Sailor Moon musicalek

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez

A Sailor Moon-sorozat részeként, "Sera Myu" néven (セラミュ), musicalek készültek, melyeket Japánban állítottak színpadra 1993 és 2005 között. Ezek egy része követte a manga és/vagy az anime sztorivezetését, míg mások önálló történetet dolgoztak fel. Összesen huszonkilenc különböző előadás létezett, valamivel több mint 800 fellépéssel.

Általános információk[szerkesztés]

A musicalek története jelentős mértékben épít a manga és az anime egyes epizódjaira, de több esetben eltérnek attól (például a "Kaguya Shima Densetsu" és a "Dracul" sorozat önálló ötletből született). Gyakorta olyan elemeket is felhasználtak a készítés során, melyek kimaradtak az eredeti történetből, bár voltak rájuk vonatkozó rejtett utalások. Ilyen például a négy harcoslány és a Sitennó szerelme, vagy a Sailor Pluto által Endymion király iránt érzett plátói szerelem.

Számos dal slágerré vált és többször is elhangzott. Ilyen volt a "La Soldier", amely túl azon, hogy szinte az összes musicalben a kezdő dal volt, még az anime 88. epizódjában is szerepelt (a magyar változatból azonban kimaradt). Általában nyáron mutatták be az új darabokat, melyeket kisebb változtatásokkal leadtak a rákövetkező télen is. Ez többnyire színészcserét, néhány jelenet jobb kidolgozottságát, vagy egy-egy karakter jobb kidomborítását jelentette.

A musicalek java része megjelent Laserdisc-en vagy VHS-en.

Musicalek[szerkesztés]

Sailor Moon - Gaiden Dark Kingdom Fukkatsu Hen (1993)[szerkesztés]

Az anime első évadának továbbgondolása volt. Beryl királynő feltámadt az emberek gonosz gondolatainak köszönhetően, és túl azon, hogy ismét meg akarja hódítani a világot, bosszút akar állni a harcoslányokon. A bnyáron bemutatott musicalt télen némi módosítással ismét előadták.

Sailor Moon - Bishoujo Senshi Sailor Moon Super Spring Festival (1994)[szerkesztés]

Egy tavaszi fesztivál keretében adták elő. Pontos tartalma és a dalok nem ismertek, ugyanis nem készült róla felvétel.

Sailor Moon S - Usagi Ai no Senshi e no Michi (1994)[szerkesztés]

A manga és az anime harmadik évadának vegyített cselekménye szolgál a mű alapjául. A Death Busters akcióba lép, hogy megkeresse a három talizmánt, Csibiusza visszatér a jövőből, és Sailor Uranus s Sailor Neptune is bemutatkoznak. Több olyan szereplőt is bemutattak benne, akiket korábban nem láthatott a nagyközönség. Télen, némi módosítást eszközölve, bemutatták, "Sailor Moon S - Henshin - Super Senshi e no Michi" címen, melyet 1995 tavaszán nagy sikerrel harmadszor is műsorra tűztek.

Sailor Moon SuperS - Yume Senshi - Ai - Eien ni... (1995)[szerkesztés]

A manga és az anime negyedik évadára építő musical a Dead Moon Circus történetét követte, de jelentős mértékben eltért az eredeti művektől. "Saturn Fukkatsu Hen!" címmel ugyanazon a télen, kisebb változtatásokkal újra leadták.

Bishoujo Senshi Sailor Moon SuperS Special Musical Show (1996)[szerkesztés]

Az előbbi musical speciális, vidámparkban előadott változata. Nem készült róla felvétel, így az elhangzott dalokról vagy a történetről sem tudni szinte semmit.

Sailor Moon Sailor Stars (1996)[szerkesztés]

Az ötödik évadot feldolgozó musical, a Sailor Starlights csapatát a főszerepbe állítva. Eredetileg ez lett volna az utolsó színpadra állított mű, de később folytatták, a nagy sikerre való tekintettel. Mivel se a manga, se az anime nem fejeződött be addigra, ezért a befejezése (s az egész történet) tulajdonképpen a kettő keverékének mondható, melynek végén Sailor Galaxia meghal, de ugyanakkor az örök béke is beköszönt. A tél folyamán kisebb módosításokkal újra színpadra állították.

