Ne merészelj eljönni a bát micvámra

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ne merészelj eljönni a bát micvámra
(You Are So Not Invited To My Bat Mitzvah)
2023-as amerikai film
RendezőSammi Cohen
Producer
Műfajvígjáték-dráma
ForgatókönyvíróAlison Peck
Főszerepben
Zene
OperatőrBen Hardwicke
VágóJamie Keeney
Gyártás
Gyártó
Ország Amerikai Egyesült Államok
Nyelvangol
Játékidő103 perc
Forgalmazás
ForgalmazóNetflix
Bemutató
KorhatárTizenkét éven aluliak számára nem ajánlott
További információk
SablonWikidataSegítség

A Ne merészelj eljönni a bát micvámra (eredeti cím: You Are So Not Invited to My Bat Mitzvah) 2023-ban bemutatott amerikai filmvígjáték, amelyet Sammi Cohen rendezett, Fiona Rosenbloom You Are So Not Invited to My Bat Mitzvah című regénye alapján. A főbb szerepekben Idina Menzel, Jackie Sandler, Adam Sandler, Sadie Sandler és Sunny Sandler látható.

Amerikában és Magyarországon 2023. augusztus 25-én mutatták be a Netflixen.[1][2]

Cselekmény[szerkesztés]

Stacy Friedman a közelgő bát micvájáról álmodik, többek között arról, hogy a legjobb barátnőjével, Lydia Rodriguezzel osztozik rajta, és táncolni fog szerelmével, Andy Goldfarbbal. Összetüzésbe kerül szüleivel, Bree-vel és Dannyvel a "tökéletes" parti megtervezése miatt, amelyről úgy véli, hogy meghatározza a jövőjét.

Amikor a népszerű diáklány, Kym Chang Cohen meghívja Lydiát a házába, Stacy is csatlakozik hozzá. A lányok egy magas párkányra mennek, ahol Andy és barátai találkoznak velük. Merészségből és hogy lenyűgözze Andyt, Stacy beleegyezik, hogy leugrik a párkányról a lenti vízbe. Andy és mindenki elismerésének élvezete azonban rövid életű, mivel Stacy véres maxipadját felúsztatja maga mellé. Dühös, hogy mindenki, beleértve Lydiát is, kineveti.

Miután elkezdődik az iskola, Stacy megtudja, hogy Lydia és Andy randiznak. Stacy elárulva érzi magát, nem beszél többet Lydiával, és egy névtelen csoportnak küld egy sms-t, hogy Lydiának hosszú szőr van a mellbimbóin. Stacy még egy belépő videót is szabotál, amelyet Lydia közelgő bát micvójára készített volna, megalázó személyes videoklipekkel. Ezt azonban nem küldi el.

Stacy továbbra is megpróbálja felkelteni Andy figyelmét, és ellátogat a nagymamája idősek otthonába. Idősebbnek és népszerűbbnek próbál látszani, és vitatkozik a szüleivel a bát micvójának tervezése miatt. Andy végül felajánlja Stacy-nek, hogy megadja neki az első csókot. Egy Tóra-láda függönye mögé bújva félbeszakítja őket a tanáruk, Rebecca rabbi, ami újabb veszekedéshez vezet közte és az apja között.

Lydia édesanyja, Gabi, aki nem tud Stacy és Lydia veszekedéséről, megérkezik a Friedman-házba, és elkéri Bree-től a belépő videót Lydia bát mitzvah-jára. Mivel Bree nem tudja, mit tartalmaz a videó, elküldi neki. Lydia bát micvóján a belépő videót játsszák le. Bár Stacy megpróbálja leállíttatni a videót, de már megtörtént. Amikor Lydia besétál a partijára, elszalad, és dühösen megdorgálja Stacy-t.

Stacy bát micvónapján elkezd olvasni a Tórából a Ki Tissa parsából. Látva, hogy Lydia és a szülei hiányoznak, abbahagyja, majd mindent bevall a hallgatóságnak. Szidja Andyt a rossz viselkedéséért, és azért, amiért eltávolította őt és Lydiát egymástól. Ezután apja sürgetésére befejezi a Tóraolvasást.

