Nagant M1895

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
Nagant M1895 revolver
Nagant M 1895.jpg

Típus Revolver
Ország  Belgium
 Orosz Birodalom
Tervező Léon Nagant és Emile Nagant
Alkalmazás
Alkalmazás ideje 1895-1950-es évek
Használó ország Lásd Alkalmazók
Háborús alkalmazás Bokszerlázadás
Orosz–japán háború
Első világháború
1917-es oroszországi forradalmak
Oroszországi polgárháború
Téli háború
Második világháború
Kínai polgárháború
Koreai háború
Vietnámi háború
Műszaki adatok
Űrméret 7,62 mm
Lőszer 7,62×38mmR
Tárkapacitás 7 darab
Tömeg0,8 (töltetlenül) kg
Fegyver hossza235 mm
Csőhossz114 mm
Elméleti tűzgyorsaság14-21 lövés/perc
A Wikimédia Commons tartalmaz Nagant M1895 revolver témájú médiaállományokat.

A Nagant M1895 revolver egy Léon Nagant és Emile Nagant iparosok által tervezett, egyedi gáz-tömítéssel rendelkező, az Orosz Birodalom számára készített lőfegyver. A 7,62×38mmR lőszer lövésére volt képes, és egyedi gáz-tömítéssel rendelkezett, ami azt jelentette, hogy a forgótár előremozdul, amikor a kakas hátra van húzva (hogy lezárja a tár és a cső közti rést), így adva nagyobb kezdősebességet, és lehetővé téve a fegyvert hangtompító felszerelésére (ez egy ritka tulajdonság a revolvereknél).[1] A fegyverhez hasonló másolatokat készítettek Norvégiában (M1893), Svédországban (7,5mm M1887) és Görögországban (Περίστροφον M1895), bár a másolatokról hiányzott a gáz-tömítéses szerkezet.

Története[szerkesztés]

A Nagant M1895 revolvert az Orosz Birodalmi Hadseregben és a Szovjetunióban gyakran használták. Orosz szolgálatban a fegyver hihetetlen ellenálló képességéről volt híres, a rongálásnak is ellenállt. A Cseka (bolsevik titkosrendőrség) és az NKVD egyik legtöbbet használt maroklőfegyvere. A rendőrségnél sokszor lefűrészelték a csövét jobb rejthetőség érdekében. Bár már rendelkezésre állt a TT-33 pisztoly, a revolvert a második világháború végéig gyártották és használták.

A revolver egyedi tömítési rendszerének hála, többször is hangtompítót szereltek rá.[2] A világháború alatt orosz felderítő katonákat, akik a revolvert használták, különleges hangtompítóval látták el, a „Bramit szerkezettel”.[3] A Harmadik Birodalom kis mennyiségben zsákmányolt hangtompított fegyverként használta. A rejtett műhelyekben módosított M1895-öket a Dél-vietnámi Nemzeti Felszabadítási Front katonái kezében is lehetett látni a vietnámi háború alatt, mint orgyilkosságra használt fegyver.

Alkalmazók[szerkesztés]

A svéd másolatban használt 7,5mm-es lőszer.

Források[szerkesztés]

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. Hangtompított Nagant M1895
  2. Angol nyelven:A hangtompított Nagant M1895
  3. Angol nyelven:Jeff Kinard (2004). Pistols: An Illustrated History of Their Impact. ABC-CLIO. 161. o. ISBN 1-85109-470-9.

Fordítás[szerkesztés]

Ez a szócikk részben vagy egészben a Nagant M1895 című angol Wikipédia-szócikk fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.

Külső hivatkozások[szerkesztés]

Commons:Category:Nagant M1895
A Wikimédia Commons tartalmaz Nagant M1895 témájú médiaállományokat.