VIII. Noferkaré

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
III. Noferkaré
előd
egyiptomi fáraó
utód
Merihathor
X. dinasztia
Uahkaré Heti

Prenomen
<
N5nfrD28
>


nfr-k3-rˁ
Noferkaré
lelke tökéletes”

VIII. Noferkaré az ókori egyiptomi X. dinasztia második uralkodója volt. Dinasztiája az első átmeneti korban, i. e. 2130 és 2040 közt volt hatalmon;[1] nem tudni, ezen belül Noferkaré pontosan mikor uralkodott.

Uralkodói neve, a Noferkaré azt mutatja, hogy az Óbirodalom utolsó nagy uralkodója, a VI. dinasztiához tartozó II. Pepi Noferkaré legitim örökösének tekintette magát, hasonlóan a VII. és a VIII. dinasztia memphiszi székhelyű uralkodóihoz. A Noferkaré nevet – uralkodói vagy személynévként – számos uralkodó viselte, bár sorrendjük nem teljesen biztos; amelyik királynak uralkodói és személyneve is fennmaradt, azt gyakran inkább ezen a kettőn hívják számozás helyett (pl. Noferkaré Tereru vagy Noferkaré Hendu).[2]

Noferkarét teljes bizonyossággal csak a torinói királylista említi; korabeli leleteken nem maradt fenn a neve. Nem nagy a valószínűsége, hogy azonos a rejtélyes Kanoferré királlyal, akit Anhtifi nomoszkormányzó sírjában említenek; Kanoferré valószínűleg inkább a IX. dinasztia egyik uralkodójával, VII. Noferkaréval azonos.[2]

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. William C. Hayes, in The Cambridge Ancient History, vol 1, part 2, 1971 (2008), Cambridge University Press, ISBN 0-521-077915, p. 996.
  2. a b William C. Hayes, op. cit., p. 466.

Fordítás[szerkesztés]

  • Ez a szócikk részben vagy egészben a Neferkare VIII című angol Wikipédia-szócikk ezen változatának fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét és a szerzői jogokat jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.