Ezután Stacy végigrohan a városon, hogy bocsánatot kérjen Lydiától, és meghívja őt a partijára még aznap este. Amikor Lydia és a szülei megérkeznek, meglepődnek, hogy Stacy Lydiának is bulit rendezett, és a lányok kibékülnek. Stacy táncolni kezd Matteóval, egy osztálytársával, aki érdeklődik iránta.

Valamivel később Stacy, Lydia és a barátaik süteményvásárt rendeznek, hogy segítsenek az idősek otthonának.

Szereplők[szerkesztés]

Szerep Színész Magyar hang[3] Leírás
Bree Friedman Idina Menzel Sági Tímea Stacy és Ronnie anyja.
Gabi Rodriguez Katz Jackie Sandler Zakariás Éva Lydia anyja.
Danny Friedman Adam Sandler Csőre Gábor Stacy és Ronnie apja.
Ronnie Friedman Sadie Sandler Ruszkai Szonja Középiskolás diák és Stacy nővére.
Stacy Friedman Sunny Sandler Bartus Emese Középiskolás diák várja a bát micváját.
Lydia Rodriguez Katz Samantha Lorraine Kobela Kíra Stacy félig zsidó, félig spanyol legjobb barátnője.
Andy Goldfarb Dylan Hoffman Ács Balázs Stacy osztálytársa és szerelme.
Rebecca Sarah Sherman Peller Anna Rabbi.
DJ Schmuley Ido Mosseri Moser Károly Izraeli DJ, aki Lydia és Stacy bát micvóján is fellép.
Eli Rodriguez Luis Guzmán Faragó András Lydia spanyol apja.
Matteo Dean Scott Vazquez Rostás Ábel Fiú, aki kedveli Stacy-t.
Kym Chang Cohen Miya Cech Dolmány-Bogdányi Korina Népszerű félig zsidó, félig ázsiai lány, aki Lydia barátnője.
Tara Dylan Chloe Dash Mayer Szonja Stacy osztálytársai.
Nikki Millie Thorpe Engel-Iván Lili

Magyar változat[szerkesztés]

A szinkront a Direct Dub Studios készítette el.

A film készítése[szerkesztés]

2022-ben a Netflix bejelentette, hogy Fiona Rosenbloom 2005-ös ifjúsági regényét, a You Are So Not Invited to My Bat Mitzvah-t Alison Peck forgatókönyvíró adaptálja játékfilmmé Sammi Cohen rendezésében és Adam Sandler főszereplésével. [4]2022. június 29-én kezdődött a forgatás Torontóban és augusztus 11-ig tartott.[5] 2022-ben az Alloy Entertainment a Happy Madison Productions mellett koprodukciós cégként vett részt a filmben.[6]

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. DiLillo, John: All the New Netflix Movies You Can Watch This Summer. Netflix , 2023. május 10. [2023. június 22-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2023. december 24.)
  2. Ezek a vadonatúj filmek érkeznek a Netflixre augusztusban. Sorozatwiki. (Hozzáférés: 2023. december 24.)
  3. Ne merészelj eljönni a bát micvámra az Internetes Szinkron Adatbázisban (magyarul)
  4. Film Adaptation of Young Adult Novel 'You Are So Not Invited To My Bat Mitzvah' In Production. Netflix Media Center . [2022. augusztus 20-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2023. december 24.)
  5. Rubin, Rebecca: Adam Sandler and His Family to Star in You Are So Not Invited to My Bat Mitzvah Movie at Netflix. Variety , 2022. július 14. [2023. május 11-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2023. december 24.)
  6. Grobar, Matt: 'Purple Hearts' Producer Alloy Entertainment Unveils Film Development Slate; Includes Adaptations Of Books Getting Rid Of Matthew, Pyrates, 'Kisses & Croissants' And 99 Days. Deadline Hollywood , 2022. augusztus 24. [2022. október 14-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2023. december 24.)

További információk[szerkesztés]