Nagyfiúk 2.

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Nagyfiúk 2.
(Grown Ups 2)
2013-as amerikai film
RendezőDennis Dugan
Producer
Műfaj
Forgatókönyvíró
Főszerepben
ZeneRupert Gregson-Williams
OperatőrTheo van de Sande
VágóTom Costain
Gyártás
Gyártó
Ország Amerikai Egyesült Államok
Nyelvangol
Játékidő100 perc
Költségvetés80 millió amerikai dollár[1]
Forgalmazás
ForgalmazóHUN InterCom Zrt.
BemutatóUSA 2013. július 12.
HUN 2013. július 18.
Korhatár12 III. kategória (NFT/0822/2013)
Bevétel247 millió amerikai dollár[1]
Kronológia
ElőzőNagyfiúk (2010)
További információk
SablonWikidataSegítség

A Nagyfiúk 2. (eredeti cím: Grown Ups 2) 2013-ban bemutatott amerikai filmvígjáték, amelyet Dennis Dugan rendezett, a 2010-ben készült Nagyfiúk folytatásaként. A főszerepben Adam Sandler, Chris Rock, Kevin James, David Spade és Salma Hayek látható.

Az Amerikai Egyesült Államokban 2013. július 12-én, Magyarországon 2013. július 18-án mutatták be.

Cselekmény[szerkesztés]

Három évvel az első film eseményei után Lenny Feder visszaköltözött családjával szülővárosába, Connecticutbe, ahol a gyerekkori barátaival nőtt fel.

A történet Federék házában kezdődik – Lenny felébred, s amint kinyitja a szemét, azt látja hogy egy vad szarvas áll mellette. Majd felesége is felébred és sikoltozni kezd, ettől a szarvas megijed és összevizeli Lennyt. Végül Lenny ki tudja csalogatni a házból, hogy a gyerekei Greg, Keithie és Becky el tudjanak menni az utolsó tanítási napon az iskolába. Roxanne felhozza azt az ötletet, hogy jó volna egy baba a családban, de Lennynek nem tetszik a dolog.

A Lamonsoff házban Eric Lamonsoff és felesége, Sally teljesen ellentétben állnak egymással, mivel a legkisebb gyereküknek összeadás-kivonást tanít Sally, kitartó támogatást nyújtva, míg Eric jobban szeret inkább gyakorolni vele.

A McKenzie házban Kurt meglepi Deanne-t egy ajándékkal, házasságuk 20. évfordulójára, de a felesége ezt teljesen elfelejtette. Eközben Marcus Higgins a vasútállomáson vár egy vonatot, egy levélben egyik régi barátnője megírta neki, hogy van egy 17 éves közös fiúk, Branden. Marcus meglát leszállni a vonatról egy tetovált, szőke, hat láb magas fiút, ledöbben, azonnal tudja, hogy ő Branden. Marcus próbál kedves lenni vele, és beíratni az utolsó napra az iskolába, de Branden nem nagyon örül és ellenszenves az apjával.

Miután a gyerekek elmentek, Lenny, Eric, Kurt és Marcus egész nap a városban mászkálnak, visszaemlékezve a csodálatos nyárra, hogy a gyerekekkel együtt milyen szép dolgokat is csináltak. Az a téma és felmerül, hogy Lennyt gyerekkorában sokszor elverte Tommy Cavanaugh. Lenny azt állítja, hogy ő Tommyt jól elagyabugyálta és még meg is tenné újra. Végül a barátok elmennek Becky balett előadására, ahol Lenny belefut Tommyba, ekkor Lenny keze és hangja remegni kezd. Tommy megfenyegeti őt, ha továbbra is azt híresztelgeti, hogy lenyomta, meg fogja verni őt mindenki előtt.

