Noferefré

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Noferefré
előd
egyiptomi fáraó
utód
Sepszeszkaré
V. dinasztia
Neuszerré

Neferefre.jpg

Uralkodása i. e. 2460i. e. 2458
Apja Noferikaré
Anyja II. Hentkauesz
Sírja Abuszír
Fontosabb építkezései Piramis Abuszírban

Noferefré (nevének jelentése Ré gyönyörűséges, ur.: kb. i. e. 2460i. e. 2458) az V. dinasztia egyik fáraója volt az ókori Egyiptomban.

Élete, uralkodása[szerkesztés]

Noferefré apja Noferirkaré király volt, anyja II. Hentkauesz. Testvére volt Neuszerré, aki később utódja is lett az egyiptomi trónon.

Manethón egyiptomi krónikás szerint Χερής (Kherész) közel 20 évig ült a trónon, ez azonban valószínűleg nem fedi a valóságot. A turini papirusz készítője mindössze két vonalat húzott a király neve mellé (minden vonal egy uralkodási évet jelöl), így uralkodása mindössze két évre tehető, ezt támasztja alá az is, hogy az Abuszírban általa elkezdett piramis befejezetlenül maradt, valószínűleg a király korai halála miatt. Ezen kívül uralkodásáról gyakorlatilag semmit nem tudunk. A temetkezési helyén előkerült múmiafoszlányok vizsgálata alapján 20 és 23 éves kora között hunyt el.

Temetkezése[szerkesztés]

Neferefré korai halála miatt az uralkodása kezdetén építeni kezdett piramist nem tudta befejezni, így utódára hárult a feladat, hogy rövid idő alatt képessé tegye a múmia befogadására. Emiatt az építmény mindössze 7 méter magasra sikerült, alakja szerint pedig egy bővítmények nélküli masztabának tekinthető. A piramist már valószínűleg az ókor folyamán kirabolták, a modern korban való feltárásakor a múmiának már csak darabjait találták meg, viszont találtak itt díszített kerámiákat, pecséteket és a király szobrait, az abusziri piramis legjelentősebb leletének azonban az itt előkerült papirusztekercsek számítanak, melyek a legjelentősebb – Óbirodalom korából származó - források a kor adminisztratív szervezetére vonatkozóan.

Források[szerkesztés]


Előző uralkodó:
Sepszeszkaré
Egyiptom uralkodója
i. e. 25. század
V. dinasztia
A fáraók kettős koronája
Következő uralkodó:
Neuszerré
  • ókor Ókorportál • összefoglaló, színes tartalomajánló lap