Lena Olin

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Lena Olin
Született Lena Maria Jonna Olin
1955. március 22. (68 éves)[1][2][3][4][5]
Stockholm, svéd
Állampolgársága svéd[6]
Nemzetisége svéd
Házastársa Lasse Hallström (1994–)
SzüleiBritta Holmberg
Stig Olin
Foglalkozása
  • színházi színész
  • filmszínész
  • szépségverseny versenyzője
  • színész
Iskolái Stockholm Academy of Dramatic Arts (1976–1979)
Kitüntetései
Színészi pályafutása
Aktív évek 1978 – napjainkig
Tevékenység színész

A Wikimédia Commons tartalmaz Lena Olin témájú médiaállományokat.
SablonWikidataSegítség

Lena Maria Joanna Olin (Stockholm, Svédország, 1955. március 22. –) svéd színésznő.

Élete[szerkesztés]

Olin egy háromgyermekes család legfiatalabb tagjaként született Stockholmban, egy svéd színésznő Britta Alice és egy svéd színész-énekes Stig Olin lányaként. Egyik testvére a népszerű svéd énekes Mats Olin. Lena éltanuló volt egyetemi diplomáját 4.9-es átlaggal szerezte meg. 1975-ben Olin-t Miss Skandináviának választották Helsinkiben. Színészi karrierje előtt kórházi nővérként is dolgozott, de az egyetemen gyógyszerészetet is tanult. Mikor úgy döntött életét a színjátszásnak szenteli beiratkozott a Svéd Nemzeti Dráma Akadémiára amit 1976-79 között végzett el. Ezután szerződött a Svéd Royal Dráma színházhoz, ahol több, mint egy évtizeden keresztül játszott (1980-1994). Ez idő alatt klasszikus Shakespeare darabokban játszott és kisebb szerepeket játszott elsősorban svéd filmekben, melyeket édesapja jóbarátja a svéd rendező legenda Ingmar Bergman rendezett.

Karrierje[szerkesztés]

Filmes karrierje nem kezdődött szerencsésen, hiszen első filmes meghallgatásán olyan szégyenlős volt, hogy a rendező Bergman kihajította. Mégis megláthatott valamit a rendező Olinban, mert azt javasolta neki küzdje le félénkségét és kezdjen el színházi iskolába járni. Ezt Olin megfogadta és az iskola elvégzését követően a Svéd Nemzeti Színháznál többször is Bergmannal dolgozott együtt. Többek között színpadra vitték a Lear királyt, melyben Olin Cordeliát játszotta. A Nemzeti Színház társulatával beutazta Európát megfordult többek között Párizsban, Berlinben, Koppenhágában, Moszkvában és Oszlóban. A kritika lelkesen fogadta Olin alakítását és innentől kezdve csupa klasszikus szerepet kínáltak neki. Bulgakov Mester és Margarítájának főszerepét is eljátszotta illetve Bergman rendezésében a Miss Julie neurotikus Charlott-át keltette életre. Olin filmes debütálására 1984-ben került sor a Rehearsal-ban, melynek Bergman volt a rendezője. 1988-ban Daniel Day-Lewis partnereként láthatta a közönség Milan Kundera - A lét elviselhetetlen könnyűsége című regényének filmes adaptációjában.

Ezután ő lett Európa elsőszámú színésznője. A film sikerei után megnyíltak előtte Hollywood kapui is. 1989-ben a Legjobb mellékszereplőnek járó Oscar-díjra jelölték az Ellenségek - Szerelmi történet című filmben nyújtott alakításáért, melyben egy holokauszt-túlélő szeretőjét játszotta. 1993-ban Olin főszerepet játszott a Rómeó vérzik (Romeo Is Bleeding) című filmben amelyet eddigi legextrémebb szerepének tart. Olin számos szerepet vissza utasított, amelyek aztán mozitörténelmet írtak. Például neki ajánlották fel a Macskanő szerepét a Batman visszatér-ben, amit visszautasított és végül Michelle Pfeiffer szerezte meg. Egyes pletykák szerint az alkotók neki szánták a Zongoralecke főszerepét, de ezt is visszadobta így Holly Hunter kapta meg. És végül az Elemi ösztön Catherine-ét is elutasította, a rendező ezt Sharon Stone-nak adta.

Olin 2000-ben tért vissza a film világába amikor honfitársa Lasse Hallström rendező szerepet adott neki a nagy sikerű Csokoládé című filmjében ahol Juliette Binoche volt a partnere. A film nagy siker volt 5 Oscar jelölést kapott. 2002-től Olin a televízióban tűnt fel a nagysikerű ABC szériában az Alias-ban, ahol Jennifer Garner orosz édesanyját Irina Derevkovát alakította. Ez volt az első amerikai TV-s szerepe és Emmy-díjra is jelölték a legjobb dráma sorozat mellékszereplő kategóriájában. Olin ráérzett az ex KGB-s ügynök szereprére, közte és sorozatbeli férje (Victor Garber) között szikrázott a levegő. Lena mégsem találta elég kihívásnak a szerepet, mert 2003-ban kiszállt a sorozatból, pedig a producerek epizódonként 100 000 USD gázsit ajánlottak neki. A hivatalos nyilatkozataiban azt mondta nem akar a családjától távol élni, hiszen a forgatások Los Angelesben zajlottak ő viszont New Yorkban élt. 2005 májusában a negyedik évadban két epizód erejéig mégis visszatért az Alias-ba. Majd az ötödik évadban 2005 decemberében és végül 2006-ban az utolsó hatodik évadban is szerepelt. Ezt követően rövid szerepet kapott az Oscar-jelölt film A felolvasó című drámában. Jelenleg több filmje is előkészületben van, mint például The Devil You Know and Daughter of the Queen of Sheba, amelyet Lasse Hallström rendez.

Magánélete[szerkesztés]

1986-ban született meg első gyermeke August Ramberg, akinek az édesapja a svéd színész Örjan Ramberg, akivel több mint egy évtizedig élt együtt útjaik az 1980-as évek végén váltak külön. 1992-ben ismerkedett meg Lasse Hallström rendezővel majd 1994-ben összeházasodtak. 1995-ben született meg közös lányuk Tora. Hallström-nek szintén van egy gyermeke korábbi kapcsolatából az 1976-ban született Johann. Olin jelenleg férjével és gyermekeivel New Yorkban él. 2005-ben egy rövid időre visszatért Svédországba ahol a dán rendezővel Simon Staho elkészítette a Bang Bang Orangutang című punkzenei filmet melyben Iggy Pop volt a partnere.

Fontosabb filmjei[szerkesztés]

Díjak, jelölések[szerkesztés]

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. http://www.encyclopedia.com/topic/Lena_Olin.aspx
  2. FemBio database (német és angol nyelven). (Hozzáférés: 2017. október 9.)
  3. Discogs (angol nyelven). (Hozzáférés: 2017. október 9.)
  4. Munzinger Personen (német nyelven). (Hozzáférés: 2017. október 9.)
  5. Sveriges befolkning 2000, 2023. január 1., Hallström Olin, Lena Maria Jonna
  6. LIBRIS, 2012. november 5. (Hozzáférés: 2018. augusztus 24.)

További információk[szerkesztés]