A pláza ásza

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
A pláza ásza
(Paul Blart: Mall Cop)
2009-es amerikai film
RendezőSteve Carr
ProducerAdam Sandler
Jack Giarraputo
Kevin James
Todd Garner
Barry Bernardi
Műfaj
ForgatókönyvíróKevin James
Nick Bakay
FőszerepbenKevin James
Jayma Mays
Keir O'Donnell
Bobby Cannavale
Stephen Rannazzisi
Shirley Knight
ZeneWaddy Wachtel
OperatőrRuss T. Alsobrook
VágóJeff Freeman
Gyártás
GyártóColumbia Pictures[1]
Happy Madison Productions[2]
Relativity Media[2]
OrszágUSA
Nyelvangol
Játékidő91 perc[3]
Költségvetés26 millió amerikai dollár[4]
Forgalmazás
ForgalmazóSony Pictures Releasing[1]
Bemutató2009. január 16.
KorhatárTizenkét éven aluliak számára nem ajánlott
Bevétel183,3 millió $[5]
Kronológia
KövetkezőA pláza ásza Vegasban
További információk
A Wikimédia Commons tartalmaz A pláza ásza témájú médiaállományokat.
SablonWikidataSegítség

A pláza ásza (eredeti cím: Paul Blart: Mall Cop) 2009-ben bemutatott amerikai filmvígjáték, amelyet Kevin James és Nick Bakay forgatókönyvéből Steve Carr rendezett. A főszerepben Kevin James, Jayma Mays, Keir O'Donnell, Bobby Cannavale, Stephen Rannazzisi és Shirley Knight látható.

Cselekmény[szerkesztés]

Paul Blart a New Jersey államban található West Orange-ban él tizenéves lányával, Mayával és édesanyjával. A New Jersey állami rendőrségéhez szeretne bekerülni, ezért keményen edz a rendőrakadémián, de gyakori hipoglikémiája miatt megbukik, mielőtt befejezné a vizsgát. Blart biztonsági őrként dolgozik a West Orange Pavilion bevásárlóközpontban.

Blart egy Segwayen járőrözik a plázában, és elkezdi képezni az újonnan felvett Veck Simmst, aki kevés érdeklődést mutat a munka iránt. Közben Blart megismerkedik Amy Andersonnal, a KIOSK új eladójával. Paul másnap este találkozik vele egy étteremben, ahol a pláza többi alkalmazottja is jelen van. A dolgok kezdetben jól alakulnak, de Blart figyelmét elvonja nachos-evő barátja, Leon, akivel versenyez. A jalapeño erőspaprika több, mint amire Blart számított, emiatt véletlenül bőséges mennyiségű alkoholos margarita koktélt iszik, amit összetéveszt a limonádéval. Tönkreteszi a bulit, és egy ablakon átesve feldúltan távozik.

Két nappal később, a fekete péntek éjszakáján egy szervezett, a Santa's Village alkalmazottainak álcázott gengszterbanda rablásba kezd a bevásárlóközpontban. Túszul ejtik Amyt és másokat egy bankban, Simmsről pedig kiderül, hogy ő maga a banda vezetője, aki csak az előzetes terepszemle miatt lépett be dolgozni. A banda arra kényszeríti a vásárlók többségét, hogy hagyják el a bevásárlóközpontot, ezután mozgásérzékelőket helyeznek el minden bejáratnál, hogy tudják, ha valaki megpróbálna be- vagy kijutni az épületből.

Eközben az elfoglalt Blart RockBandet játszik az egyik üzletben, végül visszasétál a plázába, és felfedezi, hogy a vásárlók többsége nincs sehol. Hívja a rendőrséget, és azt tervezi, hogy elhagyja a plázát, de rájön, hogy Amy még mindig bent van, és úgy dönt, visszatér a keresésére. Megérkezik egy kommandós csapat James Kent parancsnokkal az élen. Kent, aki Blart egykori osztálytársa és zsarnoka volt gyerekkorából, átveszi a rendőri egységek irányítását, és utasítja Blartot, hogy inkább hagyja rájuk a munkát. Blart megtagadja, mivel neki előnye, hogy már bent van, és megkísérli a túszok mentését. Hatalmas túlerőben vannak, de felveszi a harcot Simms csapatával szemben, és egyenként levadássza őket. A betörők karján láthatatlan tintával írt hitelkártya-kódot fedez fel, és rájön, hogy terveik túlmutatnak a bank kirablásán.

Maya, aki nem tudja, mi történik, megjelenik a bevásárlóközpontban, hogy ételt vigyen Blartnak, de Simms emberei elkapják, és a túszok közé viszik. Blartnak sikerül legyőznie Simms összes bűntársát, és megpróbálja kiszabadítani a túszokat úgy, hogy a szellőzőn át kijuttatja őket. A terv kudarcot vall, mert Leon a termete miatt nem fér be. Simms belép a szobába, elfogja Blartot, és arra kényszeríti, hogy adja át a mobiltelefonján rögzített hitelkártya-kódokat. Simms elmenekül, magával viszi Amyt és Mayát. Miközben a kommandósok rajtaütnek a bevásárlóközponton, Blart kölcsönkér egy kiállított kisbuszt, és Kenttel a repülőtérig üldözi Simmst, ahonnan az a Kajmán-szigetekre próbál elmenekülni.

