Nefelejcs (növénynemzetség)

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Nefelejcs
Erdei nefelejcs virágok
Rendszertani besorolás
Ország: Növények (Plantae)
Törzs: Zárvatermők (Magnoliophyta)
Csoport: Valódi kétszikűek (Eudicots)
Csoport: Asteridae
Csoport: Euasterids I
Család: Borágófélék (Boraginaceae)
Alcsalád: Boraginoideae
Nemzetség-
csoport
:
Eritrichieae
Nemzetség: Myosotis
L.
Hivatkozások
Wikifajok
Wikifajok

A Wikifajok tartalmaz Nefelejcs témájú rendszertani információt.

Commons
Commons

A Wikimédia Commons tartalmaz Nefelejcs témájú médiaállományokat és Nefelejcs témájú kategóriát.

Myosotis chaffeyorum
Myosotis debilis
Myosotis discolor
Myosotis mooreana
Myosotis pulvinaris

A nefelejcs (Myosotis) a borágófélék (Boraginaceae) családjába tartozó növénynemzetség.

A nefelejcsek emberi fogyasztása nem javasolt, ugyanis pirrolizidin alkaloidokat tartalmaznak, amelyek bizonyítottan mérgezők a máj számára![1]

Tudnivalók[szerkesztés]

A nefelejcs-fajok világszerte elterjedt növények. Habár több faj is Új-Zélandon endemikus, a botanikusok szerint ez a nemzetség az északi félgömbön jelenhetett meg.[2] Néhány fajt, köztük az erdei nefelejcset is, Európa, Ázsia és az Amerikák mérsékelt övi részeire betelepítették.

A legtöbb faj 1 centiméter átmérőjű, 5 szirmú, kék, rózsaszín vagy fehér virágot növeszt. A virágok közepe mindig sárga, és meghajló virágzatokba tömörülnek. Általában tavasszal virágzanak. Leveleik nem nőnek párosával. Kedvelt kerti növények; ahová betelepítették, hamar elszaporodtak, főleg a mocsaras, folyó menti élőhelyeken. Az árnyékos helyeken is jól érzik magukat.

A nemzetségen belül egyaránt vannak egyéves és évelő növények is. Gyökereik általában szétterülnek. Magvaik tulipán alakú, horgos szőrzettel borított toktermésben vannak. A horgok segítségével a termés ráakad a ruhákra vagy állatok szőrére, és így a magok nem vetélkednek az anyanövénnyel.

Érdekességek[szerkesztés]

A nemzetség tudományos neve, Myosotis, a görög nyelvből származik; magyarul „egérfület” jelent. Valószínűleg azért kapta ezt a nevet, mivel levelei az egerek (Muridae) füleire hasonlítanak.

A Myosotis scorpioides a felcsavarodott virágzatáról kapta a nevét; mivel hasonlóságot mutat a skorpiók (Scorpiones) felgörbített farkával.

A Myosotis alpestris, Alaszka címernövénye.

E nemzetség fajai, számos lepkefaj (Lepidoptera) hernyójának szolgálnak táplálékul, köztük a bagolylepkefélékhez (Noctuidae) tartozó Xestia c-nigruménak is.

Rendszerezés[szerkesztés]

A nemzetségbe az alábbi 40 faj tartozik:

Jegyzetek[szerkesztés]

Források[szerkesztés]

Fordítás[szerkesztés]

  • Ez a szócikk részben vagy egészben a Forget-me-not című angol Wikipédia-szócikk ezen változatának fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét és a szerzői jogokat jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.