Relativity Media

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
Relativity Media
Típus
 • filmgyártó vállalat
 • filmforgalmazó
Alapítva 2004
Megszűnt 2015
Székhely Beverly Hills
Alapító Ryan Kavanaugh
Iparág filmkészítés
Forma korlátolt felelősségű társaság
Leányvállalatai Rogue
Relativity Media (USA)
Relativity Media
Relativity Media
Pozíció az USA térképén
é. sz. 34° 04′ 38″, ny. h. 118° 23′ 010″Koordináták: é. sz. 34° 04′ 38″, ny. h. 118° 23′ 010″
A Relativity Media weboldala
SablonWikidataSegítség

A Relativity Media egy amerikai médiavállalat, amelynek székhelye a kaliforniai Beverly Hillsben található, és amelyet 2004-ben alapított Lynwood Spinks és Ryan Kavanaugh. A stúdió 2015. július 30-i csődjéig a harmadik legnagyobb mini-nagyvállalat volt világszerte. Teljes körű filmstúdiója filmeket vásárol, fejleszt, gyárt és forgalmaz. A vállalat partnerei és pénzügyi intézményei 2012 óta 20 milliárd dollárt fektettek be szórakoztatóipari beruházásokra olyan partnerekkel, mint a Citibank, a Merrill Lynch, a Deutsche Bank és egyéb. A Relativity Media a divat, a sport, a digitalizáció és a zene területén is tevékenykedik.[1]

2015. július 30-án a vállalat 11. fejezet szerinti csődeljárást jelentettek be az Egyesült Államok New York déli körzetének bíróságán, miután pereket és elmaradt hitelkifizetéseket követően csődeljárást indított.[2][3][4][5] Ennek eredményeképpen a vállalat elkezdte eladni a korábban felvásárolt filmeket, beleértve; A szüfrazsett, Jane a célkeresztben, The Bronze, Közöttünk az űr, Az idegen, Gyilkos ösztön, Ütközés, Gyerekrablók, Mielőtt felébredek, Állati jó kekszek, A góré és a The Secret Scripture. A szüfrazsettet eladták a Focus Features-nek, aminek következtében Ryan kiszállt a film produceri munkájából, mivel pénzügyi gondjai voltak a cégével, a Jane a célkeresztben a The Weinstein Company-nak, a The Bronze-t a Sony Pictures Classics-nak és a Stage 6 Filmsnek, a Közöttünk az űrt és az Idegent az STX Entertainmentnek, a Gyilkos öszönt a Lionsgate Premiere-nek, az Ütközést az Open Road Filmsnek, a Gyermekrablókat az Aviron Picturesnek, a Mielőtt felébredek-et és az Állati jó kekszeket a Netflixnek, a Górét a Saban Filmsnek, a The Secret Scripture pedig a Vertical Entertainmentnek adták el, az EuropaCorp forgalmazási jogait pedig 2017-ben az STX Entertainmentnek adták át. A vállalat 2016 márciusában kikerült a csődből,[6] de 2018 májusában ismét csődöt jelentett.[7] A stúdió továbbra is nyitva áll, és most az új anyavállalat, az UltraV Holdings üzemelteti.

Történet[szerkesztés]

A stúdiót Ryan Kavanaugh és Lynwood Spinks alapította 2004-ben, mint közvetítő céget, amely több filmet tartalmazó megállapodást kötött a stúdiókkal, majd pénzügyi támogatást szervezett a bankokon keresztül. A Relativity Media filmtőkét, produceri elismerést és díjat kapna. Kezdetben a Stark Investments, egy wisconsini székhelyű fedezeti alap finanszírozta a cég egyfilmes üzletágát. 2007-re ezek a befektetők felhagytak a filmfinanszírozási üzletekkel. Az Elliott Management, a Paul Singer által vezetett 16 milliárd dolláros New York-i székhelyű fedezeti alap ekkor kisebbségi részesedést szerzett a vállalatból, valamint hozzáférést kapott mintegy 1 milliárd dollárnyi tőkéhez és egy rulírozó hitelvonalhoz.[8]

Vállalatok[szerkesztés]

A Relativity Media hét részleggel rendelkezik: Relativity Studios, Relativity Media Home Entertainment, Relativity International, Relativity Sports, Relativity Digital Studios, Relativity Music és Relativity Education. Négy leányvállalata is van: Rogue, Trigger Street Productions, Madvine és R2 Entertainment, valamint egy közös vállalat, az R.E.D. (Relativity.EuropaCorp.Distribution).