Rövid dulakodás után Blart legyőzi Simmst, és megbilincseli. Azonban pillanatokkal később Kent fegyvert ránt Blartra, és kiderül, hogy ő is Simmsnek dolgozik. Kent a kódokat tartalmazó telefont követeli Blarttól, aki ezt megtagadja, és megsemmisíti a telefont. Mielőtt Kent megtorlásképpen lelőhetné, megérkezik Brooks rendőrfőnök a bevásárlóközpont biztonsági csapatából, és karon lövi Kentet. Kentet és Simmst letartóztatják, Amyt és Mayát pedig épségben kihozzák.

Bátorságáért és életmentő segítségéért Howard munkát ajánl Blartnak a New Jersey-i állami rendőrségnél. Blart visszautasítja, inkább marad a pláza biztonsági szolgálatánál. Blart és Amy végül a bevásárlóközpontban házasodnak össze, ahol egy fekete-fehér Segwayen tesznek egymásnak fogadalmat.

Szereplők[szerkesztés]

A repülőtéri jeleneteket az LG Hanscom Field-en (Bedford, Massachusetts) forgatták
Szerep Színész Magyar hang[6]
Paul Blart, biztonsági őr Kevin James Holl Nándor
Amy Anderson Jayma Mays Peller Anna
Veck Simms Keir O'Donnell Dolmány Attila
James Kent parancsnok Bobby Cannavale Dózsa Zoltán
Howard őrmester Adam Ferrara Szatmári Attila
Brooks rendőrfőnök Peter Gerety Orosz István
Stuart Stephen Rannazzisi Hannus Zoltán
Leon Jamal Mixon Elek Ferenc
Pahud Adhir Kalyan
Vijay Erick Avari Cs. Németh Lajos
Maya Blart, Paul Blart lánya Raini Rodriguez Nagy Katica
Margaret Blart Shirley Knight
dörzsölt biztonsági ember Allen Covert Beratin Gábor
karaoke énekes Gary Valentine

Folytatás[szerkesztés]

A Sony Corporation 2009 januárjában érdeklődést mutatott a film folytatásának elkészítése iránt.[7] 2014 elején megerősítették, hogy a forgatás 2014 áprilisában megkezdődött.[8][9] A folytatás rendezésére Andy Fickman kapott megbízást, Kevin James pedig Nick Bakay-val közösen írta a forgatókönyvet, aki a főszerepébe is visszatér.[10] A folytatás A pláza ásza Vegasban címet kapta, és 2015. április 17-én jelent meg.[11]

Fordítás[szerkesztés]

  • Ez a szócikk részben vagy egészben a Paul Blart: Mall Cop című angol Wikipédia-szócikk fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét és a szerzői jogokat jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. a b Paul Blart Mall Cop (2009). AFI Catalog of Feature Films. (Hozzáférés: 2021. június 15.)
  2. a b Paul Blart Mall Cop (2009). BFI . (Hozzáférés: 2021. június 15.)
  3. 'PAUL BLART - MALL COP (PG). British Board of Film Classification, 2009. január 28. (Hozzáférés: 2013. július 4.)
  4. Paul Blart: Mall Cop (2009) - Financial Information. The Numbers
  5. Paul Blart Mall Cop (2009). Box Office Mojo . (Hozzáférés: 2009. április 6.)
  6. IszDb - Magyar hangok (magyar nyelven). Internetes Szinkron Adatbázis. (Hozzáférés: 2021. június 15.)
  7. Sony Wants A Paul Blart Sequel. CinemaBlend.com, 2009. január 29. [2015. október 4-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2014. január 8.)
  8. Kevin James' "Paul Blart: Mall Cop" Sequel is Happening. Worst Previews, 2014. január 8. [2018. augusztus 16-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2014. január 8.)
  9. Wynn Las Vegas to Play Leading Role as Primary Location in Sony Pictures Entertainment's "Paul Blart: Mall Cop 2"”, marketwatch.com , 2014. április 15.. [2014. április 26-i dátummal az eredetiből archiválva] (Hozzáférés: 2021. június 15.) 
  10. 'Paul Blart: Mall Cop' Sequel Finds a Director (Exclusive). The Hollywood Reporter, 2014. január 7. (Hozzáférés: 2014. január 8.)
  11. McNary, Dave. „Kevin James' 'Paul Blart' Sequel Set for April 17, 2015”, Variety , 2014. április 2.. [2018. augusztus 16-i dátummal az eredetiből archiválva] (Hozzáférés: 2021. június 15.) 

További információk[szerkesztés]