nehelléniát. Ettől egy rusnya öregasszonnyá válik, akit örök tükörbörtönbe zárnak, majd teljesen eltüntetnek.

Az anime a Sailor Stars történetben folytatja Nehellénia történetét: Sailor Galaxia kiszabadítja őt tükörbörtönéből, majd saját dühéből formált tükrét átadja neki. Ezután arra kéri őt, hogy törje össze azt. Az összetört tükördarabok a Földre hullanak, és átkot hoznak a városra. Egy darab Mamoru szemébe esik, aki ettől gyakorlatilag érzelmektől mentessé válik. Nehellénia magához rántja a tükörvilágba, és becsalogatja a harcosokat is. Uszagi azonban, harci ereje nélkül, megtudja, hogy Nehellénia gyermekkora óta magányos, és soha nem volt egyetlen igazi barátja sem. Ez volt az oka annak, hogy örökké fiatal akart maradni - legalább csodálják az emberek, ha nem is szeretik. Sailor Moon és a harcosok közös ereje azonban a megbocsátás hatalma segítségével lehetővé teszi számára, hogy visszakerüljön kislánykorába, és mindent újrakezdhessen.

Nehellénia magyar hangja Koffler Gizi volt.

Amazon Trio[szerkesztés]

Az Amazon Trio (アマゾントリオ) egy háromfős csapat, Cirkónia irányítása alatt. A mangában a holdharcosok elpusztítása céljából hozták őket létre, állatokból, varázslat útján. Az animében ők maguk nem harcolnak, hanem a cirkusz különféle lényeit veszik igénybe. feladatuk is más: kezdetben ők keresik az álmokban Pegazust. Célpontjaikat fényképekről választják ki. Hármójuk közül Tigrisszem a fiatal lányokat részesíti előnyben, Sólyomszem az idősebb nőket, míg Halszem a férfiakat.

Amazoness Quartet[szerkesztés]

Az Amazoness Quartet (アマゾネス カルテット) négy nő, CereCere (Flóra), PallaPalla (Carla), JunJun (Mina), és VesVes (Prisca) csapata. Támadásaik többnyire artistamutatványokból eredeztethetők. Feladatuk nekik is az, hogy az álmokban keressék Pegazust. Célpontjaik álomtükrét biliárdgolyók segítségével szerzik meg. Emellett képesek egyéni támadásokra is. A mangában ők is holdharcosok, ugyanis ők lesznek a jövőben Sailor Chibi Moon jövendőbeli segítői. Álmukból azonban Nehellénia kelti fel őket, s gonosz varázslattal saját szolgálatába állítja őket. Sailor Moon azonban, a végső győzelmet követően, a négy harcost is megtisztítja az átoktól, és újra álomba meríti őket, hogy akkor ébredjenek, ha eljön az ideje.

Az animében ezzel ellentétben az amazonok sosem voltak és lesznek holdharcosok. Ők is az Elysionról jöttek. Nehelléniát szolgálják, neki ugyanis hatalmában állt megakadályozni, hogy felnőjenek. Álmaikat átalakították úgynevezett Amazon Stone-okba, s támadáskor is ezeket használják. Gyerekességük mindennek ellenére megmarad, lusták, és jobban szeretnek inkább játszani, mint dolgozni. Amikor Nehellénia mindezt megunja, elszívja erejüket. Ők azonban ekkor, hogy segítsenek a harcosoknak, megsemmisítik saját Amazon Stone-jaikat, feladva ezzel örökös gyereklétüket.

Források[szerkesztés]