RTECS

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából

A Registry of Toxic Effects of Chemical Substances (RTECS) egy a mérgekről szóló adatbázis, melynek alapja olyan nyílt hozzáférésű tudományos irodalmi háttér, mely nem hivatkozik a felhasznált tanulmányok referenciáira vagy hasznosságukra. 2001-ig az amerikai National Institute for Occupational Safety and Health (NIOSH) tartotta fenn, mint nyilvánosan elérhető, ingyenes publikáció. Most a BIOVIA tartjakarban,[1] és tőle, vagy számos, hozzáadott rtéket biztosító szolgáltatáson keresztül díjért vagy előfizetésért cserébe érhető el.

Tartalom[szerkesztés]

A fájl hatféle mérgezéssel kapcsolatos adatot tartalmaz:

  1. Elsődleges irritáció
  2. Mutagén hatások
  3. reprodukciós hatások
  4. Tumoros hatások
  5. Akut mérgezés
  6. Egyéb, több dózisú hatások

Feljegyzik a speciális toxikus értékeket is, mint a LD50, LC50, TDLo és a TCLo. Ezen felül megadják a megfigyelt fajokat és a hatási útvonalakat. Minden adat mellett ott szerepelnek a bibliográfiai hivatkozások. A tanulmányokat egyáltaán nem értékelik.

Története[szerkesztés]

A RTECS-et az amerikai Kongresszus tette kötelezővé az 1970-es Munkaegészségügyi biztonságról és egészségügyről szóló törvény 20(a)(6) bekezdésével (PL 91-596). Az eredeti, Toxic Substances List című listát 1971. június 28-éóán tették közzé, és nagyjából 5000 vegyület toxikusságáról adott információt. 2001. január 1-én változott meg a neve, mikor felvette a ma is használt Registry of Toxic Effects of Chemical Substances elnevezést. Ekkor 152.970 vegyületről tartalmazott adatokat. 2001. decemberben a RTECS átkerült a NIOSH-től az Elsevier MDL magánvállalathoz. A Symyx 2007-ben megvette a MDL-t az Elseviertől, melynek keretein belül a Toxikológiai adatbázis is átkerült hozzá.

Az RTECS angol, francia és spanyol nyelven érhető el, melyet a Canadian Centre for Occupational Health and Safetyn keresztül lehet meggtekinteni. Az adatbázishoz előfizetéses hozzáférés érhető el internetes, intranetes és CD formátumban. Az adatbázis online a NISC (National Information Services Corporation, RightAnswer.com és a ToxPlanet (Timberlake Ventures, Inc)) ondalain is elérhető.

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. BIOVIA Databases | Bioactivity Databases: RTECS. accelrys.com . [2018. június 19-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2018. június 19.)

Külső hivatkozások[szerkesztés]