Atchison, Topeka and Santa Fe Railway

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Atchison, Topeka and Santa Fe Railway
Típusvasúttársaság
Jogelőd
  • Oklahoma City – Ada – Atoka Railway
  • Gulf, Colorado and Santa Fe Railway
  • Panhandle and Santa Fe Railway
  • California Southern Railroad
  • Denver, Enid and Gulf Railroad
  • San Francisco and Northwestern Railway
  • California Central Railway
  • Kansas City, Mexico and Orient Railway
Alapítva1895
Névadó
Megszűnt1995
JogutódBNSF
SzékhelyChicago
Iparágvasúti közlekedés
Szolgáltatásokvasúti teherszállítás
LeányvállalataiOklahoma City – Ada – Atoka Railway
Nyelvekangol
A Wikimédia Commons tartalmaz Atchison, Topeka and Santa Fe Railway témájú médiaállományokat.
SablonWikidataSegítség
Kék színnel a Atchison, Topeka and Santa Fe Railway vasúthálózata a BN-nel való egyesülés előtt

Az Atchison, Topeka és Santa Fe Railway (jelentési jelzése ATSF), gyakran Santa Fe vagy AT&SF néven emlegetett vasúttársaság az Amerikai Egyesült Államok egyik legnagyobb vasúttársasága volt.[1] 1859 februárjában alapították, hogy a kansasi Atchison és Topeka, valamint az új-mexikói Santa Fe városait szolgálja ki. A vasúttársaság 1873-ban elérte a kansasi-Coloradói határt, 1876-ban pedig a coloradói Pueblót. Hogy keresletet teremtsen a szolgáltatásai iránt, a vasút ingatlanirodákat hozott létre, és a kongresszus által odaítélt földtámogatásokból termőföldeket értékesített.[1]

Annak ellenére, hogy a vasút a város kiszolgálására lett alapítva, a hegyvidéki terep mérnöki kihívásai miatt a vasút Santa Fe megkerülése mellett döntött. Végül az új-mexikói Lamyból egy mellékvonal hozta el a Santa Fe-i vasutat a névadó városba.[2]

A Santa Fe úttörő volt az intermodális áruszállításban; különböző időszakokban légitársaságot, a rövid életű Santa Fe Skywayt és a Santa Fe Railroad Tugboats flottát üzemeltette;[3] autóbuszjáratai kiterjesztette az utasok szállítását a vasúton nem elérhető területekre, és a San Francisco-öbölben közlekedő komphajók lehetővé tették az utazók számára, hogy nyugati útjukat a Csendes-óceán felé folytassák. Az AT&SF-ről egy népszerű dal is született, Harry Warren és Johnny Mercer "On the Atchison, Topeka and the Santa Fe" című dala, amelyet a Harvey Girls (1946) című filmhez írtak.

A vasút hivatalosan 1996. december 31-én szűnt meg, amikor egyesült a Burlington Northern Railroaddal, és létrejött a Burlington Northern and Santa Fe Railway.

Személyszállítás[szerkesztés]

Az AT&SF a 20. század első felében széles körben ismert volt személyvonat-szolgáltatásáról. Az AT&SF számos újítást vezetett be a vasúti személyszállításban, többek között a Super Chief "Pleasure Domes" kocsijait (1951-es bevezetésükkor "...az egyetlen kupolás kocsi Chicago és Los Angeles között"), valamint az El Capitan "Big Dome" társalgókocsijait és emeletes Hi-Level kocsijait, amelyek 1954-ben álltak forgalomba. A vasút az elsők között volt, akik étkezőkocsikat adtak a személyszállító vonatokhoz, ez a lépés 1891-ben kezdődött, a Northern Pacific és Union Pacific vasutak példáját követve. Az AT&SF étkezést kínált a fedélzeten az étkezőkocsiban vagy a számos Harvey House étterem egyikében, amelyek stratégiai helyen voltak a rendszerben.[1]

Általában ugyanazt a vonatnevet használták egy adott vonat mindkét irányában. Kivételt képeztek ez alól a Chicagoan és a Kansas Cityan vonatok (mindkét név ugyanarra a szolgáltatásra utalt, de a Chicagoan a kelet felé tartó, míg a Kansas Cityan a nyugat felé tartó változat volt), valamint az Eastern Express és a West Texas Express. Minden AT&SF-vonat, amely Chicagóban végződött, a Dearborn állomáson állt meg. A Los Angelesben végződő vonatok 1939 májusáig, a Los Angeles Union Passenger Terminal megnyitásáig az AT&SF La Grande állomására érkeztek.

