Pentaceratops

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Pentaceratops
Evolúciós időszak: 75–73 Ma
késő kréta
Számítógépes rajz a Pentaceratops sternbergi-ről
Számítógépes rajz a Pentaceratops sternbergi-ről
Természetvédelmi státusz
Fosszilis
Rendszertani besorolás
Ország: Állatok (Animalia)
Törzs: Gerinchúrosok (Chordata)
Altörzs: Gerincesek (Vertebrata)
Altörzság: Állkapcsosok (Gnathostomata)
Főosztály: Négylábúak (Tetrapoda)
Csoport: Magzatburkosok (Amniota)
Osztály: Hüllők (Reptilia)
Öregrend: Dinoszauruszok (Dinosauria)
Rend: Madármedencéjűek (Ornithischia)
Alrend: Cerapoda
Csoport: Marginocephalia
Alrendág: Ceratopsia
Öregcsalád: Ceratopsoidea
Család: Ceratopsidae
Alcsalád: Ceratopsinae
Nem: Pentaceratops
Osborn, 1923
Hivatkozások
Wikifajok
Wikifajok

A Wikifajok tartalmaz Pentaceratops témájú rendszertani információt.

Commons
Commons

A Wikimédia Commons tartalmaz Pentaceratops témájú kategóriát.

A Pentaceratops a hüllők (Reptilia) osztályának dinoszauruszok csoportjába, ezen belül a madármedencéjűek (Ornithischia) rendjébe és a Ceratopsidae családjába tartozó nem.

Tudnivalók[szerkesztés]

A Pentaceratops egy Ceratopsia dinoszaurusz volt, amely a késő kréta korszak idején élt, Észak-Amerika területén. Magyarul a neve, „ötszarvú pofa”, bár az állatnak csak három szarva volt. A tévedés onnan ered, hogy a szeme alatt két csontos kinövés ül.

A Pentaceratops 75-73 millió évvel élt ezelőtt. Maradványainak többségét a Kirtland kőzetben találták meg. A lelőhely az új-mexikói San Juan medencében van. Ezen a helyen, más dinoszaurusz fajokat is találtak, melyek valószínűleg kortársak voltak a Pentaceratopsszal. Ezek a dinoszauruszok: Parasaurolophus cyrtocristatus, Prenocephale, Nodocephalosaurus és a ragadozó életmódú Daspletosaurus.

A Pentaceratops körülbelül 5,5–6 méter hosszú és 2,5 tonna tömegű lehetett.[1][2]

Felfedezése[szerkesztés]

Az első maradványokat Charles Hazelius Sternberg találta meg az új-mexikói San Juan medencében. Az első leírója Henry Fairfield Osborn volt, aki 1923-ban felfedezőjéről, C. H. Sternbergről nevezte el az új fajt. Így az állat neve Pentaceratops sternbergii lett. A Pentaceratops csontgallérja nagyobb volt, mint a Triceratopsé, és rajta két nagy üres hely volt, amelyek valószínűleg csökkentették a tömegét. 1930-ban, Carl Wiman egy másik fajt írt le, Pentaceratops fenestratus névvel, de később rájöttek, hogy a fenestratus valójában egy sternbergii. 2006-ban, Colorado államban is találtak Pentaceratops maradványokat.

A Pentaceratops arról híres, hogy neki van az össze szárazföldi gerinces között a legnagyobb koponyája. Az első felfedezett koponya és az 1941-ben felfedezett csontváz, Sam Noble Oklahoma Museum of Natural History-ban őrzik.

Rendszerezése[szerkesztés]

A Ceratopsián belül, a Pentaceratops a Ceratopsinae alcsaládhoz tartozik és úgy néz ki, mintha közelebbi rokonságban állna az Anchiceratopsszal és a korai Chasmosaurusszal. Az is lehetséges, hogy rokon volt a Torosaurus ősével, amely néhány millió évvel később élt, amikor a Ceratopsia-fajok többsége már kihalt.

Tápláléka[szerkesztés]

A Pentaceratops, mint minden Ceratopsia, növényevő volt. A kréta kor idején, a virágos növények még nem voltak elterjedve, ezért valószínű, hogy a Pentaceratops inkább páfrányokkal, cikászokkal és fenyőfélékkel táplálkozott. A táplálékból való harapáshoz, éles csőrszerű száját használta.

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. Paul, G.S., 2016, The Princeton Field Guide to Dinosaurs 2nd edition, Princeton University Press
  2. C. Wiman, 1930, "Über Ceratopsia aus der Oberen Kreide in New Mexico", Nova Acta Regiae Societatis Scientiarum Upsaliensis, Series 4 7(2): 1-19

Források[szerkesztés]

További információk[szerkesztés]