Baltimore and Ohio Railroad

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Baltimore and Ohio Railroad
Típus
Jogelőd
  • Buffalo, Rochester and Pittsburgh Railway
  • Cincinnati, Hamilton and Dayton Railway
  • Morgantown and Kingwood Railroad
  • Pittsburgh and Western Railroad
  • Valley Railway
Alapítva1827[1]
Megszűnt1987
JogutódChessie System
SzékhelyBaltimore
LeányvállalataiBaltimore and Ohio and Chicago Railroad
A Wikimédia Commons tartalmaz Baltimore and Ohio Railroad témájú médiaállományokat.
SablonWikidataSegítség
A Baltimore and Ohio Railroad vasúthálózata 1961 körül

A Baltimore and Ohio Railroad (BO) volt az első közfuvarozó vasúttársaság és az Amerikai Egyesült Államok legrégebbi vasúttársasága. B&O néven működött 1830-tól 1987-ig, amikor beolvadt a Chessie Systembe; vonalait ma a CSX Transportation ellenőrzi.

A vasúttársaságot azért alapították, hogy kiszolgálja a baltimore-i kereskedőket, akik az Appalache-hegységen átkelő telepesekkel akartak üzletet kötni. Több meglévő és tervezett közúttal és csatornával versenyzett volna, köztük az Erie- és a Chesapeake and Ohio-csatornával. A Baltimore-i kikötőből nyugatra építkezve a B&O 1834-ben elérte a marylandi Sandy Hookot, 1842-ben Cumberlandet, 1852-ben a virginiai Moundsville-tl, 1853-ban Wheelinget, 1857-ben pedig a virginiai Parkersburget, az év egy részében a hajózást megnehezítő zúgók alatt.

A vasúttársaság, amelynek tulajdonosai az Unió szimpatizánsai voltak, döntő fontosságúnak bizonyult az északiak sikeréhez az amerikai polgárháború alatt, amely jelentős károkat okozott a rendszerben. A polgárháborút követően a B&O több virginiai és nyugat-virginiai betétvonalat összevont, és nyugat felé, Ohio, Indiana és Illinois felé terjeszkedett.

1970 végén a B&O 5552 mérföldnyi útvonalat és 10 449 mérföldnyi pályát üzemeltetett, nem számítva bele a Staten Island Rapid Transit-ot (SIRT) vagy a Reading Railroad-ot és leányvállalatait. Egy sor fúzió után a B&O 1980-ban a CSX Transportation (CSX) hálózatának részévé vált.

A B&O-t a vasúti közlekedés terén úttörő jelentőségű innovációiról ismerték. Ez volt az első amerikai vasút, amely gőzmozdonyt üzemeltetett, történelmi infrastruktúrát épített, és rangos személyvonatokat üzemeltetett. További hírnevet szerzett azzal, hogy a népszerű Monopoly társasjáték eredeti változatában a négy vasút egyikeként szerepelt.

Története[szerkesztés]

Források[szerkesztés]

  1. Integrált katalógustár (német nyelven). (Hozzáférés: 2022. január 29.)

Irodalom[szerkesztés]

További információk[szerkesztés]