Maroon 5

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
Maroon 5 logo.svg
Maroon 5.jpg
Információk
Eredet Los Angeles, Kalifornia, USA
Alapítva 1994
Aktív évek 1994-2001 - Kara's Flowers 2002-napjainkig - Maroon 5
Műfaj pop rock, pop
Kiadó A&M/Octone Records
Kapcsolódó előadók Phantom Planet
Kara's Flowers
Sabado Negro
Operation Aloha
Lady Antebellum
Tagok
Adam Levine
James Valentine
Jesse Carmichael
PJ Morton
Matt Flynn
Sam Farrar
Korábbi tagok
Ryan Dusick
Mickey Madden

A(z) Maroon 5 logo.svg weboldala
A Wikimédia Commons tartalmaz [[Commons:Category:Maroon 5|Maroon 5 logo.svg]] témájú médiaállományokat.

A Maroon 5 egy amerikai pop-rock együttes a kaliforniai Los Angelesből. Tagjai: Adam Levine (ének, ritmusgitár), James Valentine (basszusgitár, vokál), Jesse Carmichael (ritmusgitár, vokál), Michael Madden (basszusgitár, vokál), valamint Matt Flynn (dobok, ütőhangszerek). Pj Morton (szintetizátor,vokál). Az eredeti tagok, Levine, Carmichael, Mickey Madden basszusgitáros és Ryan Dusick 1994-ben jöttek össze először, Kara's Flowers néven, még középiskolás korukban.

Miután kiadták a We Like Digging című albumukat, a Reprise Recordshoz szerződtek, és 1997-ben megjelent a The Fourth World című lemezük. Az album mérsékelt sikereket ért el, emiatt a kiadó elhagyta a zenekart, a tagok pedig egyetemi tanulmányaikra összpontosítottak. 2001-ben a zenekar már Maroon 5 néven tért vissza, más irányokat követve. Ezt követően az Octone Recordshoz szerződtek, és 2002 júniusában kiadták debütáló albumukat, a Songs About Jane-t. Legsikeresebb kislemezei a Harder to Breathe, a This Love, és a She Will Be Loved lettek. Az album a Billboard 200 hatodik helyén debütált, és négyszeres platina lett 2005-ben, ugyanebben az évben Grammy-díjat nyertek a Grammy-díj a legjobb új előadónak kategóriában. 2006-ban Dusick súlyos csukló-és vállsérülései miatt távozott a csapatból, helyét Matt Flynn vette át.

A csapat második albuma, It Won't Be Soon Before Long címmel jelent meg 2007 májusában. A lemez az első helyen debütált a Billboard 200-on, első kislemeze a Makes Me Wonder pedig a csapat első első helyezésű dala lett a Billboard Hot 100-on. 2010-ben vegyes kritikák mellett megjelent harmadik lemezük, a Hands All Over, egy évvel később pedig újra megjelentették a Moves Like Jagger című kislemezt, amely a Billboard Hot 100 első helyén debütált. 2012-ben Carmichael távozott a csapatból, helyére PJ Morton került. Ezzel egy időben kiadták negyedik albumukat, az Overexposed-t. Legsikeresebb kislemeze a One More Night lett, amely kilenc egymást követő héten a Billboard Hot 100 első helyén szerepelt.

2014-ben Carmichael újra csatlakozott a csapathoz Morton mellett, hogy elkészítsék az ötödik albumot, a V-t, majd ezt követően az Interscope Recordshoz és Levine saját kiadójához, a 222 Recordshoz szerződtek. A V megjelenését követően az első helyet érte el a Billboard 200-on. 2016-ban csatlakozott a csapathoz régebbi munkatársuk Sam Farrar, így az együttes felállása Morton és Farrar mellett hét tagra nőtt, ezzel egy időben folytatták hatodik stúdióalbumuk, a Red Pill Blues felvételeit, amely 2017 novemberében jelent meg. Legsikeresebb kislemezei, a Sugar és a Girls Like You a Hot 100-as lista második és első helyére kerültek. A Maroon 5 eddig több mint 120 millió lemezt adott el, ezzel a világ egyik legkeresettebb zenei előadója.

