Northern Pacific Railway

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
(Northern Pacific szócikkből átirányítva)
Northern Pacific Railway
Típus
Jogelőd
  • Minnesota and International Railway
  • Midland Continental Railroad
  • Everett and Monte Cristo Railway
Alapítva1864. július 2.
Megszűnt1970
JogutódBurlington Northern Railroad
SzékhelySaint Paul
A Wikimédia Commons tartalmaz Northern Pacific Railway témájú médiaállományokat.
SablonWikidataSegítség
A Northern Pacific Railway egykori vasúthálózata

A Northern Pacific Railway (NP) transzkontinentális vasúttársaság volt, amely az Amerikai Egyesült Államok nyugati részének északi részén, Minnesotától a Csendes-óceán északnyugati részéig közlekedett. A kongresszus 1864-ben hagyta jóvá, és közel 40 millió hektár (62 000 négyzetmérföld; 160 000 km²) földtámogatást kapott, amelyet arra használt fel, hogy Európában pénzt gyűjtsön az építkezéshez.

Az építkezés 1870-ben kezdődött, és a fővonalat a Nagy-tavaktól a Csendes-óceánig végig megnyitották, amikor Ulysses S. Grant korábbi elnök 1883. szeptember 8-án beverte az utolsó "aranyszeget" Montana nyugati részén. A vasút mintegy 6800 mérföld (10 900 km) hosszúságú pályával rendelkezett, és nagy területet szolgált ki, beleértve Idaho, Minnesota, Montana, Észak-Dakota, Oregon, Washington és Wisconsin államokban is kiterjedt pályaszakaszokat. Ezenkívül az NP-nek volt egy nemzetközi ága a kanadai Winnipegbe, Manitoba városába. A fő tevékenységek a búza és más mezőgazdasági termékek, szarvasmarha, fa és ásványi anyagok szállítása, fogyasztási cikkek behozatala, személyszállítás, valamint földterület értékesítése voltak.

A Northern Pacific központja Minnesotában volt, először Brainerdben, majd Saint Paulban. Viharos pénzügyi története volt; az NP 1970-ben más társaságokkal egyesült, hogy megalakítsa a Burlington Northern Railroad-ot, amely viszont 1996-ban egyesült a Santa Fe Railway-vel, és így létrejött a BNSF Railway.

Története[szerkesztés]

Szervezet[szerkesztés]

Az NPR Land Grant térképe, 1890 körül

A Kongresszus 1864. július 2-án alapította az Northern Pacific Railwayt azzal a céllal, hogy összekösse a Nagy-tavakat a csendes-óceáni Puget Sounddal, hatalmas új területeket nyisson meg a földművelés, a farmgazdálkodás, a fakitermelés és a bányászat számára, valamint összekösse Washingtont és Oregont az ország többi részével.[1]

A kongresszus 60 millió hektár (94 000 négyzetmérföld; 240 000 km²) potenciális földterületet biztosított a vasútnak, cserébe a vasúti közlekedés kiépítéséért egy még kiépítetlen területre. Első elnökévé Josiah Perhamet választották 1864. december 7-én. 1864-ben nem tudta az összes földet felhasználni, és végül alig kevesebb mint 40 millió holdat foglalt el.[2]

Jay Cooke átveszi az irányítást[szerkesztés]

A következő hat évben az útvonal támogatói küzdöttek a finanszírozásért. Bár 1865. január 5-én John Gregory Smith követte Perhamet az elnöki székben, az alapkőletételre csak 1870. február 15-én került sor a minnesotai Carltonban, a minnesotai Duluthtól 25 mérföldre (40 km-re) nyugatra. A híres pénzember, Jay Cooke támogatása 1870 nyarán hozta meg az első igazi lendületet a vállalatnak.

