Ugrás a tartalomhoz

X. dinasztia

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából

A X. dinasztia az ókori Egyiptom egyik dinasztiája volt, amely a VII., VIII., IX. és XI. dinasztiákkal együtt az első átmeneti korhoz tartozik.[1] Körülbelül i. e. 2130 és 2040 közt voltak hatalmon. Az előző, IX. dinasztiához hasonlóan Hut-Neni-Niszu (Hérakleopolisz Magna) városából származtak.[2]

Egyiptom ebben az időben nem volt egységes: a központi hatalom meggyengült, helyi dinasztiák kormányoztak, az ország különböző részein időnként egyszerre több uralkodó is. A torinói királylista tizennyolc királyt sorol a IX.-X. dinasztiához, de a papirusz sérült, emiatt több név hiányos, olvashatatlan vagy elveszett.[3]

A következő lista az ismert uralkodók egy lehetséges sorrendjét tartalmazza a torinói királylista alapján. Az egyiptológusok véleménye eltér azt illetően, milyen sorrendben követték egymást. A felsoroltak közül csak Uahkaré Heti és Merikaré ismert korabeli leletekről is.

X. dinasztia (Hayes szerint) (c. 2130 - 2040 BC)[2]
Név Megjegyzések
Merihathor (?) Egy sérült graffitóról ismert Hatnubból; létezése kétséges
VIII. Noferkaré
Uahkaré Heti Talán a Merikaré intelmei állítólagos szerzője
Merikaré A thébai II. Montuhotep fő ellensége
[név elveszett] Merikaré utóda; csak pár hónapig uralkodott

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. The Oxford History of Ancient Egypt. Oxford University Press, 480. o. (2000). ISBN 0-19-815034-2 
  2. a b William C. Hayes, in The Cambridge Ancient History, vol 1, part 2, 1971 (2008), Cambridge University Press, ISBN 0-521-077915, p. 996.
  3. Sir Alan Gardiner, Egypt of the Pharaohs, Oxford University Press, 1961, pp. 112-13.

Fordítás[szerkesztés]

  • Ez a szócikk részben vagy egészben a Tenth Dynasty of Egypt című angol Wikipédia-szócikk ezen változatának fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét és a szerzői jogokat jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.

Külső hivatkozások[szerkesztés]

Commons:Category:10th dynasty of Egypt
A Wikimédia Commons tartalmaz X. dinasztia témájú médiaállományokat.
  • ókor Ókorportál • összefoglaló, színes tartalomajánló lap