Wiz Khalifa

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Jump to navigation Jump to search
Wiz Khalifa
Wiz Khalifa 2012
Wiz Khalifa
2012
Életrajzi adatok
Születési név Cameron Jibril Thomaz
Született 1987. szeptember 8. (31 éves)
USA Minot, ND USA
Házastársa Amber Rose (2013. július 8. – 2014)
Gyermekei Sebastian Thomaz
Iskolái Taylor Allderdice High School
Pályafutás
Műfajok rap
Aktív évek 2004-
Díjak BET Award for Best New Artist (2011)
Tevékenység
Kiadók Rostrum
Warner Bros.
Atlantic

Wiz Khalifa weboldala
Commons
A Wikimédia Commons tartalmaz Wiz Khalifa témájú médiaállományokat.

Cameron Jibril Thomaz művésznevén Wiz Khalifa (Minot, Észak-Dakota USA, 1987. szeptember 8.) amerikai rapper, dalszövegíró. Az első albuma a Show and Prove 2006-ban jelent meg, majd 2007-ben leszerződött a Warner Bros. Recordshoz. Eurodance stílusú száma a Say Yeah felkerült a Rhytmic Top 40 és a Hot Rap Track toplistáira 2008-ban. Khalifa és a Warner Bros. megjelentette a második albumát a Deal or No Deal-t , 2009 novemberében. A 2010 áprilisában megjelent mixtape-je a Kush and Orange Juice ingyenesen letölthető volt, majd a megjelenés után aláírt az Atlantic Recodshoz. Szintén ismert még az első számról amit az Atlantic Recordsnál jelentetett meg, a Black and Yellow-ról amely az első helyezést érte el a Billboard Hot 100-as listáján. Az első albuma az Atlanticnál a Rolling Papers 2011. március 29-én jelent meg. Következő albuma a 2012. december 4-én kiadott O.N.I.F.C. , melyen többek között a "Work Hard, Play Hard" és a "Remember You" is szerepel. Wiz ötödik albuma, a Blacc Hollywood, 2014. augusztus 18-án jelent meg.

A kezdetek[szerkesztés]

A hadseregben dolgozó szülei elváltak amikor Khalifa 3 éves volt. A szülők hadseregben való részvétele miatt gyakran kellett költöznie. Élt többek között: Angliában, Németországban és Japánban mielőtt letelepedett Pittsburghben. A művészneve „Khalifa” az arab eredetű, a khalifa szó örököst, jelent az arab nyelvben. A Wiz szó pedig a „wisdom” angol szóból ered melynek jelentése bölcsesség később ez a szó lett lerövidítve egyszerűen csak „Wiz”-re. A művésznevét magára tetováltatta a 17. születésnapján.

A korai évek[szerkesztés]

A Rostrum Records elnöke, Benjy Grinberg 2004-ben hallott először Wiz Khalifáról, amikor a rapper felkeltette az érdeklődését. Amikor Grinberg először találkozott a 16 éves előadóval rögtön tudta hogy vele akar dolgozni, ezt bizonyítja többek között Grinberg későbbi nyilatkozata a HitQuarters magazinnak: „egyből tudtam hogy egy csiszolatlan gyémánttal van dolgom amiből, némi tisztítással és irányítással valami igazán különlegeset tudunk kihozni”. Khalifa aláírta a szerződést ezzel megkezdve a pályafutását. 2005-ben megjelent az első mixtape-e Prince of the City: Welcome to Pistolvania ami később egyenes úton vezetett az első albumához a Show and Prove-hoz (2006). A Rolling Stone magazin a 2006-os év „legjobb előadásmód”-ot nyújtó zenészének választotta.

Deal or No Deal[szerkesztés]

Wiz Khalifa 2008-ban megalapította a Taylor Gang Recordsot a saját lemezkiadóját. 2009. november 24-én megjelent a második albuma a Deal or No Deal. Ez volt az első albuma amelyben elkezdte bevezetni az egyedülálló dallomos stílusát ahol ügyesen keveri az éneklést a rappeléssel.

Az Atlantic Records[szerkesztés]

Khalifa a 2010. július 30-án adott interjúban megerősítette a pletykákat miszerint az Atlantic Recordshoz szerződött. Az első száma az Atlanticnál a Black and Yellow hatalmas népszerűségre tett szert, mivel a Billboard Hot 100-as listáján elérte az első helyet. 2011. március 29-én megjelent a Rolling Papers melyből Amerikában az első héten 197 000 darabot adtak el. Wiz Khalifát ezután jelölték az MTV European Music Awards-on a legjobb új előadó kategóriában. Thomaz 2012-ben bejelentette hogy a negyedik albuma az O.N.I.F.C. (Only Nigga In First Class) készülőben van és 2012. augusztus 28-án fog megjelenni.

Taylor Gang[szerkesztés]

A Taylor Gang egy csapat, amit Wiz alapított, Taylor, mert a tagjai mindannyian Wiz középiskolai barátai és mindannyian a Taylor Allderdice nevű középiskolába jártak Pittsburgh-ben. Mostanra már pár olyan rapper is csatlakozott a Taylor Gang-hez, akik nem Pittsburghiek és nem oda jártak középiskolába.

Magánélete[szerkesztés]

Amber Rose-zal 2011-ben találkozott. 2012. március 1-jén jegyezte el, egy évvel később, 2013. július 8-án pedig összeházasodtak. Egy fiuk született. 2014. szeptember 24-én bejelentették válásukat. 12 éves kora óta használ illegális kábítószereket, mint például az indiai vadkendert, más néven kannabiszt.