Noferirkaré

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Noferirkaré
Neferirkaré
előd
egyiptomi fáraó
utód
Szahuré(?)
I. Hentkauesz(?)
V. dinasztia
Sepszeszkaré
II. Hentkauesz

Uralkodása i. e. 2475–2455
Prenomen
N5F35r
D4
D28
Nomen
D28D28i
Főfelesége II. Hentkauesz
Gyermekei Noferefré
Niuszerré
Sepszeszkaré(?)
Sírja A király lelkének piramisa
A Wikimédia Commons tartalmaz Noferirkaré témájú médiaállományokat.

Noferirkaré (uralkodott körülbelül i. e. 2475–2455 között) az egyiptomi V. dinasztia harmadik (ismert) uralkodója. Az uralkodói titulatúrában nála tűnik fel először a második névgyűrű a Dzsedefré óta használatos Ré fia címben. A kártusba írt Kakai valószínűleg a születési neve, ahogy a későbbi uralkodók esetén is.. A görög nyelvű forrásokban Νεφερχερής (Nepherkherész) néven szerepel.

Noferirkaré szülei ismeretlenek. Az őt megelőzők közül bármelyik lehet az apja. A Westcar-papirusz szerint anyja Rudzsedet volt, akit I. Hentkauesz királynével szokás azonosítani. Ennek alapján Szahuré és Uszerkaf testvére lenne, de a családi viszonyokra semmilyen korabeli adat nincs, a papirusz jóval később keletkezett, és inkább irodalmi, mint történelmi értékű mű. Szahuré egyik feliratán Noferirkaré királyi jelzőkkel szerepel, ami alátámasztani látszik, hogy testvérek és társuralkodók voltak. A társuralkodás ez esetben azért tehető fel, mert így nem Szahuré fiai közül valamelyik lépett trónra, hanem a már korábban is regnáló testvér maradt egyedül a trónon. Az sem lenne azonban példa nélküli, ha Szahuré a fiát tette volna meg társuralkodónak. Az utóbbinak ellentmond, hogy Noferirkaré vélhetően idős korában lett egyeduralkodó. Uralkodásának eseményei gyakorlatilag ismeretlenek, a korszak élénk kereskedelmi életének részeként egy bübloszi expedícióról tudunk.

Piramisának feliratai alapján egy Hentkauesz nevű nő volt a főfelesége, és Noferefré a fia. Noferefrén kívül Niuszerré is az ő gyermeke volt, a közöttük – vagy Noferefré és Niuszerré között – rövid ideig uralkodó Sepszeszkaré azonban teljesen bizonytalan, talán szintén Noferirkaré fia.

Noferirkaré piramiskörzetéből ismertek a legkorábbi hieratikus adminisztratív dokumentumok, amelyek az Óbirodalom legfontosabb, a mindennapi életet megvilágító írásai. A 20 évre tehető uralkodási ideje meglehetősen hosszú, így nem lehet az idő hiányára fogni, hogy halotti komplexumának szinte minden eleme befejezetlen maradt. Ezeket később Niuszerré fejezte be.

Titulatúra[szerkesztés]

A fáraók titulatúrájának magyarázatát és történetét lásd az Ötelemű titulatúra szócikkben.
Hórusz-név
G5
F12N28G43
wśr-ḫˁw (Uszerhau) „Az erős korona”
Nebti-név
G16
N28G17
ḫˁj-m-nb.tj (Hajemnebti)
Arany Hórusz-név
G8
S42 S42 S42
S12
sḫm.w-nb.w (Szehemunebu)
Felső‑  és Alsó‑Egyiptom királya
M23L2
N5F35r
D4
D28
nfr-jr-k3-rˁ
Ré fia
G39N5
 
D28D28i
k3-k3-i (Kakai)

Források[szerkesztés]

  • Clayton, Peter A. Fáraók krónikája – A fáraók története uralkodásuk szerint – az ókori Egyiptom dinasztiái. Budapest: Móra (2007). ISBN 978-9-631183-16-0 , 62. o.
  • Lehner, Mark. Piramisok nagykönyve. Budapest: Alexandra (1997). ISBN 963-368-463-3 , 144–152. o.
  • Malek, Jaromir. Az Óbirodalom, in: Shaw, Ian (szerk). Az ókori Egyiptom története (magyar nyelven), Debrecen: Gold Book Kiadó, 125–127. o.. Fordította: Kmilcsik Ágnes [2004]. ISBN 963-425-022-X 


Előző uralkodó:
Szahuré(?)
I. Hentkauesz(?)
Egyiptom uralkodója
i. e. 25. század (20 év)
V. dinasztia
A fáraók kettős koronája
Következő uralkodó:
II. Hentkauesz(?)
Sepszeszkaré(?)
Noferefré(?)
  • ókor Ókorportál • összefoglaló, színes tartalomajánló lap