Tomoe Hotaru

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
Sailor Saturn
Sailor Moon-szereplő
Tomoe Hotaru
Tomoe Hotaru
Eredeti neve Tomoe Hotaru
土萠 ほたる
Első megjelenés 25 (27). fejezet (manga)
Sailor Moon
112. epizód (anime)
1994. november 5.
Megalkotta Takeucsi Naoko
Sailor Saturn adatai
Faja ember
Kora 12 év
Született január 6.
Csillagjegye bak
Vércsoportja AB
Rokonai Tomoe Szoicsi (apa)
Nemzetisége japán
Csapata Outer Senshi
Fegyvere Silence Glaive
Sailor Saturn megszemélyesítői
Szinkronhang Japán Minagucsi Júko
Angol Jennifer Gould
Magyar Papp Ági

Tomoe Hotaru (土萠ほたる) más néven Sailor Saturn (セーラーサターン; Szérá Szatán?, ’magyar változatban Szaturnusztündér’) a Sailor Moon japán manga-, illetve anime kitalált szereplője. Mind senshiként, mind polgári személyként ő jelenik meg a legkevesebbszer a sorozatban. Ő az egyetlen szereplő, akinek a nevét az angol nyelvű szinkronban nem módosították. A magyar változatban Olivia Williams volt a neve.

A szereplő[szerkesztés]

Hotaru úgy kerül a történetbe, mint Csibiusza barátnője. Mielőtt találkozott volna Csibiuszával és Uszagival, nem volt egy barátja sem. Az animében ezt azzal indokolták, hogy a lány különleges erőkkel rendelkezett, ami miatt az osztálytársai féltek tőle. Emellett gyakran szenvedett rohamoktól, melyeket az ötéves kora óta benne élő gonosz entitás, Mistress 9 okozott. Ez egy sajnálatos laborbaleset miatt került a testébe, miután apja, Tomoe professzor alkut kötött az ördögi Pharaoh 90-nel. A mangában ezt tetézi az, hogy Hotaru súlyosan megsérült a balesetben, ezért a professzor a teste nagy részét újjáépítette - így a lány gyakorlatilag egy kiborg. Később azonban Sailor Moon-nak köszönhetően újjászülethet, mint normális gyerek. Az animében a történet jelentősen eltér: Hotaru itt már nem kiborg, hanem csak a földönkívüli lény gazdateste. Az édesanyja csak egy epizódban tűnik fel mint árnyék, és nincs megnevezve. A mangában Tomoe professzor halála után Hotaru Haruka és Micsiru adoptált gyermeke lesz, Szecuna felügyelete alatt. A kis Hotaru őket Haruka-papának és Micsiru és Szecuna-mamának szólítja (bár Haruka is lány). Az animében édesapja meggyógyul, és Hotaru vele élhet tovább, bár csecsemőként. A Sailor Galaxiával zajló harc után jelenik csak meg ismét a harcosok társaságában.

Hotaru nagyon logikus és megbízható lány, ugyanakkor független jellem is. Néha túl csendesnek, majdnem kifejezéstelenül üresnek tűnik. Életkora az egész történet során változik: eredetileg 12 éves, majd Mistress 9-ná válva felnőtt lesz (habár szorosabb értelemben az a lény már nem ő), majd újjászületése után csecsemő lesz, s később mind a mangában, mind az animében újra életre kelő ereje miatt villámgyorsan nő fel. Civil életében rendszerint szürke és fekete ruhákba öltözik, bár néha kiegészíti a palettát a kobaltkékkel és van amikor felteszi vörös sapkáját. A mangában, mert csak részben ember, mindig tetőtől talpig felöltözve ábrázolják és újjászületése után is őrzi ezt a szokását. A válla köré néha sötét színű kendőt csavart, vagy barna kabátot öltött.

