Laktitol

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
(Laktit szócikkből átirányítva)
Jump to navigation Jump to search
Laktitol
Lactitol.png
A laktitol szerkezete
Laktitol.png
A laktitol pálcika modellje
IUPAC-név 4-O-α-d-galaktopiranozil-d-glucit
Más nevek laktit
Kémiai azonosítók
CAS-szám 585-86-4
ATC kód A06AD12
Gyógyszer szabadnév lactitol
SMILES
OC[C@H](O)[C@@H](O)[C@]([C@H](O)CO)([H])O
[C@H]1O[C@H](CO)[C@H](O)[C@H](O)[C@H]1O
Kémiai és fizikai tulajdonságok
Kémiai képlet C12H24O11
Moláris tömeg 344,31 g/mol
Olvadáspont 146 °C
Ha másként nem jelöljük, az adatok
az anyag standard állapotára vonatkoznak.
(25 °C, 100 kPa)

A laktitol (a latin lac, lact- ’tej’ + -itol ’cukoralkoholok jelölésére szolgáló végződés’ összetétele; régebbi kémiai helyesírás szerinti neve laktit)[1] (E966) a laktózból származtatható cukoralkohol, amit édesítőként használnak alacsony kalóriájú ételekben. A cukor édességének kb. 40%-a. A laktitolt két cég gyártja, a Danisco és a Purac Biochem.

Különböző alacsony energia- és zsírtartalmú ételekben használják. Magas stabilitása miatt népszerű, sütés során sem bomlik el. Használják cukormentes édességek, jégkrémek, sütemények, csokoládék készítésekor. Jótékony hatással van a vastagbélre is. A laktitolban csak 2,4 kalória (9 kilojoule) van grammonként, szemben az átlagos szénhidrátokkal, melyekben 4 kalória (17 kilojoule) grammonként.

A laktitol, szorbitol, xilitol, mannitol és maltitol mind cukoralkoholok. Az amerikai Élelmiszer és Gyógyszerellenőrző Hivatal (FDA) "általánosan biztonságosnak elismertnek" (GRAS) nyilvánította. Jóváhagyták élelmiszer adalékként, és elismerték, hogy nem okoz fogszuvasodást vagy vércukorszint-emelkedést. A laktitolt a világ minden táján több országban jóváhagyták, mint élelmiszeradalék.

Habár sok diéta- és diabetikus oldal támogatja, a laktitol okozhat szorulást, felfúvódást, és hasmenést. (De csak nagyon nagy mennyiségben fogyasztva!)

Lásd még[szerkesztés]

Források[szerkesztés]