Mérlegen a Föld

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
Mérlegen a Föld
Ökológia és az emberi lélek
Ökológia és az emberi lélek
Szerző Al Gore
Eredeti cím Earth in the Balance
Kiadás
Kiadó Múzsák
Kiadás dátuma 1992
Magyar kiadás dátuma 1993
Fordító Török Katalin
Média típusa könyv
Oldalak száma 417
ISBN(a katalógusokban formailag hibás ISBN-nel szerepel) ISBN 963-04-3646-5
A Wikimédia Commons tartalmaz Mérlegen a Föld témájú médiaállományokat.

A Mérlegen a Föld című könyvet 1992-ben írta Al Gore. Earth in the Balance: Ecology and the Human Spirit (ISBN 0-395-57821-3, paperback ISBN 1-85383-137-9) A könyv a Föld Napja Alapítvány gondozásában készült. Nancy Lafon Gore Hunger-nek, Al Gore nővérének ajánlotta az írását, melyet alelnöki pozíciójának idején írt a szerző. A globális felmelegedési válságról szól ezen munkája. A magyar kiadás egy évre készült el.

„A megmentés szükségességét a 24. óra utolsó perceinek megrázó dokumentumaival igazolja átpásztázva a Földet…”

A könyv későbbi kiadása után sor került 1992-ben egy konferenciára Rio de Janeiróban. A világ csaknem minden nemzetének vezetői jelentek meg az Egyesült Nemzetek Környezet és Fejlődés konferenciáján. A Plume-kiadás előszava 1992. szeptember 16-án lett megírva (Sioux Falls, Dél-Dakota).

Olvashatunk Roger Revelleről, aki makacs állhatatossággal meggyőzte a tudományos világot arról, hogy vegyék fel a nemzetközi geofizikai év (1957-1958) programjába a légkör CO2-koncentrációjának mérését. Nagy filozófusok gondolatait idézi Al Gore:

„Nekünk magunknak kell annak a változásnak lennünk, amit a világban látni akarunk”. Mahátma Gandhi

Az egykori alelnök kifejti a „Hajók a sivatagban” részben az Aral-tó (a világ negyedik legnagyobb tava volt) eltűnésének a folyamatát. A Csád-tóról érdekes módon nem esik szó. Szó esik ellenben a brit környezetvédő, vezető diplomatáról Sir Crispin Tickellról, aki egy 1989-ben tartott beszédében megjegyezte, hogy: „az emberek ma nagy sűrűségben élnek a világ legnagyobb folyórendszereinek alacsonyan fekvő parti területein”. „Ha kiszárad a kút” fejezetben nemcsak az ivóvízhiányról olvashatunk, hanem a tengerszint-emelkedésről (Banglades, India, Egyiptom, Hollandia, Gambia, Indonézia, Mozambik, Pakisztán, Szenegál, Suriname, Thaiföld, Kína, Maldív-szigetek, Vanuatu egyes részei vagy egészben mind a tenger alá kerülnek).

Magyarul[szerkesztés]

  • Mérlegen a Föld. Ökológia és az emberi lélek; ford. Török Katalin; Föld Napja Alapítvány, Bp., 1993