Hotaru harcos énje sokszor kerül sajátos bemutatásra, mintha képes lenne teljességgel különválni Hotaru-tól. („Álmában” megszólítja őt, információt ad neki, inspirálja stb.) Ebben a formában képes egész bolygókat elpusztítani, mely képességét be is veti, ha reménytelennek látja a helyzetet. Ezt azért meri megtenni, mert pusztításában benne rejlik az újjászületés reménye - mint azt maga is mondta a manga harmadik történetében. Ebből az is kiderül, hogy a múltban ő pusztította el az Ezüst Millenniumot. Mivel a külső holdharcosok tisztában vannak ezzel az erővel, ezért meg akarják őt ölni, mielőtt Sailor Saturn felébredhetne Hotaruban (a mangában a három talizmán rezonálása ébreszti őt fel).

A lány nevét leíró kandzsik jelentése „föld” (土, to) és „csírázás-hajtás” (萠, moe). A keresztneve hiraganával (ほたる, hotaru), maga a szó jelentése a „szentjánosbogár”, amit a szellemekkel és a halállal kapcsol össze a japán mitológia, így jelzi Hotaru Szensi státuszát, mint a „halál és pusztítás” harcosa.

Megjelenési formák[szerkesztés]

Sailor Saturn[szerkesztés]

A Szaturnusz asztrológiai szimbóluma

Szensi egyenruhája lila és gesztenyebarna. Más harcosoktól eltérően a kosztüm ujjai sziromszerűek, a díszítő bross csillag alakú, szimbolizálva a Tiszta Szívek Kristályát (lásd a harmadik történetet). Gondosan díszített, magas sarkú, fűzős csizmát és körülbelül könyékig érő kesztyűket visel. Leggyakrabban használt titulusa a Csend Harcosa.

Gyakran hordja magánál a Csend egyik fegyverét, a japán naginatára emlékeztető, hosszú rúdra erősített pengét (Silence Glaive). Ezzel képes világokat elpusztítani, ha úgy adódik. Ugyanakkor bizonyos szinten gyógyítani is képes.

Az animében az összes holdharcoshoz hasonlóan a múltban ő is a Hold királyságában élt. A mangában azonban ilyesmiről szó sincs: ott voltaképpen a három külső holdharcos volt, akik úgymond "megidézték" őt a három talizmánnal, s ezzel véget vetettek a Dark Kingdom pusztításának. Amikor azonban az újabb fenyegetés miatt a külső holdharcosoknak is fel kellett ébredniük a 20. században. Sailor Saturn megidézése is csak idő kérdése volt.

Az animében kettő, a mangában háromféle variációban láthatjuk egyenruháját, ahogy a történet során Sailor Saturn fejlődik.

Szaturnusz hercegnő[szerkesztés]

A mangában, más Szensikhez hasonlóan, Sailor Saturn is úgy mutatkozott be, mint egy hercegnő az Ezüst Millennium idejéből. Övé a Titán kastély és lila estélyiben jelenik meg az eredeti manga 41. részéhez mellékelt képen - de hogy ez pontosan mikor történt, rejtély, ugyanis a mangából az derül ki, hogy az Ezüst Millennium pusztulásáig senki sem látta őt.

Mistress 9[szerkesztés]

A harmadik Sailor Moon-történet (a Sailor Moon S) főellensége a Mistress 9 nevű idegen lény, aki elfoglalta Hotaru testét. Mistress 9 (ミストレス9, Miszutoreszu 9) tulajdonképpen Hotaru testének erőszakosan felnőtté tett alakjában jelenik meg "testi valójában". A lány haja hihetetlenül hosszúra nő, és a homlokán egy fekete csillag jelzi a lény jelenlétét. A teremtmény a "Tau Ceti" csillagrendszerből származik és azért érkezett a Földre, hogy segítsen uralkodójának Pharaoh 90-nek egy kaput nyitni.

