Relativity Media

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Relativity Media
Típus
  • filmgyártó vállalat
  • filmforgalmazó
Alapítva2004
Megszűnt2015
SzékhelyBeverly Hills
AlapítóRyan Kavanaugh
Iparágfilmkészítés
Formakorlátolt felelősségű társaság
LeányvállalataiRogue
Relativity Media (USA)
Relativity Media
Relativity Media
Pozíció az USA térképén
é. sz. 34° 04′ 38″, ny. h. 118° 23′ 10″Koordináták: é. sz. 34° 04′ 38″, ny. h. 118° 23′ 10″
A Relativity Media weboldala
SablonWikidataSegítség

A Relativity Media egy amerikai médiavállalat, amelynek székhelye a kaliforniai Beverly Hillsben található, és amelyet 2004-ben alapított Lynwood Spinks és Ryan Kavanaugh. A stúdió 2015. július 30-i csődjéig a harmadik legnagyobb mini-nagyvállalat volt világszerte. Teljes körű filmstúdiója filmeket vásárol, fejleszt, gyárt és forgalmaz. A vállalat partnerei és pénzügyi intézményei 2012 óta 20 milliárd dollárt fektettek be szórakoztatóipari beruházásokra olyan partnerekkel, mint a Citibank, a Merrill Lynch, a Deutsche Bank és egyéb. A Relativity Media a divat, a sport, a digitalizáció és a zene területén is tevékenykedik.[1]

2015. július 30-án a vállalat 11. fejezet szerinti csődeljárást jelentettek be az Egyesült Államok New York déli körzetének bíróságán, miután pereket és elmaradt hitelkifizetéseket követően csődeljárást indított.[2][3][4][5] Ennek eredményeképpen a vállalat elkezdte eladni a korábban felvásárolt filmeket, beleértve; A szüfrazsett, Jane a célkeresztben, The Bronze, Közöttünk az űr, Az idegen, Gyilkos ösztön, Ütközés, Gyerekrablók, Mielőtt felébredek, Állati jó kekszek, A góré és a The Secret Scripture. A szüfrazsettet eladták a Focus Features-nek, aminek következtében Ryan kiszállt a film produceri munkájából, mivel pénzügyi gondjai voltak a cégével, a Jane a célkeresztben a The Weinstein Company-nak, a The Bronze-t a Sony Pictures Classics-nak és a Stage 6 Filmsnek, a Közöttünk az űrt és az Idegent az STX Entertainmentnek, a Gyilkos öszönt a Lionsgate Premiere-nek, az Ütközést az Open Road Filmsnek, a Gyermekrablókat az Aviron Picturesnek, a Mielőtt felébredek-et és az Állati jó kekszeket a Netflixnek, a Górét a Saban Filmsnek, a The Secret Scripture pedig a Vertical Entertainmentnek adták el, az EuropaCorp forgalmazási jogait pedig 2017-ben az STX Entertainmentnek adták át. A vállalat 2016 márciusában kikerült a csődből,[6] de 2018 májusában ismét csődöt jelentett.[7] A stúdió továbbra is nyitva áll, és most az új anyavállalat, az UltraV Holdings üzemelteti.

Történet[szerkesztés]

A stúdiót Ryan Kavanaugh és Lynwood Spinks alapította 2004-ben, mint közvetítő céget, amely több filmet tartalmazó megállapodást kötött a stúdiókkal, majd pénzügyi támogatást szervezett a bankokon keresztül. A Relativity Media filmtőkét, produceri elismerést és díjat kapna. Kezdetben a Stark Investments, egy wisconsini székhelyű fedezeti alap finanszírozta a cég egyfilmes üzletágát. 2007-re ezek a befektetők felhagytak a filmfinanszírozási üzletekkel. Az Elliott Management, a Paul Singer által vezetett 16 milliárd dolláros New York-i székhelyű fedezeti alap ekkor kisebbségi részesedést szerzett a vállalatból, valamint hozzáférést kapott mintegy 1 milliárd dollárnyi tőkéhez és egy rulírozó hitelvonalhoz.[8]

Vállalatok[szerkesztés]

A Relativity Media hét részleggel rendelkezik: Relativity Studios, Relativity Media Home Entertainment, Relativity International, Relativity Sports, Relativity Digital Studios, Relativity Music és Relativity Education. Négy leányvállalata is van: Rogue, Trigger Street Productions, Madvine és R2 Entertainment, valamint egy közös vállalat, az R.E.D. (Relativity.EuropaCorp.Distribution).

