Pentaceratops

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Infobox info icon.svg
Pentaceratops
Evolúciós időszak: 75–73 Ma
késő kréta
Számítógépes rajz a Pentaceratops sternbergi-ről
Számítógépes rajz a Pentaceratops sternbergi-ről
Természetvédelmi státusz
Fosszilis
Rendszertani besorolás
Ország: Állatok (Animalia)
Alország: Valódi szövetes állatok (Eumetazoa)
Alországág: Kétoldali szimmetriájúak (Bilateria)
Főtörzs: Újszájúak (Deuterostomia)
Törzs: Gerinchúrosok (Chordata)
Altörzs: Gerincesek (Vertebrata)
Altörzság: Állkapcsosok (Gnathostomata)
Főosztály: Négylábúak (Tetrapoda)
Csoport: Magzatburkosok (Amniota)
Osztály: Hüllők (Reptilia)
Öregrend: Dinoszauruszok (Dinosauria)
Rend: Madármedencéjűek (Ornithischia)
Alrend: Marginocephalia
Alrendág: Ceratopsia
Család: Ceratopsidae
Alcsalád: Ceratopsinae
Nem: Pentaceratops
Osborn, 1923
Hivatkozások
Wikifajok

A Wikifajok tartalmaz Pentaceratops témájú rendszertani információt.

Commons

A Wikimédia Commons tartalmaz Pentaceratops témájú kategóriát.

A Pentaceratops a hüllők (Reptilia vagy Sauropsida) osztályának a dinoszauruszok csoportjába, ezen belül a madármedencéjűek (Ornithischia) rendjébe és a Ceratopsidae családjába tartozó nem.

Tudnivalók[szerkesztés]

A Pentaceratops egy Ceratopsia dinoszaurusz volt, amely a késő kréta korszak idején élt, Észak-Amerika területén. Magyarul a neve, „ötszarvú pofa”, bár az állatnak csak három szarva volt. A tévedés onnan ered, hogy a szeme alatt két csontos kinövés ül.

A Pentaceratops 75-73 millió évvel élt ezelőtt. Maradványainak többségét a Kirtland kőzetben találták meg. A lelőhely az új-mexikói San Juan medencében van. Ezen a helyen, más dinoszaurusz fajokat is találtak, melyek valószínűleg kortársak voltak a Pentaceratopsszal. Ezek a dinoszauruszok: Parasaurolophus cyrtocristatus, Prenocephale, Nodocephalosaurus és a ragadozó Daspletosaurus.

A Pentaceratops körülbelül 6,4 méter hosszú és 4,7 tonna tömegű lehetett.[1]

Felfedezése[szerkesztés]

Az első maradványokat Charles Hazelius Sternberg találta meg az új-mexikói San Juan medencében. Az első leírója Henry Fairfield Osborn volt, aki 1923-ban felfedezőjéről, C. H. Sternbergről nevezte el az új fajt. Így az állat neve Pentaceratops sternbergii lett. A Pentaceratops csontgallérja nagyobb volt, mint a Triceratopsé, és rajta két nagy üres hely volt, amelyek valószínűleg csökkentették a súlyát. 1930-ban, Carl Wiman egy másik fajt írt le, Pentaceratops fenestratus névvel, de később rájöttek, hogy a fenestratus valójában egy sternbergii. 2006-ban, Colorado államban is találtak Pentaceratops maradványokat.

A Pentaceratops arról híres, hogy neki van az össze szárazföldi gerinces között a legnagyobb koponyája. Az első felfedezett koponya és az 1941-ben felfedezett csontváz, Sam Noble Oklahoma Museum of Natural History-ban őrzik.

Rendszerezése[szerkesztés]

A Ceratopsián belül, a Pentaceratops a Ceratopsinae alcsaládhoz tartozik és úgy néz ki, mintha közelebbi rokonságban állna az Anchiceratopsszal és a korai Chasmosaurusszal. Az is lehetséges, hogy rokon volt a Torosaurus ősével, amely néhány millió évvel később élt, amikor a Ceratopsia-fajok többsége már kihalt.

Tápláléka[szerkesztés]

A Pentaceratops, mint minden Ceratopsia, növényevő volt. A kréta kor idején, a virágos növények még nem voltak elterjedve, ezért valószínű, hogy a Pentaceratops inkább páfrányokkal, cikászokkal és fenyőfélékkel táplálkozott. A táplálékból való harapáshoz, éles csőrszerű száját használta.

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. Paul, G.S., 2010, The Princeton Field Guide to Dinosaurs, Princeton University Press p. 272

Források[szerkesztés]

  • Dodson, P.. The Horned Dinosaurs. Princeton University Press, Princeton, New Jersey (1996). ISBN 0-691-05900-4 

További információk[szerkesztés]