A Goldberg család

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
A Goldberg család
(The Goldbergs)
The Goldbergs Logo.png
Műfaj Szituációs komédia

Alkotó Adam F. Goldberg
Főszereplő Wendi McLendon-Covey
Jeff Garlin
Sean Giambrone
Troy Gentile
Hayley Orrantia
George Segal
AJ Michalka
Narrátor USA Patton Oswalt
Magyarország Kapácsy Miklós
Főcím "Rewind"
Főcímzene I Fight Dragons
Zeneszerző Michael Wandmacher

Ország Amerikai Egyesült Államok
Nyelv angol
magyar szinkron
Évadok 7
Epizódok154 (epizódlista)
Gyártás
Producer Dan Levy
Részenkénti játékidő 22 perc
Gyártó Sony Pictures Entertainment
Forgalmazó Sony Pictures Television
Sugárzás
Eredeti adó ABC
Eredeti sugárzás kezdete2013. szeptember 24.
Első magyar adó Comedy Central
Magyar sugárzás kezdete2016. november 8.
Státusz fut
Kronológia
Kapcsolódó műsor Schooled
További információk

A Goldberg család (The Goldbergs) egy 2013 szeptemberében bemutatott amerikai szituációs komédia-sorozat, melyet Adam F. Goldberg ötlete és személyes gyerekkori élményei alapján készítettek. A főszerepben Wendi McLendon-Covey, Jeff Garlin, Sean Glambrone, Troy Gentile, Hayley Orrantia és George Segal láthatók. Eddig öt évada készült el, a sorozat alkotóinak szerződése hat évadra szól. Magyarországon 2016 óta vetíti a Comedy Central.

Áttekintés[szerkesztés]

A sorozat helyszíne az Egyesült Államokbeli Jenkintown, Pennsylvania államban, az 1980-as években. Adam F. Goldberg személyes gyermekkori élményei és az ekkor készített családi videófelvételek képezik a történetek alapját, szükség szerint dramaturgiai változtatásokkal. A család tagjai Murray és Beverly, valamint a gyerekeik: Erica, Barry és Adam. Velük él még Beverly apja, Albert, akit csak Papinak szólítanak a gyerekek. Minden epizódot a jelenbeli Adam narrál, a cselekmény aktuális történéseit pedig "nyolcvan-valahányba" helyezi minden alkalommal. Ez is dramaturgiai szabadságot jelent a készítőknek, és a cselekmény szempontjából állandó ugrálások történnek az időben. Akár egy epizódon belül is előfordulhatnak olyan dolgok, melyektől egyébként egy évtized választja el őket.

Az epizódok végén többnyire régi képek vagy videófelvételek láthatóak, melyek a valódi Goldberg családdal készültek, és az aktuális epizód témájához lazán kötődnek.

Szereplők[szerkesztés]

