Méltóságos kisasszony

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Méltóságos kisasszony
1937-es magyar film

Básti Lajos, Szeleczky Zita és Bilicsi Tivadar a filmben
Básti Lajos, Szeleczky Zita és Bilicsi Tivadar a filmben
RendezőBalogh Béla
ProducerSzigeti Ferenc
Műfajfilmvígjáték
ForgatókönyvíróSzepes Béla
Vári Pál
FőszerepbenSzeleczky Zita
Básti Lajos
Uray Tivadar
ZenePapír Viktor
OperatőrVidor Andor
VágóFarkas Zoltán
HangmérnökLázár István
DíszlettervezőSzirontai Lhotka István
GyártásvezetőSoltész Endre
Gyártás
GyártóHunnia Filmgyár
Magyar Filmintézet
Ország Magyarország
Nyelvmagyar
Játékidő69 perc
Képarány1,37:1
Forgalmazás
ForgalmazóMagyarország Hunnia Filmstúdió
BemutatóMagyarország 1937. január 26.[1]
Eredeti magyar adóMTV1, m1
MTV2, m2
Duna TV
Filmmúzeum
KorhatárTizenkét éven aluliak számára nem ajánlott
További információk
A Wikimédia Commons tartalmaz Méltóságos kisasszony témájú médiaállományokat.
SablonWikidataSegítség

A Méltóságos kisasszony 1937. január 26-án[1] bemutatott, fekete-fehér magyar romantikus film Szeleczky Zita és Básti Lajos főszereplésével.

Cselekmény[szerkesztés]

Alább a cselekmény részletei következnek!

Dr. Monori Horváth Gábor hosszú idő után hazatér, de itthon hamar összeütközésbe kerül beteg apjával, Monori Horváth Zoltánnal, aki minden áron azt akarja, hogy fia vegye át a helyét a gyára élén, és vegye feleségül gyermekkori játszópajtását, Florance-ot. Gábor viszont csak az orvosi kutatásainak akar élni, hiszen éppen egy új gyógykészítmény kifejlesztésén dolgozik.

Elmegy barátjához, a festőhöz, hogy tanácsot kérjen tőle. Amint a festő műtermében tanácskoznak, Gábor felfigyel egy festményre, ami egy gyönyörű ifjú hölgyet, Bartos Lilient ábrázolja. Megtudja barátjától, hogy Bartosék kisfiának házitanítót keresnek, és barátja úgyis oda készül, hogy lefesse az öreg Bartost.

Barátja, Ákos Endre egyszerűen csak Horváth Gáborként ajánlja be az ifjút, akit felvesznek az állásra, amire csak azért jelentkezett, hogy Lilien közelében lehessen.

Azzal azonban nem számol, hogy Lilien már menyasszony, mégpedig Hohreeg hercegé, aki hamarosan a Bartosék kastélyába érkezik.

Addig azonban egymás után jönnek a gondok. Gábor megcsókolja Lilient, aki ezért felszólítja őt, hogy hagyja el az állását, és menjen el.

Gábor hírt kap arról, hogy apja súlyos állapotban fekszik egy közeli szanatóriumban. Odasiet, hogy segítsen rajta a saját fejlesztésű gyógyszerével, de az ottani főorvos ezt nem engedi. Gábor titokban kicseréli az ampullákat a kórteremben, hogy apjának beadják az ő gyógyszerét, s így megmentse az életét. Mivel az orvos ezt nem veszi észre, sikerül a csel. Néhány óra várakozás után apja újra eszméleténél van, és a főorvos szerint is fel fog épülni.

Mindeközben Lilien megharagszik Gyurikára, ezért kihasználva annak irigységét és hiszékenységét, elhiteti vele, hogy tanítója, Gábor egy másik gyereket jobban szeret nála, s most is nála van (holott a valóságban éppen az édesapja életéért küzd). Gyurika felveszi a kabátját, és elindul megnézni, hogy tényleg igazat mond-e a nővére. Amint gyalogol az úton, szörnyű hóviharba kerül, de ő rendíthetetlenül halad tovább.

Ezalatt Gábor visszatér a kastélyba, de amint hallja, hogy Gyurika kint rekedt a hóviharban, utánaered, hogy visszahozza. A helybeli erdész segítségével sikerül kimenteniük a szakadékból, amibe Gyurika beleesett. Visszaviszik a házba, ahonnan már éppen indult volna egy csapat Gyurika és Gábor felkutatására, de erre már nem kerül sor.

Ekkora már a herceg is megérkezik, aki gratulál Gábornak a hőstettéhez, és Lilien is megbocsát neki.

Itt a vége a cselekmény részletezésének!

Szereplők[szerkesztés]

A filmről[szerkesztés]

A Méltóságos kisasszony az ötvenedik, Budapesten készült magyar hangosfilm volt. Külső felvételeit 1936 nyarán forgatták 2600 méter magasságban, a Großglockneren.[1]

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. a b c Lajta Andor: A tizéves magyar hangosfilm 1931–1941. MTDA, mtdaportal.extra.hu pp. 55, 60, 65, 1942
  2. Hollán/Horváth Adrienne a hangosfilm.hu-n

Források[szerkesztés]

  • Jubiláris (4. old.), Zalamegyei Ujság 20. évfolyam 34. szám – 1937. február 12.
  • Méltóságos kisasszony a Magyar Nemzeti Digitális Archívum és Filmintézet (MaNDA) honlapján

További információk[szerkesztés]