A Santa Fe volt az egyetlen vasúttársaság, amely Chicagóból Kaliforniába saját vágányain közlekedtetett vonatokat. A vasút kiterjedt hálózatán számos regionális járat is közlekedett. Ezek általában nem büszkélkedhettek a transzkontinentális vonatok méretével vagy lendületével, de ennek ellenére irigylésre méltó hírnevet szereztek maguknak. Ezek közül a Chicago-Texas vonatok voltak a leghíresebbek és leglenyűgözőbbek. A Los Angeles és San Diego között közlekedő San Diegói vonatok voltak a legnépszerűbbek és legtartósabbak, és a Santa Fe számára olyanok voltak, mint a New York City-Philadelphia vonatok a Pennsylvania Railroad számára. De a Santa Fe röpjáratai az oklahomai Tulsába, a texasi El Pasóba, az arizonai Phoenixbe (a Hassayampa Flyer) és a coloradói Denverbe is közlekedtek, többek között olyan városokba, amelyek nem voltak a fővonalukon.

A kisebb települések eléréséhez a vasút vegyesvonatokat (személy- és teherkocsikat is továbbító) vagy gáz-elektromos doodlebug motorkocsikat üzemeltetett. Ez utóbbiakat később dízelüzeműre alakították át, és végül egy pár Budd Rail dízel motorkocsival egészítették ki. A második világháború után a Santa Fe Trailways buszok váltották fel a legtöbb ilyen kisebb vonatot. Ezeket a kisebb vonatokat általában nem nevezték el; csak a vonatszámokat használták a szolgáltatások megkülönböztetésére.

A mindenütt jelenlévő személyszállítás ihlette az 1946-ban Oscar-díjjal kitüntetett Harry Warren "On the Atchison, Topeka and the Santa Fe" című dalának címét. A dalt 1945-ben írták a The Harvey Girls című filmhez, amely a Fred Harvey Company éttermeinek pincérnőiről szólt.[1] 1945-ben Judy Garland énekelte a filmben, és számos más énekes, köztük Bing Crosby is felvette. Az 1970-es években a vasút Crosby verzióját használta egy reklámfilmben.

Az AT&SF 1971. május 1-jén megszüntette a személyszállító vonatok közlekedését, amikor a megmaradt vonatait átadta az Amtraknak. Ezek közé tartozott a Super Chief / El Capitan, a Texas Chief és a San Diegan (bár az Amtrak a San Diegant három oda-vissza útról kettőre csökkentette). Megszűnt a San Francisco Chief, az ex-Grand Canyon, a Tulsan és egy Denver-La Junta helyi járat.[4] Az ATSF szívesen megtartotta volna a San Diegant és a híres Chiefeket. Azonban bármelyik vasúttársaság, amelyik kilépett az Amtrakból, köteles lett volna legalább 1976-ig üzemeltetni az összes személyszállító útvonalát. Az a kilátás, hogy továbbra is üzemeltetnie kell a kevésbé sikeres útvonalait, különösen a pénztelen 23/24-est (a korábbi Grand Canyont), arra késztette az ATSF-et, hogy teljesen kiszálljon a személyszállításból.[5]

Az Amtrak ma is üzemelteti a Super Chiefet és a San Diegant Southwest Chief, illetve Pacific Surfliner néven, bár az eredeti útvonalakat és járműveket az Amtrak módosította.

A vállalat tisztségviselői[szerkesztés]

Irodalom[szerkesztés]

További információk[szerkesztés]

Commons:Category:Atchison, Topeka and Santa Fe Railway
A Wikimédia Commons tartalmaz Atchison, Topeka and Santa Fe Railway témájú médiaállományokat.

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. a b c d Sedgwick, John. How the Santa Fe Railroad Changed America Forever. Smithsonian Institution (2021. július 1.) 
  2. Gagnier, Monica Roman: George R.R. Martin and friends are working on the railroad. Albuquerque Journal , 2020. május 15. (Hozzáférés: 2020. augusztus 20.)
  3. Santa Fe Pacific Corporation. encyclopedia.com . (Hozzáférés: 2019. november 19.)
  4. Santa Fe Joining Sablon:Not a typo [sic]”, Brownsville Herald , 1971. április 21., 2. oldal (Hozzáférés ideje: 2014. augusztus 12.)  „open access” publikáció – ingyenesen elolvasható
  5. Santa Fe timetable, March 1971 http://www.streamlinerschedules.com/concourse/track8/grandcanyon197104.html
  6. Staff. „Railway News”, The Railroad Telegrapher, Order of Railroad Telegraphers, 1890. január 15., 24. oldal (Hozzáférés ideje: 2015. augusztus 11.) „open access” publikáció – ingyenesen elolvasható
  7. The Atchison, Topeka, and Santa Fe Railway and Auxiliary Companies – Annual Meetings, and Directors and Officers; January 1, 1902. Atchison, Topeka, and Santa Fe Railway Company (1902) 
  8. John Shedd Reed, rail executive”, San Jose Mercury News, 2008. március 17. (Hozzáférés ideje: 2008. március 17.)