Az 1871-es év folyamán a Northern Pacific Minnesotától nyugatra, a mai Észak-Dakotába nyomult. A földmérőknek és az építőbrigádoknak mocsarakon, lápokon és tamarack erdőkön kellett átmanőverezniük. A nehéz terep és az elégtelen finanszírozás hat hónappal késleltette az építési szakaszt Minnesotában.[3] Az NP szintén megkezdte a vonalának építését északra, a washingtoni Kalamától (Washington Territory), a Columbia folyón, az oregoni Portland mellett, Puget Sound felé. Négy kis építőmotort vásároltak, a Minnetonka, az Itaska, az Ottertail és a St Cloud nevűeket, amelyek közül az elsőt a Horn-fokot megkerülő hajóval szállították Kalamába. Minnesotában a Lake Superior and Mississippi Railroad 1870-ben fejezte be a Saint Paultól a Duluthnál lévő Lake Superiorig tartó 155 mérföldes (249 km) vonalának építését. Ezt a vasútvonalat 1876-ban először csak bérbe adták a Northern Pacificnek, amely végül bekebelezte azt. A North Coast Limited volt a Northern Pacific zászlósvonata, maga a Northern Pacific pedig a Lewis és Clark által először kitaposott ösvény mentén épült.[4]

A Northern Pacific 1872 júniusának elején érte el a Dakota Terület (ma Észak-Dakota) Fargót. A következő évben, 1873 júniusában az N.P. elérte a Missouri folyó partját, Edwinton (ma Bismarck) D.T.-nél. Nyugaton a pálya Kalamától 25 mérföldre (40 km) északra húzódott. Észak-Dakotában Winfield Scott Hancock tábornok vezetésével 600 katonával védve végeztek felméréseket. A minnesotai Brainerdben, a John Gregory Smith elnök feleségéről, Anna Elizabeth Brainerdről elnevezett városban főhadiszállást és üzleteket létesítettek. Az 1873 utáni súlyos tőzsdei összeomlás és pénzügyi összeomlás, amelyet a Credit Mobilier-botrány és a Union Pacific Railroad csalása vezetett, tizenkét évre leállította a további vasútépítést.

1886-ban a társaság 164 mérföld (264 km) fővonalat épített Észak-Dakotán keresztül, további 45 mérföldet (72 km) Washingtonban. November 1-jén George Washington Cass tábornok lett a társaság harmadik elnöke. Cass korábban a Pennsylvania Railroad alelnöke és igazgatója volt, és a Northern Pacific-et a legnehezebb időszakokon keresztül vezette.

A sziúk, cheyenne, arapaho és kiowa harcosok által Észak-Dakotában és Minnesotában a felmérő csapatok és az építőbrigádok ellen elkövetett támadások olyannyira elharapództak, hogy a vállalat az amerikai hadsereg egységei által kapott védelmet.[5]

Települések[szerkesztés]

Az 1873-as pánik és az első csőd[szerkesztés]

Frederick Billings és az első reorganizáció[szerkesztés]

Henry Villard, Gold Creek, Gold Spike[szerkesztés]

Közvetlenül a Puget Soundra[szerkesztés]

Villard és az 1893-as pánik[szerkesztés]

Vasúti munkaügyi vita[szerkesztés]

Villardtól a Morganizációig[szerkesztés]

Hill, Harriman és az északi Pacific sarka[szerkesztés]

Hilltől Howard Elliottig[szerkesztés]

A huszadik században[szerkesztés]

A Northern Pacific a századforduló után folyamatosan fejlődött. A Great Northernnel együtt a Northern Pacific megszerezte a Chicago, Burlington and Quincy Railway feletti ellenőrzést is, így fontos hozzáférést szerzett Chicagóhoz, a középső Középnyugathoz és Texashoz, valamint a Spokane, Portland and Seattle Railroadhoz, amely fontos útvonal volt Kelet- és Dél-Washingtonon keresztül. Fizikai berendezéseit folyamatosan fejlesztették, a kulcsfontosságú területeken két vágányt építettek és a teljes fővonal mentén automatikus blokkjelzőket telepítettek. Ez viszont az idő előrehaladtával átadta a helyét a központosított forgalomirányításnak, a mikrohullámú kommunikációnak és a rádiós kommunikációnak.