Eien Densetsu (1997)[szerkesztés]

Egy önálló történet, melynek a Sailor Starlights a főszereplője. Sailor Galaxia feltámasztja Berylt, hogy vele végeztesse el a "piszkos munkát", a harcosoknak pedig vele kell felvenniük a küzdelmet. Télen egyes kisebb változtatások elvégzése után ismét színpadra álíltották.

Shin Densetsu Kourin (1998)[szerkesztés]

A történet szinte teljesen ugyanaz, mint az előzőnél, azonban a többi harcos sokkal nagyobb szerepet kapott benne.

Kaguya Shima Densetsu (1999)[szerkesztés]

Egy önálló, vadonatúj történet. Évezredekkel ezelőtt a Földet megközelítette egy üstökös, a Föld uralkodója azonban életre keltette az Ezüstkristály őrzőjét, hogy annak erejével védje meg a bolygót. Ez sikerült is, de csak annak az árán, hogy egy hatalmas áradás elpusztította a civilizációt. Most az üstökös ismét a Föld felé tart, s Sailor Moon-nak cselekednie kell. A történetet néhány hét eltelte után kissé átírták, s Kristály Tokió, valamint Neo-Queen Serenity is szerepet kapott benne. 2004-ben "Shin Kaguya Shima Densetsu" újra feldolgozták, amelynek aztán télen egy újabb alváltozata készült.

Shin / Henshin - Super Senshi e no Michi - Last Dracul Jokyoku (2000)[szerkesztés]

Egy önálló történet. A Death Busters, Tomoe professzor vezetésével, szövetséget köt Drakula gróffal. Céljuk a harcosok Star Seed-jeinek elrablása, hogy előállíthassák a homunkuluszt.

Kessen / Transylvania no Mori - Shin Toujou! Chibi Moon wo Mamoru Senshi-tachi (2000)[szerkesztés]

Az előző történet folytatása. Bloody Dracul Vampire bosszút akar állni apja haláláért, ezért szövetkezik az ördögi Lilith-tel. Célpontjai a holdharcosok. Eközben Uszagi keményen tanul, hogy levizsgázhasson, és elmehessen barátnőivel nyaralni.

A musicalt télen újra színre vitték, jelentős változtatásokkal. Itt az összes harcoslány megbukott egy teszten, amit újra meg kell írniuk, s azért tanulnak mind, hogy eljuthassanak Európába. Ráadásul egy új cserediák is érkezik az osztályba.

Chou Wakusei Death Vulcan no Fuuin (2001)[szerkesztés]

Dark Cain és Death Vulcan ördögi szövetséget kötnek, amit Sailor Moon-nak kell megállítania. Azonban a death Vulcannak, ami valójában egy bolygó, van egy jó és egy gonosz oldala is, amelyek örök vívódásban vannak egymással.

Tanjou! Ankoku no Princess Black Lady (2002)[szerkesztés]

A manga és az anime második évadát vegyesen használó musical. Télen ismét színpadra állították, kisebb módosításokkal (például a külső holdharcosok is szerepeltek benne, annak ellenére, hogy ők csak a harmadik évadtól jelentek meg).

10th Anniversary Festival - Ai no Sanctuary (2002)[szerkesztés]

Egy önálló történet, melyben megjelenik Dark Nibiru és kegyencei, hogy elrabolhassák Sailor Moon-tól az Ezüstkristályt. A történet érdekessége, hogy felbukkan benne Gyémánt herceg is, aki ezúttal a jó oldalon áll.

Mugen Gakuen - Mistress Labyrinth (2002)[szerkesztés]

A manga Mugen/Infinity részével szinte teljesen megegyező történet, minimális különbségekkel. Télen ismét színpadra állították, de jelentős számban új színészekkel.

Starlights - Ryuusei Densetsu (2003)[szerkesztés]

A manga Stars éráját gyakorlatilag teljesen leképező musical, mely a korábbi előadásokból is merített - átvette például Beryl szerepeltetését is. Jelentős mértékben megváltoztatva, újra leadták a télen, "Kakyuu-Ouhi Kourin - The Second Stage Final" címen.

Hivatkozások[szerkesztés]