 • Wendi Anne McLendon-Covey, mint Beverly Goldberg (magyar hangja Solecki Janka[1]): a gyerekek anyja, aki túlságosan félti őket, és rendszeresen megpróbál beavatkozni a magánéletükbe, amit ő jó szándékának jeleként értékel, a gyerekek viszont sokszor úgy élik meg, hogy csak lejáratja őket. A videós visszaemlékezésekben látható igazi Beverly Goldberg magyar hangja Grúber Zita.
 • Sean Giambrone, mint Adam Frederick Goldberg (magyar hangja Pál Dániel Máté, narrátorként Kapácsy Miklós): a család legokosabb tagja, a sorozat tulajdonképpeni főszereplője, aki videokamerájával dokumentálja életük történéseit. Kedveli a technológiai újításokat, szenvedélye a filmezés. Középső neve az egyetlen, amely miatt meg tudják különböztetni az iskolában egy másik Adam Goldbergtől. A videós visszaemlékezésekben látható igazi Adam Goldberg magyar hangja Ács Balázs.
 • Troy Gentile, mint Barry Norman Goldberg (magyar hangja Baráth István): a középső gyerek, aki harsány és vagány, de sokszor eléggé meggondolatlan. Ugyan rengeteg dologban ügyetlen, mégis szeretné az éppen aktuális elképzelését a lehető legmagasabb szinten űzni, hogy ő lehessen az iskola legnépszerűbb diákja. A JTB banda vezéregyénisége, önjelölt rapper, aki magát Nagy Zamatnak hívja. A videós visszaemlékezésekben látható igazi Barry magyar hangja Joó Gábor.
 • Hayley Orrantia mint Erica Dorothy Goldberg (magyar hangja Gulás Fanni): a legidősebb gyerek, aki okos és nagyszerűen énekel. Lázadó jellem, az iskolában rendkívül népszerű, akaratát pedig az öccseire is könnyedén ráerőlteti. Az ötödik évadtól elhagyja a házat, mert főiskolára megy. Karakterét a sorozathoz találták ki, a való életben Adam Goldberg legidősebb testvére, Eric fiú volt.
 • AJ Michalka, mint Lainey Lewis (magyar hangja Kis-Kovács Luca): főszereplő a 3-4. évadban, visszatérő szereplő az 1-2. és 5- évadokban. Erica legjobb barátnője, és úgyszintén népszerű lány a suliban. Barry halálosan szerelmes belé, és bár Lainey eleinte elutasítja őt, később összejönnek. A negyedik évad végétől kezdve kapcsolatuk hullámvölgyekkel tarkított, majd a hatodik évadban Los Angelesbe utazik, hogy megvalósítsa álmait. Karakterét a sorozathoz találták ki. Lainey az egyik főszereplője a sorozat 1990-es években játszódó spin-offjának, a Schooled-nek.
 • George Segal, mint Albert "Papi" Solomon (magyar hangja Forgács Gábor): Beverly özvegy apja, aki a családdal él együtt. Idős kora ellenére rendkívül fiatalosan viselkedik, ha a gyerekek bajban vannak, bátran fordulhatnak hozzá. Egy bútoráruház tulajdonosaként ment nyugdíjba, az üzletet pedig átadta vejének. A visszaemlékezésekben látható igazi Papi magyar hangja Fehér Péter.
 • Jeff Garlin mint Murray Christian Goldberg (magyar hangja Faragó András): a Goldberg család feje. Sokszor antiszociálisan viselkedik, a gyerekekkel szemben pedig realista, nem idealizálja őket egyáltalán, mint az anyjuk. Bár otthon lustának és apatikusnak tűnik, már tinédzserkora óta keményen dolgozik, és az apósától átvett bútorboltban is rengeteg munkája van. Bárkit, még a saját gyerekeit is képes "barmoknak" hívni, miközben pedig szereti őket, csak nem tudja kimutatni. A videós visszaemlékezésekben látható igazi Murray magyar hangja Maday Gábor.
 • Geoff Schwartz (Sam Lerner, magyar hangja Berkes Bence): Barry egyik legjobb barátja, aki szerelmes Ericába, és folyamatosan próbálkozik nála, leginkább szánalmat keltő módon. Mivel nem jár sikerrel, a harmadik évad végén Evelyn Silverrel kezd el randizni, melynek hatására Erica is felfedezi, hogy érez iránta valamit, és a negyedik évad során végül összejönnek.

Visszatérő szereplők[szerkesztés]

