Méltóságos kisasszony

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Jump to navigation Jump to search
Méltóságos kisasszony
1937-es magyar film

Básti Lajos, Szeleczky Zita és Bilicsi Tivadar a filmben
Básti Lajos, Szeleczky Zita és Bilicsi Tivadar a filmben
Rendező Balogh Béla
Producer Szigeti Ferenc
Forgatókönyvíró Szepes Béla
Vári Pál
Főszerepben Szeleczky Zita
Básti Lajos
Uray Tivadar
Zene Papír Viktor
Operatőr Vidor Andor
Vágó Farkas Zoltán
Hangmérnök Lázár István
Díszlettervező Szirontai Lhotka István
Gyártásvezető Soltész Endre
Gyártás
Gyártó Hunnia Filmgyár
Magyar Filmintézet
Ország  Magyarország
Nyelv magyar
Játékidő 69 perc
Képarány 1,37:1
Forgalmazás
Forgalmazó Magyarország Hunnia Filmstúdió
Bemutató Magyarország 1936.
Eredeti magyar adó MTV1, m1
MTV2, m2
Duna TV
Filmmúzeum
Korhatár Tizenkét éven aluliak számára nem ajánlott.
További információk

A Méltóságos kisasszony egy 1936-ban bemutatott fekete-fehér magyar filmvígjáték Szeleczky Zita, Básti Lajos és Uray Tivadar főszereplésével.

Történet[szerkesztés]

Dialog-stop-hand.svg Alább a cselekmény részletei következnek!

Monori Horvát Gábor hosszú idő után hazatért, de itthon hamar összeütközésbe kerül beteg apjával, Monori Horváth Zoltánnal, aki minden áron azt akarja, hogy fia vegye át a helyét a gyára élén, és vegye feleségül gyermekkori játszópajtását, Florance-ot. Gábor viszont csak a kutatásainak akar élni, hiszen éppen egy új gyógykészítmény kifejlesztésén dolgozik.

Elmegy hát barátjához, a festőhöz, hogy tanácsot kérjen tőle. Amint a festő műtermében tanácskoznak, Gábor felfigyel a gyönyörű ifjú hölgy, Bartos Lilien képére. Megtudja barátjától, hogy Bartosék kisfiának házitanítót keresnek, és barátja úgyis oda készül, hogy lefesse az öreg Bartost

Barátja, Ákos Endre egyszerűen csak Horváth Gáborként ajánlja be az ifjút, aki felvételt is nyer az állásra, amire csak azért jelentkezett, hogy Lilien közelében lehessen.

Azzal azonban nem számol, hogy Lilien már menyasszony, mégpedig Hohreeg hercegé, aki hamarosan a Bartosék kastélyába érkezik.

Addig azonban egymás után jönnek a gondok. Gábor megcsókolja Lilient, aki ezért felszólítja őt, hogy hagyja el az állását, és menjen el innen. Ekkor Gábor hírt kap arról, hogy apja súlyos állapotban fekszik egy közeli szanatóriumban. Odasiet, hogy segítsen rajta a saját fejlesztésű gyógyszerével, de az ottani orvos ezt nem akarja megengedni. Gábor kénytelen kicserélni az ampullákat a kórteremben, hogy apjának beadhassa a gyógyszert, s így megmentse az életét. Mivel az orvos ezt nem veszi észre, sikerül neki. Néhány óra várakozás után apja már újra eszméleténél van, és már az orvos szerint is fel fog épülni.

Mindeközben Lilien megharagszik Gyurikára, ezért kihasználva annak irigységét és hiszékenységét, elhiteti vele, hogy tanítója, Gábor egy másik gyereket jobban szeret nála, s most is nála van (holott a valóságban éppen az édesapja életéért küzd). Gyurika felveszi a kabátját, és elindul megnézni, hogy tényleg igazat mond-e a nővére. Amint gyalogol az úton, szörnyű hóviharba kerül, de ő rendíthetetlenül halad tovább.

Ezalatt Gábor visszatér a kastélyba, de amint hallja, hogy Gyurika kint rekedt a hóviharban, utánaered, hogy visszahozza. Néhány helybeli segítségével sikerül is kimenteniük a szakadékból, amibe Gyurika beleesett. Visszavitték a házba, ahonnan már éppen indultak volna Gyurika és Gábor felkutatására, de erre már nem volt szükség.

Ekkora már a herceg is megérkezett, aki gratulált Gábornak a hőstettéhez, és Lilien végül is megbocsátott neki.

Dialog-go-hand.svg Itt a vége a cselekmény részletezésének!

Szereplők[szerkesztés]

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. HORVÁTH / HOLLÁN ADRIENNE a hangosfilm.hu-n

Forrás[szerkesztés]

További információk[szerkesztés]