Amint a gyerekek végeznek az utolsó tanítási nappal, Lenny, Eric, Kurt és Marcus úgy dönt, hogy meglátogatják a régi bányát, ahol gyerekkorukban úsztak. Ott összefutnak egy csapat diákszövetségessel, akik (mivel többen vannak) arra kényszerítik őket, hogy ugorjanak le meztelenül a szikláról. Branden ennek tanúja lesz, és amiért erre kényszerítették apjáékat, kegyetlen módon szétbarmolja a kollégiumukat. Amikor a diákszövetségesek visszatérnek, meglátják a koleszt, ekkor megesküdnek, hogy bosszút állnak (mert azt hiszik, hogy a pár idősebb férfi rombolta le a koleszukat).

Lenny segít Roxie-nak előkészíteni az 1980-as évek hangulatú partit a barátaiknak. Eközben Branden elkezd kötődni Marcushoz, és rájön, hogy tévedett vele szemben. Mint minden barát, kezdenek szépen megérkezni mindannyian, Roxie elmondja Lennynek, hogy fontolja meg az új babát. Lenny továbbra is ellenzi ezt az ötletet, majd mikor Roxie váratlanul közli vele hogy terhes, ekkor elképed. Lenny azt érzi, hogy túlterhelt ezen hír megtudásával, ezért elmegy inni a barátaival. Lamonsoff jól érzi magát az éjszaka alatt, eközben Tommy Cavanaugh megjelenik, Lenny azt akarja, hogy kérjen bocsánatot minden gyerekkori bántalmazásért, így hát Lenny kihívja Tommyt egy verekedésre mindenki előtt (de elsősorban a fia előtt). Tommy ezért úgy dönt, hogy a közönség előtt eljátssza azt aki fél Lenny-től, mivel a gyereke is figyeli Lennyt és Tommy azt akarja, hogy jó példát tanuljon tőle, így tiszteletben fognak elválni egymástól.

Nem sokkal ezután, a diákszövetségesek megérkeznek, és verekedni akarnak, mert meg akarják bosszulni, amit a kollégiummal tettek, ekkor bevallja Brendan, hogy ő tette, ekkor kialakul a nagy csetepaté. A diákok vereséget szenvednek, majd elhagyják a terepet.

Miután a nagy dulakodás megszűnik, a négy jó barát palacsintát falatozik Eric anyjának házában. Mrs. Lamonsoff megnyugtatja Lennyt, hogy az új baba egy csodálatos dolog, de ő soha nem lesz képes elképzelni az életét, csak három gyerekkel. Lenny ekkor úgy dönt, hogy megváltozik és meggondolja magát, majd elmondja Roxie-nak hogy sajnálja amit mondott, izgatott az új baba miatt, és kibékülnek.

Szereplők[szerkesztés]

Színész Szerep Magyar hang[2]
Adam Sandler Leonard "Lenny" Feder Csőre Gábor
Kevin James Erickson "Eric" Lamonsoff Holl Nándor
Chris Rock Kurtis "Kurt" McKenzie Kálloy Molnár Péter
David Spade Marcus "Higgy" Higgins Rajkai Zoltán
Salma Hayek Roxanne "Roxie" Chase-Feder Gubás Gabi
Maya Rudolph Deanne McKenzie Söptei Andrea
Maria Bello Sally Lamonsoff Bertalan Ágnes
Nick Swardson Nicholas "Nick" Hilliard Anger Zsolt
Steve Buscemi Wiley Epres Attila
Colin Quinn Dickie Bailey Csankó Zoltán
Tim Meadows Malcolm Jakab Csaba
Jonathan Loughran Robideaux Schneider Zoltán
Jon Lovitz Köpcös fitnesztakarító Kassai Károly
Shaquille O’Neal Fluzoo rendőr Kálid Artúr
Peter Dante Dante rendőr Rába Roland
Alexander Ludwig Braden Horváth Illés
Stone Cold Steve Austin Tommy Cavanaugh Király Attila
Oliver Hudson Kyle Dévai Balázs
Georgia Engel Mrs. Lamonsoff Szabó Éva
Allen Covert Hippi tanár Kardos Róbert
Milo Ventimiglia Milo (diákszövetséges) Fehér Tibor
Taylor Lautner Andy (diákszövetséges) Gacsal Ádám
April Rose Kedvelt tánctanár Sánta Annamária
Jake Goldberg Greg Feder Ducsai Ábel
Cameron Boyce Keithie Feder Bogdán Gergő
Alexys Nycole Sanchez Becky Feder Koller Virág
Ada-Nicole Sanger Donna Lamonsoff Hermann Lilla
Frank Gingerich Bean Lamonsoff Straub Martin
Nadji Jeter Andre McKenzie Czető Ádám
China Anne McClain Charlotte McKenzie Győriványi Laura
Kaleo Elam Ronnie Mackenzie Mayer Marcell
Cheri Oteri Penny Murányi Tünde
Kris Murrell Tökös Kitty Balogh Anna
Andy Samberg Pompon fiú (nem szólal meg)
Alex Poncio Duffy Minárovits Péter
Dennis Dugan Dr. Larry Tarján Péter
Richie Minervini Tardio igazgató Faragó András
Ebony Jo-Ann Ronzoni mama Felföldi Anikó
Norm Crosby Kmart alkalmazott Izsóf Vilmos
Chris Berman Renaldo Tóth Zoltán
Brad Grunberg Postás Albert Péter