 • Puchinski (Troy Winbush, magyar hangja Sörös Miklós). egy rendőr, aki a Goldberg család körüli ámokfutásokba rendre belekeveredik.
 • Vic (Cedric Yarbroug, magyar hangja Bolla Róbert): Murray kanadai származású munkatársa a bútorboltban.
 • Dale (Ben Zelevansky): játékterem-tulajdonos
 • Dana Caldwell (Natalie Alyn Lind, magyar hangja Koller Virág): Adam osztálytársa, akit a fiú folyamatosan próbál meghódítani. A második évad végére összejönnek, amikor kiderül, hogy a lány Seattle-be költözik. Egy ideig próbálkoznak a távkapcsolattal, majd belátják, hogy ez így nem működhet.
 • Ari Caldwell (Jackson Odell, magyar hangja Juhász Levente): Erica és Lexi barátja, Dana testvére.
 • Lexi Bloom (Virginia Gardner, magyar hangja Berkes Boglárka): egy népszerű lány a suliban, Barry mindenáron szeretné őt meghódítani az első évadban, de mindig kosarat kap.
 • Miriam Ferguson (Kathryn Leigh Scott, magyar hangja Bessenyei Emma): Papi egyik szíve hölgye az első évadban.
 • Virginia Kremp (Jennifer Irwin, magyar hangja Ősi Ildikó): Chad anyja, Goldbergék szomszédja
 • Chad Kremp (Jacob Hopkins, magyar hangja Berecz Kristóf Uwe): a legkisebb Kremp, Adam barátja
 • Drew Kremp (Tyler Stokes): a legidősebb Kremp-fiú, Erica exbarátja
 • Marvin Goldberg (Dan Fogler, magyar hangja Fesztbaum Béla): Murray laza, megbízhatatlan testvére. A negyedik évadban a családhoz költözik.
 • Jonathan "Andre" Glascott (Tim Meadows, magyar hangja Gubányi György István): iskolai tanár, pizzafutár és gitároktató
 • Mrs. Caldwell (Barbara Alyn Woods): Dana és Ari anyja, a való életben a Danát játszó Natalie Alyn Lind anyja
 • Emmy Mirsky (Stephanie Katherine Grant, magyar hangja Boldog Emese): a szomszéd lány, akivel Adam együtt nőtt fel, és kvázi fiúként kezeli őt.
 • Dave Kim (Kenny Ridwan, magyar hangja Boldog Gábor): Adam barátja és kissé szégyenlős osztálytársa, akit még az anyja is felváltva hív a vezeték- és keresztnevén.
 • J.C. Spink (Cooper Roth az 1., Zayne Emory a 2-3. évadban, magyar hangja Ács Balázs): egy Adamnél idősebb iskolás fiú, aki gyakran piszkálta őt, míg jóban nem lettek. A karaktert inspiráló valódi J.C. Spink iskolabusz-sofőrt alakított az egyik epizódban.
 • Tyler Stansfield (Mason Cook, magyar hangja Gergely Attila): Adam másik osztálytársa, gyenge, de nagyszájú
 • Kéjgáz (Dustin Ybarra, magyar hangja Kisfalusi Lehel): egy egyetemista srác, aki két alkalommal bukkan fel, és mindkétszer Beverly üzletel vele.
 • Rick Mellor (Bryan Callen, magyar hangja Seder Gábor): az iskola túlbuzgó tornatanára.
 • Nick Mellor () magyar hangja : (Makranczi Zalán) : Rick Edző testvére szintén edző
 • Roger McFadden (Joey Luthman): Barry félénk osztálytársa
 • Earl Ball igazgató (Stephen Tobolowsky, magyar hangja Varga T. József): az iskola igazgatója, akivel Beverly gyakran konfliktusba keveredik.
 • Susan Cinoman (Ana Gasteyer, magyar hangja Orosz Anna): középiskolai zenetanár, akibe Rick Mellor szerelmes
 • (Pucér) Rob Smith (Noah Munck, magyar hangja Bogdán Gergő): Barry másik barátja, aki arról híres, hogy hajlamos nagy nyilvánosság előtt levenni a pólóját
 • Andy Cogan (Matt Bush, magyar hangja Molnár Levente): Barry harmadik barátja, aki kisnövésű, és emiatt sokszor az emberek céltáblája
 • Garry Ball (Nathan Gamble, magyar hangja Kilin Bertalan): az igazgató lázadó szellemű fia, Adam barátja
 • Mr. Woodburn (Dan Bakkedahl, magyar hangja Holl Nándor): Adam magányos és depressziós fizikatanára
 • Mrs. Kim (Suzy Nakamura, magyar hangja Madarász Éva): Dave Kim anyja, egy kínai étterem tulajdonosa
 • John Calabasas (Rob Huebel, magyar hangja Király Adrián): opportunista üzletember, aki számtalan munkakörben kipróbálta már magát
 • Ben Goldberg (Judd Hirsch és Paul Sorvino, magyar hangja Orosz István, illetve Harsányi Gábor): Murray apja, aki gyerekkorától kezdve mostohán bánt a fiával, Papival pedig gyakran verseng.
 • Evelyn Silver (Allie Grant, magyar hangja Laudon Andrea): egy lány, akivel Beverly próbálja meg összehozni Barryt a második évadban, és aki kísértetiesen hasonlít Beverlyre. A harmadik évad végén Geoff Schwartz barátnője lesz.
 • Bill Lewis (David Koechner, magyar hangja Bácskai János): Lainey egyedülálló apja, aki gyerekkorától önmaga viseli gondját lányának. Kezdetben ellenséges Murrayvel, mert ő a Dallas Cowboys szurkolója, nem a Philadelphiáé. Később aztán, amikor rájönnek, hogy több közös van bennük, mint gondolnák, jóbarátok lesznek.
 • Dan (Nate Hartley, magyar hangja Szabó Andor): egy közutálatnak örvendő fiú a suliban, aki mindig rossz helyen van rossz időben.
 • Anthony Balsamo (Charlie DePew): Lainey exbarátja, egy népszerű és jóképű diák.
 • David Sirota (Sam Kindseth): Adam barátja és osztálytársa, a való életben híres politikai kommentátor és rádiós műsorvezető
 • Ms. Taraborelli (Michaela Watkins, magyar hangja Tóth Szilvia): egy tanárnő, aki spanyolon kívül szexuális felvilágosítást is oktat
 • Raji Mitra (Christopher Avila): egy intelligens diák, akit Beverly azért bérelt fel, hogy segítsen Laineynek a tanulásban
 • Johnny Atkins (Sean Marquette, magyar hangja Gacsal Ádám): egy lófarkas srác, aki tud szaxofonon játszani, és nagyon el van telve önmagával. Erica egy rövid ideig randizott vele.
 • Rubén Amaro Jr. (Niko Guardado): népszerű sportoló és atléta az iskolában. A való életben híres baseballjátékos lett.
 • Carla Mann (Alex Jennings, magyar hangja Pupos Tímea): Erica és Lainey barátnője, népszerű, de bajkeverő diáklány. Egy ideig randizott Johnny Atkinsszel.
 • Benjamin Bauman (Froy Gutierrez): egy népszerű diák az iskolában, akiben Adam az ellenséget látja, pedig a srác barátságos vele.
 • Taz Money (Quincy Fouse): Adam népszerű barátja
 • Matt Bradley (Shayne Topp): egy barátságos srác, aki a JTB banda tagja lett, Barry minden ellenkezése ellenére - bár mint kiderül, az iskola után legjobb barátok lettek
 • Jackie Geary (Rowan Blanchard (4-5. évad), Alexis G. Zall (6. évad)): Adam barátnője a negyedik évadtól.
 • Erica (Alison Rich): Erica szobatársa a főiskolán, akivel csak a keresztnevük egyezik meg, a habitusuk nem.
 • Lou Schwartz (Ken Lerner). Geoff Schwartz apja az ötödik évadtól, aki a való életben a Geoff-ot játszó Sam Lerner apja.
 • Linda Schwartz (Mindy Sterling): Geoff Schwartz anyja.