A musicalekben[szerkesztés]

A karaktert több musicalben megváltoztatták. A Jume Szensi - Ai - Eien ni... címűben például a Dead Moon Circus ejtette foglyul Hotarut, hogy mint „Miss Dream”, más emberek álmába hatoljon be. Később a többi harcos megmenti őt. A Kaguja Island musicalekben egy Kon nevű szellem szállja meg a testét.

Képességei és készségei[szerkesztés]

Hotaru már civil formájában is rendkívüli képességekkel rendelkezik, eltérően a többi harcostól. A harmadik történetben ezt gyakran magyarázzák Mistress 9 testében való jelenlétével, aki például védőpajzsot képes emelni a lány köré, ha veszélyben van. De ezeken felül is képes más tettekre is: például meg tudja gyógyítani a sebeket. A mangában és az animében is elveszíti varázslatos képességeit újjászületése után, noha hihetetlenül gyorsan kezd el felnőni, és rendkívüli intelligenciáról tesz tanúbizonyságot. Miután újra „egyesül” Sailor Saturn szellemével, képességeit is visszanyeri. A manga negyedik történetében ő lesz képes arra, hogy visszaadja a külső holdharcosok elveszett erejét. Hotaru hatodik érzékkel is rendelkezik, képes előrelátni a tragédiákat.

Sailor Saturn az egyetlen harcos, akinek nem látjuk a sorozatban az átváltozását (bár egy videójátékban szerepel). Erői Szaturnusztól, az aratás istenétől jönnek. Legfontosabb feladata azonban a pusztítás, ami miatt a harcosok rettegnek tőle. Első megismert támadása, a „Death Reborn Revolution” is a világ végét és egy új élet kezdetét jelenti.

Fegyvere, a Silence Glaive, sok támadásában használatos. Alapesetben, ha lecsap a bárddal, a világ megszűnik létezni. Ám később új, kevésbé veszélyes támadásokat is bemutat, mind a mangában, mind az animében. A „Silence Wall” a gonosz támadások kivédésére szolgál, a „Silence Glaive Surprise” pedig egy visszaverő támadás. Az animében Nehellénia ellen egyik sem működik, ezért ismét a világ elpusztítására készül, amit Chibi Moon akadályoz meg.

Karaktere[szerkesztés]

Naoko Takeucsi korai vázlatain még egy barna bottal látható Sailor Saturn, némiképp más egyenruhában. Karaktere számos utalást hordoz magában. Csillagjegye Bak, ami a Szaturnusz bolygóval hozható összefüggésbe. Vércsoportja AB, ami a hűvös, határozott, racionális embereket jellemzi a hiedelem szerint. Nevét kétféleképpen lehet olvasni japánul, így az lehet Sátán is.

Fogadtatás[szerkesztés]

A népszerűségi listán Tomoe Hotaru és Sailor Saturn különböző személyekként szerepeltek. 1994-ben Sailor Saturn a harmadik, Hotaru a negyedik legnépszerűbb karakter volt. 1996-ban Sailor Saturn hatodik, Hotaru hetedik lett.

Egyes elméletek a moe kifejezést Tomoe nevéből származtatják.[1][2]

Szandzsú Cubame karaktere a Ruróni Kensin című mangában és animében Hotaru karakterén alapszik.

Megformálói[szerkesztés]

Hotaru eredeti japán hangja Minagucsi Júko volt. Az angol változatban Jennifer Gould szinkronizálta, a magyar változatban pedig a korábban néhány részben Csibiuszát illetve pár kisebb karaktert szinkronizáló Papp Ági. A musicalekben kilenc színész játszotta, az élőszereplős sorozatban pedig nem jelent meg.

Források[szerkesztés]

  1. Oppliger, John: Ask John: What is Moe? (angol nyelven). AnimeNation, 2004. január 30. (Hozzáférés: 2019. október 24.)
  2. Galbraith, Patrick W. (2009. október 31.). „Moe: Exploring Virtual Potential in Post-Millennial Japan” (angol nyelven). Electronic journal of contemporary Japanese studies.