Relativity Studios[szerkesztés]

A Relativity filmgyártó részlege volt az első és ma is a legnagyobb részlege. A Relativity Studios közel 200 filmet gyártott, forgalmazott vagy finanszírozott, amelyek világszerte több mint 17 milliárd dollár bevételt hoztak a kasszáknál, és 60 Oscar-jelölést szereztek.[9]

Relativity Media Home Entertainment[szerkesztés]

A Relativity Media Home Entertainment hozzáférést biztosít a Relativity filmjeihez az összes főbb digitális letöltési, Video on Demand és DVD/Blu-ray platformon. A stúdió mozifilmjei mellett a részleg a Relativity partnercégeinek kiválasztott filmjeit is kiadja.

Relativity Media International[szerkesztés]

A Relativity Media International felügyeli mind a stúdió saját filmjeinek, mind a harmadik féltől származó filmek globális értékesítését és forgalmazását. Eddig a külföldi jegypénztáraknál körülbelül 1 milliárd dollár bevételt értek el.

Relativity Sports[szerkesztés]

A Relativity Sports a világ egyik legnagyobb profi sportügynöksége, amely több mint 300 NBA, NFL és MLB sportolónak nyújt szolgáltatásokat a szerződéstárgyalásoktól kezdve az egyedi film- és televíziós tartalomgyártásig.[10] A Relativity Sports és ügynökei összesen több mint 2,5 milliárd dollár értékű szerződést tárgyaltak ki.[11][12]

Relativity Digital Studios[szerkesztés]

A Relativity Digital Studios egy produkciós és grafikus csapat, amely websorozatokat gyárt, rendez és szerkeszt, valamint speciális effekteket készít. Emellett a részleg internetes személyiségekkel együtt kampányokat készít a Relativity filmek támogatására, és olyan márkás szórakoztató kampányokat fejleszt, amelyek a márkapartnereket és a Relativity releváns részlegeit összekapcsolják.[13]

Relativity Music Group[szerkesztés]

A Relativity Music házon belüli zenei felügyeletet biztosít a filmekhez, emellett filmzenéket és filmzenealbumokat ad ki mind a nagy stúdiók, mind a stúdiók és a televíziós hálózatok számára.

Relativity Education[szerkesztés]

A Relativity Education számos filmes, média és előadóművészeti programot kínál, a hosszú távú programoktól a nyári foglalkozásokig.

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. McNary, Dave. „Relativity Media Launching Digital Division for Brands, Hires Chief Marketing Officer”, Variety, 2014. július 2. (Hozzáférés: 2014. július 4.) 
  2. Relativity Media Chapter 11 Petition. PacerMonitor . PacerMonitor. (Hozzáférés: 2016. május 31.)
  3. Ryan Kavanaugh's Relativity Media Finally Files Chapter 11 Bankruptcy. Deadline Hollywood , 2015. július 30. (Hozzáférés: 2015. augusztus 7.)
  4. Chapter 11 Petition. PacerMonitor . (Hozzáférés: 2015. október 21.)
  5. Relativity Creditors Reach Settlement Over Big Hits Like 'Bridesmaids,' 'Fast and Furious 6'. The Hollywood Reporter . (Hozzáférés: 2016. március 3.)
  6. Liberman, David: Relativity Emerges From Bankruptcy After Judge Rules It Has Met Conditions. Deadline Hollywood , 2016. március 18. (Hozzáférés: 2016. március 18.)
  7. Williams, Trey: Relativity Media Files for Chapter 11 Again After Racking Up $500 Million-Plus Debt in 2 Years. The Wrap, 2018. május 3. (Hozzáférés: 2018. június 4.)
  8. DiGiacomo, Frank. „The Theory of Relativity”, Vanity Fair , 2010. március 1. (Hozzáférés: 2013. február 13.) 
  9. IMDb: With Relativity Media (Sorted by Popularity Ascending). IMDb
  10. Gruman, Andrew: Sanders one of three NBA players in 'Movie 43'. Fox Sports Wisconsin. FOX. (Hozzáférés: 2012. december 18.)[halott link]
  11. New Sports Power: Relativity Media, Ron Burkle Form Relativity Sports. The Wrap. [2017. szeptember 1-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2012. december 24.)
  12. Abrams, Rachel. „Relativity raises $150 mil from investors”, Variety (Hozzáférés: 2012. december 24.) 
  13. Ron Burkle's Yucaipa Acquires a Significant Equity Stake in Relativity Media”, Reuters, 2012. január 23.. [2013. június 30-i dátummal az eredetiből archiválva] (Hozzáférés: 2021. július 22.) 

További információk[szerkesztés]