Magnézium-szulfát

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Magnézium-szulfát

Magnézium-szulfát anhidrát formában
IUPAC-név Magnézium-szulfát (anhidrát); Magnézium-szulfát heptahidrát
Más nevek Keserűsó, Epsom-só; E518
Kémiai azonosítók
CAS-szám 7487-88-9
PubChem 24083
ChemSpider 22515
RTECS szám OM4500000
ATC kód A06AD04, A12CC02 B05XA05 D11AX05 V04CC02
Gyógyszer szabadnév magnesium sulfate
Gyógyszerkönyvi név Magnesii sulfas heptahydricus
Kémiai és fizikai tulajdonságok
Kémiai képlet MgSO4 (anhidrát);

MgSO4·7H2O

Moláris tömeg 120,415 g
Megjelenés fehér, kristályos por
Sűrűség 2,66 g/mL, szilárd
Olvadáspont 1124 °C elbomlik
Oldhatóság (vízben) 25,5 g/100 ml (20 °C)
Kristályszerkezet
Kristályszerkezet monoklin (hidrát)
Veszélyek
EU osztályozás nincsenek veszélyességi szimbólumok[1]
R mondatok (nincs)[1]
S mondatok (nincs)[1]
Rokon vegyületek
Azonos anion kalcium-szulfát; alumínium-szulfát
Ha másként nem jelöljük, az adatok az anyag standardállapotára (100 kPa) és 25 °C-os hőmérsékletre vonatkoznak.

A magnézium-szulfát egy a magnézium és a kénsav által alkotott , melynek képlete MgSO4. Sokszor heptahidrát formában fordul elő (MgSO4·7H2O). Egyéb nevei a keserűsó, vagy Epsom-só.[2] Az anhidrát (vízmentes) formáját szárítóanyagként is alkalmazzák. Mivel az anhidrát higroszkópos anyag, ezért a mennyiségét nehéz mérni, mert a levegőből vizet zár magába, növelve ezzel tömegét.

Mezőgazdasági alkalmazása[szerkesztés]

A mezőgazdaságban a talaj magnéziumtartalmának növelésére használják (a magnézium a klorofill előállításának lényeges eleme). Általában nagy magnéziumigényű növények, elsősorban burgonya, paprika, paradicsom és rózsa trágyázásában alkalmazzák. Előnye (más magnéziumtartalmú anyagokhoz, például a dolomithoz képest), hogy a víz jól oldja, így hamarabb bekerül a talajba, és ezáltal a növény hamarabb tudja hasznosítani, továbbá hogy a növények lombtrágyázással a leveleiken keresztül is fel tudják szívni.

Gyógyszerészeti felhasználás[szerkesztés]

Használata a szerves kémiában[szerkesztés]

Laboratóriumi körülmények között a magnézium-szulfát anhidrát változatát a víz szerves anyagokból való eltávolítására alkalmazzák. Számos egyéb szervetlen szulfát-sót is használnak a szerves oldatokban található víz eltávolításra, például a nátrium-szulfátot, vagy a kalcium-szulfátot.

Élelmiszeripari felhasználás[szerkesztés]

Élelmiszerek esetén elsősorban az ásványianyag-tartalom növelésére, valamint állagmegőrzésre alkalmazzák, E518 néven. Főként konzerv zöldségekben, sörökben és táplálék-kiegészítőkben fordulhat elő. Napi maximum beviteli mennyisége nincs meghatározva, de nagy koncentrációban hashajtó hatású.

Egyéb felhasználás[szerkesztés]

  • Terápiás fürdősóként is alkalmazzák. A vízben nagy koncentrációban jelentősen megnöveli a víz felhajtóerejét, így az ember lebeg az oldatban.
  • Törött lávalámpák javítására is használható, mert a vízbe megfelelő mennyiségű magnézium-szulfátot juttatva elérhető a lávalámpa működéséhez szükséges felhajtóerő.
  • Akváriumokban a halaknál jelentkező gyulladások csökkentésére is alkalmazzák.[6]

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. a b c A magnézium-szulfát vegyülethez tartozó bejegyzés az IFA GESTIS adatbázisából. A hozzáférés dátuma: 2010. december 29. (JavaScript szükséges) (angolul)
  2. Hazipatika.hu: Mi mindenre jó a keserűsó?
  3. Blitz M, Blitz S, Hughes R, Diner B, Beasley R, Knopp J, Rowe BH. Magnézium-aeroszol az akut asztma kezelésében. Chest 2005;128:337-44. PMID 16002955.
  4. Epsom Salt in gel form [1] Archiválva 2008. január 24-i dátummal a Wayback Machine-ben (republished by J. Drew & Associates, with permission), 2007
  5. Rosemary Waring Absorption of magnesium sulphate through the skin Archiválva 2011. szeptember 4-i dátummal a Wayback Machine-ben (republished by the Epsom Salt Council), 2004
  6. Dropsy. www.healthybetta.com, 2004. (Hozzáférés: 2007. május 20.)

Források[szerkesztés]