Piazza di Spagna

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Piazza di Spagna
Közigazgatás
OrszágOlaszország
TelepülésRóma
Névadó
Földrajzi adatok
Elhelyezkedése
Piazza di Spagna (Olaszország)
Piazza di Spagna
Piazza di Spagna
Pozíció Olaszország térképén
é. sz. 41° 54′ 21″, k. h. 12° 28′ 55″Koordináták: é. sz. 41° 54′ 21″, k. h. 12° 28′ 55″
A Wikimédia Commons tartalmaz Piazza di Spagna témájú médiaállományokat.
A monumentális lépcsősor és a Trinità dei Monti

A Spanyol lépcsővel ékített Piazza di Spagna az egyik leghíresebb tér Rómában. Nevét a Spanyol palotának köszönheti, amely az ibériai állam szentszéki nagykövetségének székhelye.

Története és leírása[szerkesztés]

A tizenhetedik századig Piazza di Francia néven ismerték a téren volt francia ingatlanok miatt, nevét a jelenlegire a spanyol nagykövetség megépítése után változtatták. A tér közepén látható a híres Barcaccia-kút, amely a korai barokk korból származik, és amelyet Pietro Bernini és fia, a híresebb Giovanni Lorenzo Bernini épített.

A Piazza di Spagna egy 1868-as fényképen

A lépcső jobb sarkában állt John Keats angol költő háza, aki ott élt és halt is meg 1821-ben. Az ő és barátja, Percy Bysshe Shelley emlékének szentelt múzeummá alakították át, tele angol könyvekkel és emléktárgyakkal. A bal sarkán található az 1893-ban megnyitott Babington's tearoom.

A Via Frattina oldalán áll a Palazzo di Propaganda Fide, amely a Szentszék tulajdona. Bernini által tervezett főhomlokzata előtt (az oldalhomlokzat Francesco Borromini műve) áll a Szeplőtelen Fogantatás oszlopa, amelyet II. Ferdinánd a Két Szicília királya akaratából a dogma kihirdetése után emeltek hálából, hogy megmenekült egy merényletből. Az obeliszket 1857. december 8-án avatták fel. A Tűzoltóság 1923 óta akrobatikus, virágos tiszteletadást végez a szobor előtt a lépcsőn. 1953-ban maga XII. Piusz pápa is részt akart venni a szertartáson, de 1958-tól XXIII. Jánossal a Szentatya jelenléte ezen a rítuson vált igazi hagyománnyá, amelyet minden pápa hűségesen fenntartott.

Jelenleg a Piazza di Spagnán a virágos tiszteletadás – amelyet mindig a pápa Mária-imája kísér – az egyik legnépszerűbb vallási szertartás Rómában.

A teret említi Cesare Pavese híres költeménye, „Elmegyek a Piazza di Spagnáról” címmel, amelynek szövegét teljes egészében megörökítették a Babington teázója melletti emléktáblán.[1]

A lépcsősor[szerkesztés]

A tér a 19. század végén

A Pierre Guérin de Tencin bíboros megbízásából készült, monumentális, 135 lépcsőből álló lépcsősort XIII. Benedek pápa avatta fel az 1725-ös szentév alkalmából. Francia támogatással 1721-től építették a spanyol Bourbonok nagykövetségét, amelyről a Trinità dei Monti templomnál lévő tér a nevét kapta.

Mind Alessandro Specchi, mind Francesco De Sanctis megtervezte, miután nemzedékeken át folyt a vita arról, hogyan kell beépíteni a Pincio oldalán lévő meredek lejtőt, hogy összekapcsolják a templommal. De Sanctis megoldását választották: egy nagy, számos kerti terasszal díszített lépcsősort, amelyet tavasszal és nyáron sok virág díszít. A Tiberishez vezető hosszú út tengelye csúcsán található pazar, arisztokratikus lépcsősort úgy alakították ki, hogy a festői hatások fokozatosan erősödjenek, ahogy közeledünk hozzá. A nagy barokk építészetre jellemző volt a hosszú, mély perspektívák létrehozása, amelyek csúcspontja a monumentális jellegű jelenetek vagy hátterek.[2]

VI. Piusz pápa megbízásából Johann Wolfgang von Goethe 1787-ben római tartózkodása alatt írta Viaggio in Italia című könyvében az előkészítő munkálatokat látva a Trinità dei Monti templom előtti obeliszk felállításáról:

„Trinità dei Montiban ásnak, hogy lerakják az új obeliszk alapjait; odafent a föld nem más, mint a Lucullushoz tartozó, majd a Caesarok tulajdonában lévő kertek romjaiból visszahozott anyag.”

A lépcsősor 1995-ben, majd 201516-ban a Bulgari divatház közreműködésével teljes felújításon esett át.

Műemlékek és látnivalók[szerkesztés]

A Spanyol palota
Trinità dei Monti templom
A Barcaccia-szökőkút

Paloták[szerkesztés]

  • Palazzo di Propaganda Fide
  • Palazzo di Spagna, a spanyol szentszéki nagykövetség székhelye

Műemlékek és múzeumok[szerkesztés]

  • Trinità dei Monti templom
  • Keats-Shelley Emlékház
  • Giorgio de Chirico házmúzeum
  • Szeplőtelen fogantatás oszlopa
  • Babuino szökőkútja, a Via del Babuino templomai és palotái
  • Spanyol lépcsők
  • Barcaccia-kút

Iskolák[szerkesztés]

  • San Giuseppe Főiskola – De Merode Intézet

Fő utcák a környéken[szerkesztés]

  • Via Condotti
  • Via Margutta
  • Via del Babuino
  • Via del Corso
  • Via di Ripetta
  • Frattinán keresztül

Egyéb[szerkesztés]

  • Salone Margherita, színház a szomszédos Via dei Due Macellin található
  • Babington's Tea Room

Képgaléria[szerkesztés]

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. Róma, 40. o.
  2. Róma, 41. o.

Bibliográfia[szerkesztés]

  • AA. VV., Róma, Olasz Touring Club, Milánó, 1999

Kapcsolódó szócikkek[szerkesztés]

  • Trinità dei Monti templom

Fordítás[szerkesztés]

Ez a szócikk részben vagy egészben a Piazza di Spagna című olasz Wikipédia-szócikk ezen változatának fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét és a szerzői jogokat jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.