XXII. dinasztia

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából

Az ókori egyiptomi XXII. dinasztia líbiai (meswes törzsbeli) származású uralkodók dinasztiája volt, amely kb. i. e. 943-tól i. e. 716-ig volt hatalmon a harmadik átmeneti korban. Bubasztiszi dinasztiának is nevezik, mivel az ide tartozó fáraók eredetileg Bubasztisz városából származtak.[1] A dinasztiát I. Sesonk alapította.

A palota főfelügyelőjének szobra II. Oszorkon uralkodása idejéből (British Museum)

Uralkodók[szerkesztés]

A líbiaiak a XX. dinasztia idején kezdtek letelepedni Egyiptomban. Manethón szerint ez a berber származású dinasztia Bubasztiszból ered, de uralkodói majdnem teljesen biztosan Taniszból kormányoztak, sírjukat is itt tárták fel.

A dinasztiához tartozik a lent felsorolt uralkodókon kívül Tutheperré Sesonk, akinek helye a kronológiában bizonytalan; valószínű, hogy az i. e. 9. század elején uralkodott, rövid ideig I. Oszorkon és I. Takelot között. V. Sesonk után a következő taniszi uralkodó IV. Oszorkon volt, akit időnként nem tartanak a XXII. dinasztia tagjának, mert csak Alsó-Egyiptom egy része fölött uralkodott, egyidőben a szaiszi Tefnahttal, akinek hatalmát Memphiszben is elismerték, valamint a leontopoliszi II. Juputtal.

A XXII. dinasztia fáraói
Fáraó Uralkodói neve Uralkodása Megjegyzések
I. Sesonk Hedzsheperré Szetepenré i. e. 943–922 Talán azonos a bibliai Sisákkal.
I. Oszorkon Szehemheperré Szetepenré i. e. 922–887
II. Sesonk Hekaheperré Szetepenré i. e. 887–885 Jürgen von Beckerath szerint két évig uralkodott független uralkodóként Taniszban.
I. Takelot Hedzsheperré Szetepenré i. e. 885–872
II. Oszorkon Uszermaatré Szetepenamon i. e. 872–837 Az Izraeli Királyság szövetségese; i. e. 853-ban az asszír III. Salmaneszer ellen harcolt a karkari csatában.
III. Sesonk Uszermaatré Szetepenré i. e. 837–798
IV. Sesonk Hedzsheperré Szetepenré i. e. 798–785 Nem tévesztendő össze VI. Sesonkkal, akit 1993 előtti publikációk IV. Sesonkként számoznak.
Pami Uszermaatré Szetepenamon i. e. 785–778
V. Sesonk Aheperré i. e. 778–740
II. Pedubaszt Szehotepibenré i. e. 740–730 Nem minden királylista említi, helye a kronológiában bizonytalan
IV. Oszorkon Uszermaatré i. e. 730–716 Nem mindig sorolják a dinasztia királyai közé, de Taniszban ő követte V. Sesonkot. Ő a bibliai Szo fáraó.

III. Sesonk nyolcadik uralkodási évére elvesztette az uralmat Felső- és Közép-Egyiptom felett, ahol innentől kezdve a XXII. dinasztiával rokon XXIII. dinasztia uralkodott.

Kapcsolódó szócikkek[szerkesztés]

Jegyzetek[szerkesztés]

Fordítás[szerkesztés]

Ez a szócikk részben vagy egészben a Twenty-second Dynasty of Egypt című angol Wikipédia-szócikk ezen változatának fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét és a szerzői jogokat jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.

  • ókor Ókorportál • összefoglaló, színes tartalomajánló lap