Mannlicher-Schönauer

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
Mannlicher-Schönauer M1903
Mannlicher schoennauer 1903-14.jpg

Típus hadipuska
Ország Flag of Austria-Hungary (1869-1918).svg Osztrák–Magyar Monarchia
Tervező Otto Scönauer
Alkalmazás
Alkalmazás ideje 1903 - 1941
Használó ország Osztrák–Magyar Monarchia
Görögország
Háborús alkalmazás Balkán-háborúk
Első világháború
Görög-török háború
Műszaki adatok
Űrméret 6,5 x 54 mm
Tárkapacitás 5 lőszer
Működési elv egyeneshúzású zár
Tömeg4 kg kg

A Mannlicher-Schönauer M1903 egy első világháború idejéből származó osztrák-magyar gyártmányú puska.

Története[szerkesztés]

A Mannlicher család egyik legkésőbb, 1903-ban kifejlesztett változataként jelent meg a Schönauer típus. Nevét Ferdinand Mannlicher tanítványáról, a típus tervezőjéről, Otto Scönauerről kapta. A fegyver főként a görög hadsereg számára készült, ahol a századfordulót követően még mindig az ódivatú M1874 Gras puska volt rendszeresítve. A Schönauer ötletes és anyagtakarékos megoldásainak köszönhetően árban is megfelelt a görögök számára, így hamarosan megkezdődött a fegyver gyártása. Rövid idő alatt mintegy 130 ezer Schönauer puska készült el, amit hamarosan a görögökhöz juttattak.

A típussal való elégedettséget fémjelezi, hogy a Balkán-háborúkat követően a görög hadsereg újból felkereste a Mannlicher gyárat a típus továbbfejlesztését kérvényezve. Így született meg a fegyver egyetlen komolyabb variánsa, a Mannlicher-Schönauer M1903/14, amelyből a görög kormány mintegy 50000 darabot rendelt.

Az első világháború során mind a Görög Királyság, mind az Osztrák–Magyar Monarchia hadseregében jelentős számban akadtak Mannlicher-Schönauer típusú puskák. A fegyver komolyabb kritikák hiányában általános elismertségre tett szert a katonák körében, így az elkövetkező években több mint 300 000 további Schönauert gyártottak.

A fegyver az első világháborút követő évtizedekben továbbra is jelentős számban volt fellelhető. Az 1919-1922-es görög-török háborúban ismételten jó szolgálatot tett.

1941-ben az utolsó Schönauerrel harcoló katonai alakulatok fegyvereit is korszerűsítették, így a típus katonai pályafutása véget ért. A huszadik század során nagy mennyiségben jutott el Afrikába, ahol teleszkóppal felszerelt változatát (nagy lőszerméretének köszönhetően) sikeres vadászpuskaként alkalmazták.

Bár egyre fogyatkozó számban, a típust napjainkban is előszeretettel alkalmazzák.

Galéria[szerkesztés]

Forrás[szerkesztés]