Történet[szerkesztés]

1994–2001: Kara's Flowers és a Maroon 5 alapítása[szerkesztés]

Adam Levine-t egy közös barát és gitáros, Adam Salzman mutatta be Ryan Dusicknak. Levine ekkor 15, Dusick pedig 16 éves volt. Az öttagú zenekarból hárman együtt kezdtek játszani, majd ezután a zenekar négy eredeti tagja is összeállt, miközben a Los Angelesi Brentwood Schoolban végezték tanulmányaikat. Ezalatt Adam Levine és Jesse Carmichael csatlakozott Mickey Maddenhez és Ryan Dusickhoz és együtt megalakították a Kara's Flowers-t. A nevet egy lánytól vették, aki szintén a középiskolába járt. Mialatt Malibuban léptek fel, Tommy Allen, független producer hallotta őket játszani, és felajánlotta nekik, hogy vegyenek fel egy teljes lemezt párjával, John DeNicola dalszerzővel, aki a Dirty Dancing – Piszkos tánc (1987) című munkájáról ismert. Rob Cavallo producer és menedzsment csapata meghallgatta az Allen és DeNicola által készített albumot, amely végül arra késztette Cavallót, hogy szerződést ajánljon nekik a Reprise Recordscal, és újra felvette az albumot. A The Fourth World című albumuk azonban nem hozta a várt sikert, ahogy első kislemezük, a "Soap Disco" sem. Levine szerint a lemez "hatalmas csalódás" volt, amely körülbelül 5000 példányban kelt el.

Dusick és Madden ekkoriban az University of California, Los Angeles egyetemen végezték tanulmányaikat. Mialatt Levine és Carmichael New Yorkban voltak, meghallották az ottani városi zenét, és később elhatározták, hogy a stílus befolyásolja majd az általuk írt dalokat.

Amikor a zenekar 2001-ben visszatért, magukkal hozták ezeket a hatásokat. Sam Farrar (a Phantom Planet együttes basszusgitárosa) elmondta, hogy Aaliyah Are You That Somebody? című dala nagy hatással volt rájuk, valamint a "Not Coming Home" című dalra. Tim Sommer producer az MCA Recordshoz szerződtette őket, és 2001 közepén három számot készített velük Los Angelesben. Sommer tanácsára az MCA azonban elutasította a zenekar felvételét, és ezek a számok soha nem jelentek meg. A zenekar összeállított egy demót, amelyet több kiadó is elutasított, melőtt az Octone Recordshoz szerződtek volna.

Ben Berkman arra buzdította Dienert és Boxenbaumot, hogy repüljenek Los Angelesbe, és nézzék meg a The Viper Room bemutatójátékát, a négyrészes Kara's Flowers-ként. Miután megtekintették Levin-t a színpadon, Berkman azt nyilatkozta a HitQuartersnek, hogy úgy gondolja, hogy a zenekarnak szüksége van egy ötödik tagra, aki gitározik. Az Octone ragaszkodott ahhoz, hogy az együttes változtasson nevet, hogy szakítson popmúltjával. A kiadó egy teljes munkaidős gitárost is keresett, hogy Levine frontemberré válhasson. Így érkezett James Valentin akit (az LA Square Squareből) toboroztak. A zenekarhoz való csatlakozásakor Valentine megjegyezte: "Összebarátkoztam velük, és végül kiléptem a másik zenekaromból, hogy csatlakozzak hozzájuk". Miután meghallotta Levine játékát, Valentine észrevette affinitását Phish iránt, és a két zenész elkezdett együtt dolgozni.

2002–2006: Songs About Jane és Dusick távozása[szerkesztés]

A már Maroon 5 néven megjelentetett első albumuk a 2002 júniusában kiadott Songs About Jane címet kapta.

2007–2008: It Won't Be Soon Before Long[szerkesztés]

2009–2012: Hands All Over és Carmichael szünete[szerkesztés]

2012–2013: Overexposed[szerkesztés]

2013–2016: V, Carmichael visszatérése és felállás változások[szerkesztés]

2017–2018: Red Pill Blues[szerkesztés]

2019–jelen: Super Bowl LIII félidei show, Madden távozása, és a készülő hetedik stúdióalbum[szerkesztés]

Tagok[szerkesztés]

 • Adam Levine – ének, ritmusgitár (1994–napjainkig)
 • Jesse Carmichael – ritmusgitár, vokál (1994–napjainkig)
 • James Valentine – basszusgitár, vokál (2001–napjainkig)
 • Matt Flynn – dobok, ütőhangszerek (2006–napjainkig)
 • Pj Morton - szintetizátor, vokál
 • Sam Farrar - vokál, ritmusgitár

Korábbi tagok[szerkesztés]

 • Ryan Dusick – dobok, ütőhangszerek, vokál (1994–2006)
 • Mickey Madden – basszusgitár (1994–2020)

Diszkográfia[szerkesztés]

Stúdióalbumok

 • 2002 – Songs About Jane
 • 2007 – It Won't Be Soon Before Long
 • 2010 – Hands All Over
 • 2012 – Overexposed
 • 2014 – V
 • 2017 – Red Pill Blues

Kara's Flowers-ként

 • 1995 – We Like Digging?
 • 1997 – The Fourth World
 • 1999 – Stagg Street Recordings

Díjak és jelölések[szerkesztés]

2004

2005

2007

2009

Források[szerkesztés]

Külső hivatkozások[szerkesztés]