Relativity Studios[szerkesztés]

A Relativity filmgyártó részlege volt az első és ma is a legnagyobb részlege. A Relativity Studios közel 200 filmet gyártott, forgalmazott vagy finanszírozott, amelyek világszerte több mint 17 milliárd dollár bevételt hoztak a kasszáknál, és 60 Oscar-jelölést szereztek.[9]

Relativity Media Home Entertainment[szerkesztés]

A Relativity Media Home Entertainment hozzáférést biztosít a Relativity filmjeihez az összes főbb digitális letöltési, Video on Demand és DVD/Blu-ray platformon. A stúdió mozifilmjei mellett a részleg a Relativity partnercégeinek kiválasztott filmjeit is kiadja.

Relativity Media International[szerkesztés]

A Relativity Media International felügyeli mind a stúdió saját filmjeinek, mind a harmadik féltől származó filmek globális értékesítését és forgalmazását. Eddig a külföldi jegypénztáraknál körülbelül 1 milliárd dollár bevételt értek el.

Relativity Sports[szerkesztés]

A Relativity Sports a világ egyik legnagyobb profi sportügynöksége, amely több mint 300 NBA, NFL és MLB sportolónak nyújt szolgáltatásokat a szerződéstárgyalásoktól kezdve az egyedi film- és televíziós tartalomgyártásig.[10] A Relativity Sports és ügynökei összesen több mint 2,5 milliárd dollár értékű szerződést tárgyaltak ki.[11][12]

Relativity Digital Studios[szerkesztés]

A Relativity Digital Studios egy produkciós és grafikus csapat, amely websorozatokat gyárt, rendez és szerkeszt, valamint speciális effekteket készít. Emellett a részleg internetes személyiségekkel együtt kampányokat készít a Relativity filmek támogatására, és olyan márkás szórakoztató kampányokat fejleszt, amelyek a márkapartnereket és a Relativity releváns részlegeit összekapcsolják.[13]

Relativity Music Group[szerkesztés]

A Relativity Music házon belüli zenei felügyeletet biztosít a filmekhez, emellett filmzenéket és filmzenealbumokat ad ki mind a nagy stúdiók, mind a stúdiók és a televíziós hálózatok számára.

Relativity Education[szerkesztés]

A Relativity Education számos filmes, média és előadóművészeti programot kínál, a hosszú távú programoktól a nyári foglalkozásokig.

Jegyzetek[szerkesztés]

 1. McNary, Dave. „Relativity Media Launching Digital Division for Brands, Hires Chief Marketing Officer”, Variety, 2014. július 2. (Hozzáférés ideje: 2014. július 4.) 
 2. Relativity Media Chapter 11 Petition. PacerMonitor . PacerMonitor. (Hozzáférés: 2016. május 31.)
 3. Ryan Kavanaugh's Relativity Media Finally Files Chapter 11 Bankruptcy. Deadline Hollywood , 2015. július 30. (Hozzáférés: 2015. augusztus 7.)
 4. Chapter 11 Petition. PacerMonitor . (Hozzáférés: 2015. október 21.)
 5. Relativity Creditors Reach Settlement Over Big Hits Like 'Bridesmaids,' 'Fast and Furious 6'. The Hollywood Reporter . (Hozzáférés: 2016. március 3.)
 6. Liberman, David: Relativity Emerges From Bankruptcy After Judge Rules It Has Met Conditions. Deadline Hollywood , 2016. március 18. (Hozzáférés: 2016. március 18.)
 7. Williams, Trey: Relativity Media Files for Chapter 11 Again After Racking Up $500 Million-Plus Debt in 2 Years. The Wrap, 2018. május 3. (Hozzáférés: 2018. június 4.)
 8. DiGiacomo, Frank. „The Theory of Relativity”, 2010. március 1. (Hozzáférés ideje: 2013. február 13.) 
 9. IMDb: With Relativity Media (Sorted by Popularity Ascending). IMDb
 10. Gruman, Andrew: Sanders one of three NBA players in 'Movie 43'. Fox Sports Wisconsin. FOX. (Hozzáférés: 2012. december 18.)[halott link]
 11. New Sports Power: Relativity Media, Ron Burkle Form Relativity Sports. The Wrap. [2017. szeptember 1-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2012. december 24.)
 12. Abrams, Rachel. „Relativity raises $150 mil from investors”, Variety (Hozzáférés ideje: 2012. december 24.) 
 13. Ron Burkle's Yucaipa Acquires a Significant Equity Stake in Relativity Media”, Reuters, 2012. január 23.. [2013. június 30-i dátummal az eredetiből archiválva] (Hozzáférés ideje: 2021. július 22.) 

További információk[szerkesztés]