Bulgari (cég)

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Bulgari
Típusrészvénytársaság
Alapítva1884
SzékhelyRóma
VezetőkPaolo Bulgari (elnök), Nicola Bulgari (alelnök)[1]
AlapítóSotirios Voulgaris
Iparágluxuscikk
TulajdonosLVMH
Formanyilvánosan működő részvénytársaság
Termékekóra, ékszer, kiegészítő, parfüm, kozmetikum
Alkalmazottak száma3,815 (2010 vége)[2]
AnyavállalataLVMH
TőzsdeIrish Stock Exchange - All Market

A Bulgari weboldala
A Wikimédia Commons tartalmaz Bulgari témájú médiaállományokat.
SablonWikidataSegítség

A Bulgari (egyéni írásmóddal: BVLGARI) egy 1884-ben alapított olasz luxuscikk gyártó, római székhelyű cég. Ékszerek, órák, parfümök, kozmetikumok, kiegészítők és bőr termékek tartoznak a fő profiljába, de hoteleket és éttermeket is működtet.[3]

Bulgari üzlet portálja Milánóban
Bulgari nyaklánc

A cég története[szerkesztés]

A céget Sotirios Voulgaris (*1857, †1932)(olasz: Sotirio Bulgari, görög: Σωτήριος Βούλγαρης), a görögországi Paramythia-ból származó ezüstműves alapította 1884-ben Rómában. A vállalat nevének írásmódja a latin nyelvű, kőbe vésett szövegekéhez hasonló. Azokban az "U" betűt "V"-vel helyettesítették. Sotirios Voulgaris első római üzletét 1884-ben nyitotta a via Sistina-n. A mai napig a cég zászlóshajójának számító, a Via dei Condotti-n álló, szalonját 1905-ben nyitotta meg a fiaival közösen. Apjuk 1932-ben bekövetkezett halála után a fiai, Giorgio (1890–1966) és Constantino (1889–1973) Bulgari, vették át a cég irányítását. 2011-ben az LVMH csoport (Moët Hennessy – Louis Vuitton S.A.) megvásárolta a vállalat Bulgari család kezében levő részvénycsomagját. A vásárlás részvénycserével történt. Így az LVMH csoport birtokolja a Bulgari cég részvényeinek 51,4%-át. Cserébe a Bulgari család az LVMH csoport részvényeinek 5,1%-át kapta.

A tulajdonosok
51,4% LVMH
48,6% résztulajdonosok

Fordítás[szerkesztés]

Ez a szócikk részben vagy egészben a Bulgari című német Wikipédia-szócikk ezen változatának fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét és a szerzői jogokat jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.

Ez a szócikk részben vagy egészben a Bulgari című angol Wikipédia-szócikk ezen változatának fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét és a szerzői jogokat jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.

Források[szerkesztés]

  1. A részvénycsere ismertetése a cég weboldalán
  2. Annual Report 2010. Bulgari. [2012. március 24-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2011. május 19.)
  3. A cég weboldala

Hivatkozások[szerkesztés]