A Northern Pacific folyamatosan karbantartotta és fejlesztette berendezéseit és szolgáltatásait. A társaság hozzájárult a 4-8-4 Northern és a 2-8-8-4 Yellowstone sorozatú gőzmozdonyok kifejlesztéséhez. Az ország első vasútjai között volt, amelyek dízelüzeművé váltak - a General Motors FT-jeivel kezdték 1944-ben -, bár az utolsók között volt, akik befejezték a dízelüzeművé válást, mivel a wyomingi olcsó (bár alacsony minőségű) szénkészletek miatt csak 1960-ban tették ezt meg.

A Northern Pacific elsőszámú személyvonata, a North Coast Limited az ország legbiztonságosabb és legszebb vonatai közé tartozott, közel hetven évnyi működés alatt mindössze egy halálos áldozatot követelt az utasok körében.

1900-ra a megmaradt földbirtokok többsége Montanától nyugatra, a "nyugati körzetben" helyezkedett el. A vasút továbbra is remélte, hogy eladhatja ezeket a földeket, egyrészt a működési források biztosítása, másrészt a régió benépesítése érdekében, hogy új piacokat biztosítson a vasút fenntartásához. Szinte az összes jó mezőgazdasági területet eladták, így nagy kiterjedésű legelők vagy fás területek maradtak. A legelőterület rossz minőségű volt, és nehezen volt eladható. Az erdők azonban jó minőségűek voltak; ezek nagy részét Frederick Weyerhaeusernek adták el.[6]

A Hill Lines egyesítése[szerkesztés]

A későbbi években Louis W. Menk lett a Northern Pacific elnöke, majd 1970. március 2-án egyesítette a Chicago, Burlington and Quincy Railroaddal, a Great Northern Railwayvel és a Spokane, Portland and Seattle Railwayvel a Burlington Northern Railroad név alatt.[7] Az egyesülést a Legfelsőbb Bíróságon benyújtott megtámadás ellenére engedélyezték, lényegében megfordítva az 1904-es Northern Securities-ítélet eredményét. A korábbi Northern Pacific fővonal egy 900 mérföldes (1400 km) szakaszát Montanában leválasztották a Montana Rail Link nevű vasúttársaságba. A BNSF azonban 2022. január 10-én felmondta a korábbi Northern Pacific pályaút bérleti jogát az MRL-nek, amely így ismét a BNSF közvetlen irányítása alá kerül.

Elnökök[szerkesztés]

Henry Villard, a Northern Pacific 6. elnöke

A Northern Pacific Railway elnökei:

Irodalom[szerkesztés]

Elsődleges és hivatalos források[szerkesztés]

További információk[szerkesztés]

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. Lubetkin, M. John. Jay Cooke's Gamble-The Northern Pacific Railroad, the Sioux and the Panic of 1873. Norman, OK: University of Oklahoma Press, 32–33. o. (2006). ISBN 978-0-8061-3740-7 
  2. Carlos A. Schwantes. The Pacific Northwest: An Interpretive History. U of Nebraska Press, 173. o. (1996). ISBN 978-0803292284 
  3. Lubetkin, John M. (2006. május 1.). „'Twenty-Six Feet and no Bottom': Constructing the Northern Pacific Railroad”. Minnesota History 60 (1), 4–17. o.  
  4. William R. Kuebler, The Vista Dome North Coast Limited: The Story of the Northern Pacific Railway's Famous Domeliner (2004).
  5. Lubetkin, John M.. 'No Fighting is to be Apprehended": Major Eugene Baker, Sitting Bull, and the Northern Pacific Railroad's 1872 Western Yellowstone Surveying Expedition, 28–41. o. (2006. május 1.) 
  6. Cotroneo, Ross R. (1968. május 1.). „Western Land Marketing by the Northern Pacific Railway”. Pacific Historical Review 37 (3), 299–320. o. DOI:10.2307/3636865.  
  7. Lennon, J. Establishing Trails on Rights-of-Way. Washington, D.C.: United States Department of the Interior, 50. o.