MIÉP – Jobbik a Harmadik Út

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
A lap korábbi változatát látod, amilyen Tobi (vitalap | szerkesztései) 2010. május 22., 14:30-kor történt szerkesztése után volt. Ez a változat jelentősen eltérhet az aktuális változattól. („Jobbik Magyarországért Mozgalom” kategória hozzáadva (a HotCattel))
MIÉP – Jobbik a Harmadik Út

Fájl:Harmadik Ut.gif
Adatok
Elnök Csurka István, Kovács Dávid

Alapítva 2005 (közös lista bejelentése)
Feloszlatva A 2006-os választások után nem sokkal (jogilag még létezik)
Utódpárt MIÉP és Jobbik
Székház 1051 Budapest, Hercegprímás utca 4.

Ideológia nemzeti radikalizmus, harmadik utasság
Politikai elhelyezkedés radikális jobboldal
Hivatalos színei piros, fehér, zöld

A MIÉP – Jobbik a Harmadik Út egy, a 2006-os választásokra alakult, radikális jobboldali (harmadik utas), később alkalminak bizonyult pártszövetség volt, mely jogilag még létezik.

Története

A pártszövetség a két névadó, a Magyar Igazság és Élet Pártja (MIÉP) és a Jobbik Magyarországért Mozgalom-Párt (Jobbik) vezetésével alakult, de tagja volt még a Független Kisgazda Földmunkás és Polgári Párt (FKGP) néhány tagja, illetve a Polgári Körök és az Egy Szebb Jövőért Társaság nevű szervezetek is. A két párt azért ezt a formáját választotta az együttműködésnek, mert közös lista állítása esetén a területi listás szavazatok 10%-át kellett volna megszerezniük a bejutáshoz.

Az országgyűlési választásokon 2,2%-os eredményt értek el, így parlamenti mandátumot nem szereztek. Szlogenjük a „Megszállás, vagy Harmadik út” volt. A választások után a szövetség feloszlott, tagjai azóta önállóan szerepelnek.

Főbb célkitűzéseik a minimálbér kétszeresére emelése, a Magyarországra való bevándorlás szigorítása, az igazságosabb adózási-rendszer bevezetése, a magyar termőföldek magyar tulajdonban tartása, a jelenlegi teljes politikai elit leváltása, Trianon-emléknap bevezetése, a magyarországi cigánybűnözés felszámolása, a magyar nemzeti öntudat ápolása, az amerika-barát külpolitika felülvizsgálata, a parlamenti képviselők létszámának drasztikus csökkentése és egy igazságosabb választási rendszer kidolgozása voltak.

A szövetség a 2006-os választások után nem sokkal szétesett, a szervezet számára választási eredménye alapján járó évi 40 milliós állami támogatás elosztása körül azonban viták bontakoztak ki. A társelnököket azzal vádolták meg, hogy a pénzt az előzetesen megállapodott 50-50%-os elosztás (MIÉP-Jobbik) helyett a választási pártban tartják, ahonnét különböző jogcímeken és módszerekkel többségét saját maguknak és környezetüknek utalják ki. Az ügyből bírósági tárgyalás lett, mely elsőfokon elmarasztalta a MIÉP – Jobbik a Harmadik Út vezetőségét és megsemmisítette a legutolsó tisztújító közgyűlés eredményeit.

Választási eredmények

Választások Szavazatok száma
(I. forduló)
Szavazatok aránya
(I. forduló
Szavazatok száma
(II. forduló)
Szavazatok aránya
(II. forduló)
Mandátumok száma Mandátumok aránya Parlamenti szerepe
2006-os 119 007 2,20% 231 0,01% nem jutott be

Megjegyzés

Források