Hírességek epizódszerepben[szerkesztés]

Cameo-szereplők a való életből[szerkesztés]

 • Ben Beauman és Amy Gross, mint producerek
 • Jackie Geary, mint saját magának az anyja
 • Chad Kremp, mint egy munkás az első évadban, és mint saját maga apja a negyedik évadban
 • J.C. Spink mint Joe, a buszsofőr
 • Mike Levy mint komputertechnikus
 • Rubén Amaro Jr,, aki saját apját játssza
 • Az igazi Beverly Goldberg, Essie Karp, Virginia Kremp, és Linda Schwartz
 • A való életbeli JTB tagjai az ötödik évad egyik részében
 • Eric Goldberg
 • Emmy Mirsky (a sorozatbeli Emmy anyját játszva)

Epizódok[szerkesztés]

Évad Epizódok Eredeti vetítés Nielsen adatok
Első epizód Utolsó epizód Helyezés Nézettség
(millió fő)
1 23 2013. szeptember 24. 2014. május 13. 76 6.20
2 24 2014. szeptember 24. 2015. május 13. 57 8.37
3 24 2015. szeptember 23. 2016. május 18. 57 7.62
4 24 2016. szeptember 21. 2017. május 17. 54 6.97
5 22 2017. szeptember 27. 2018. május 16. 66 6.26
6 23 2018. szeptember 26. 2019. május 8.

Forgatás[szerkesztés]

A sorozat megalkotása először 2011-ben került terítékre, amikor Adam F. Goldberg előző sorozatát, a Simliseket törölték a műsorról. Goldberg nem akart várni a sorozatok hagyományos évadkezdésére és csak azért egy pilot epizódot leforgatni, hogy esetleg a következő ősszel mutassák be az első évadot. Erre viszont a Fox, ahol addig dolgozott nem volt vevő, így átment az ABC-hez, ahol hagyták kibontakozni. A szereplőválogatással 2013 elejére végeztek és megkezdték a forgatást is, hogy 2013-14-ben már vetítésre kerülhessen. Az I Fight Dragons a "Rewind" című számát, mely a sorozat főcímdala lett, kifejezetten Goldberg kérésére írta. A sorozat hamar népszerűvé vált, így több évadot is berendeltek belőle.

Kapcsolódó sorozat[szerkesztés]

A sorozat sikerét követően "Schooled" címmel a tornatanárt alakító Rick Mellor saját spin-off sorozatot kapott volna, mely a cselekményt már a kilencvenes évekbe helyezte volna. Az ABC azonban nem volt vevő rá, és a pilot epizód után nem rendelt be több részt.[2] Az elkészült epizód mindazonáltal nem kallódott el: 2018. január 24-én "A Goldberg család: 1990-valahány" címmel egy kis átszerkesztést követően az eredeti sorozat különkiadásaként mutatták be. A vetítéssel Goldberg célja nem titkoltan az is volt, hogy ha kellően sikeres lesz, az ABC hátha berendel egy egész évadot.[3] Sikerrel is járt: a sorozat 2019-ben kerül bemutatásra, egyelőre csak egy évad erejéig, melyben AJ Michalka is szerepel, ismét Lainey Lewis-ként.

Hivatkozások[szerkesztés]

 1. Active Studio. www.activestudio.hu. (Hozzáférés: 2017. július 23.)
 2. https://twitter.com/adamfgoldberg/status/865011205139812352
 3. 'The Goldbergs' 1990s-Set Pilot to Air on ABC”, The Hollywood Reporter (Hozzáférés ideje: 2018. február 12.) (en nyelvű)