A film készítése és bemutatója[szerkesztés]

A Nagyfiúk 2. forgatása 2012. május 2-án kezdődött Massachusettsben és július 15-én fejezték be. A film kiadója a Columbia Pictures és a Happy Madison Productions. A filmet Adam Sandler, Fred Wolf és Tim Herlihy írta és Dennis Dugan rendezte, aki már régóta Sandler munkatársa.

2013. július 12-én mutatták be az Amerikai Egyesült Államokban. Az Egyesült Királyságban 2013. augusztus 16-án jelent meg. Az USA-ban 2013. november 5-én,[3] Magyarországon november 20-án adták ki DVD-n és Blu-rayen.

Fogadtatás[szerkesztés]

Bevételi adatok[szerkesztés]

A 80 millió dollárból készült film Észak-Amerikában 133,6 millió, más országokban 113,3 millió dolláros bevételt szerzett. Világszerte összesen kb. 247 millió dollárt termelt.[1]

Észak-Amerikában a film a bemutató napján 16,3 millió dollárt hozott, ezzel az első helyen nyitott, majd a nyitó hétvégén a Gru 2. vett át tőle az első helyet.[1]

Kritikai visszhang[szerkesztés]

Díjak és jelölések[szerkesztés]

Év Díj Kategória Jelölt Eredmény
2014 Arany Málna díj[4] legrosszabb film Jack Giarraputo, Adam Sandler (Columbia) Jelölve
legrosszabb előzményfilm, remake, koppintás vagy folytatás Jack Giarraputo, Adam Sandler (Columbia) Jelölve
legrosszabb színész Adam Sandler Jelölve
legrosszabb mellékszereplő színész Taylor Lautner Jelölve
Nick Swardson Jelölve
legrosszabb mellékszereplő színésznő Salma Hayek Jelölve
legrosszabb filmes páros / szereplőgárda a teljes szereplőgárda Jelölve
legrosszabb rendező Dennis Dugan Jelölve
legrosszabb forgatókönyv Adam Sandler, Tim Herlihy és Fred Wolf Jelölve

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. a b c d Grown Ups 2 (angol nyelven). Box Office Mojo. (Hozzáférés: 2021. december 17.)
  2. ISzDb - Nagyfiúk 2. (magyar nyelven). Internetes Szinkron Adatbázis. (Hozzáférés: 2014. január 13.)
  3. Grown Ups 2 Blu-ray. Blu-ray.com. (Hozzáférés: 2013. szeptember 11.)
  4. Adam Sandler's Grown Ups 2 leads Golden Raspberry Awards for worst movie (angol nyelven). news.com.au, 2014. január 16. (Hozzáférés: 2021. december 17.)

Fordítás[szerkesztés]

Ez a szócikk részben vagy egészben a Grown_Ups_2 című angol Wikipédia-szócikk fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét és a szerzői jogokat jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.

További információk[szerkesztés]