Krokodil Dundee

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Krokodil Dundee
(Crocodile Dundee)
1986-os ausztrál film

Rendező Peter Faiman
Producer John Cornell
Műfaj
Forgatókönyvíró John Cornell
Paul Hogan
Ken Shadie
Főszerepben Paul Hogan
Linda Kozlowski
Zene Peter Best
Operatőr Russel Boyd
Vágó David Stiven
Gyártás
Gyártó Rimfire Films
Ország Ausztrália
Nyelv angol
Forgatási helyszín
Játékidő 97 perc
Költségvetés 8 800 000 A$
Képarány 2,35:1
Forgalmazás
Forgalmazó Ausztrália Hoyts Distribution
Amerikai Egyesült Államok Paramount Pictures
BemutatóAusztrália 1986. április 24.
Magyar feliratos
Magyarország 1987. augusztus 19.
Magyar változat
Magyarország 1994. március 5. (TV: TV-1)
KorhatárTizenkét éven aluliak számára nem ajánlott
Bevétel
 • 328 203 506 $ (világszerte)
 • 47 707 045 A$ (Ausztrália, 1986)
Kronológia
KövetkezőKrokodil Dundee 2.
További információk
A Wikimédia Commons tartalmaz Krokodil Dundee témájú médiaállományokat.
SablonWikidataSegítség

A Krokodil Dundee (eredeti cím: Crocodile Dundee) 1986-ban bemutatott ausztrál kaland-vígjáték Paul Hogan és Linda Kozlowski főszereplésével.

1987. augusztus 19-én mutatták be Magyarországon, a nemzetközi tendenciáknak megfelelően igen nagy sikerrel.

Cselekmény[szerkesztés]

Alább a cselekmény részletei következnek!

Sue Charlton egy New York-i lap újságírója, pár hét óta Ausztráliában készít riportot. Vőlegénye, Richard, a lap szerkesztője, már nagyon várja haza, de Sue közli, még egy különleges esetnek utána szeretne nézni. Tudomására jutott, hogy fent északon egy férfinek leharapta a lábát egy krokodil. Láb nélkül száz mérföldet gyalogolt, a kórházban összefoltoztatta magát, majd eltűnt. Sue kinyomozta, hogy a neve Michael J. "Krokodil" Dundee, egy Walkabout Creek nevű, istenháta mögött helyen túrákat vezet. Mindössze pár napot kér a riporthoz, amit meg is kap.

Sydneyből Darwinba repülőgéppel utazik, ahonnan helikopter viszi a vörös pusztaság, a nagy ausztrál Outback közepén lévő, néhány házból álló Walkabout Creek településre. A helikoptert Walter várja, aki Dundee barátja és üzlettársa a kétszemélyes Szafarik a semmibe túrák (Never Never Safari Tours) nevű cégben. Egy rozzant kocsival beviszi a leginkább egy poros tanyaközpontnak nevezhető „városba”. A település központi helye a Walkabout Creek Hotel, ami egyszerre szálloda és a helyi kocsma.

Este a hotel kocsmájában nagy élet zajlik, tömve van tipikus ausztrál figurákkal. Walter elmeséli Dundee lábleharapásos történetét. Akkor derül ki, hogy némileg lódított, mikor Dundee épen és egészségesen megérkezik, a hatásos belépő kedvéért egy látszólag élő, de valójában kitömött krokodillal birkózva. A valahol Tarzan, egy vadnyugati hős és egy úriember közötti Dundee elmeséli, a történetből annyi igaz, hogy a krokodil egy darabot kiharapott a lábából. Sue ráveszi, vigye el oda, ahol az eset történt, majd kövessék végig a menekülés útvonalát.

Egy rozzant terepjáróval elindulnak, közben némi betekintést nyerhetünk egy teljesen más életritmusba. Dundee még a saját születési idejét sem tudja, egy bennszülött törzs nevelte fel, ahol az időnek nincs jelentősége. Annyit tud, hogy nyáron született. Felesége is volt, aki azonban nem várta meg, amíg Dundee elment őslakó szokás szerint egy kis vándorlásra, ami másfél évig tartott.

Egy tavon motorcsónakkal kelnek át, majd Walter magukra hagyja őket. Pár óra gyalogút után elérik az eset helyét, majd tábort vernek. A nagyvárosi élethez szokott Sue egy teljesen új életfilozófiát ismer meg, ahol az időnek, életnek, tulajdonnak teljesen más jelentése van. Éjjel heccből kengurukra vadászó terepjárósokat futamítanak meg egy vicces trükkel.

Másnap kisebb vitára kerül sor, Dundee szerint egy nő öt percig sem bírná ki élve ezen a tájon. Sue meg akarja mutatni, hogy ő igen, ezért egyedül nekivág, de Dundee titokban követi. Mikor Sue óvatlanul a vízhez megy, egy krokodil megtámadja, Dundee menti meg az életét. Éjjel Sue megismerkedik Dundee városban élő, a bozótot utáló, órát viselő őslakó barátjával, aki apja parancsára éppen törzsi gyűlésre megy. Másnap elérik a Visszhang-tavat, Dundee megmenekülésének helyét, ahol Walter várja őket. Az események során egyre közelebb kerülnek egymáshoz, majd Sue az újság költségére meghívja Dundeet New Yorkba.

Amennyire Sue elveszett volt a bozótban, annyira idegen Dundeenak a nagyváros. Sue vőlegénye némileg jogosan gyanakodva fogadja, kissé lekezelően, afféle vadembernek tartja. A városban sosem járt Dundee a helyzeteket sorra félreérti. Az újság kocsijának fekete sofőrjét törzsfőnöknek és a kocsi tulajdonosának véli, azt hiszi, a nagyvárosban mindenki mindenkit ismer, eleinte mindenkinek köszön még az utcán is (az ausztrál G'Day köszöntéssel).

Első este hármasban elmennek egy elegáns étterembe, de Richard annyira gúnyosan lekezelő, hogy Dundee leüti. Hazamenet egy olasz taxisofőrrel összehaverkodik, sörözni mennek egy otthonira emlékeztető kocsmába, egy transzvesztitát valódi nőnek gondol, két prostituáltat pedig úrihölgyként kezel.

A második napot Sue-val tölti. Várost nézni mennek, este egy elegáns partira. Este hazafelé Dundee csak játszadozó gyereknek véli a késes rablót, aki az ő bozótvágó kését meglátva fejvesztve menekül. Ő és Sue lassan egymásba szeretnek. A következő este egy partin Richard megkéri Sue kezét. Sue a gyűrűt elfogadja, de egyáltalán nem biztos önmagában. Az eljegyzés hírére csalódott Dundee úgy dönt, kijelentkezik a szállodából és gyalog nekivág Amerikának. Az őt kereső Sue egy tömött metrómegállóban éri utol, de a nagy tömegen nem képes átjutni. Két várakozó utas afféle hírláncként továbbítja az üzenetét: nem megy férjhez Richardhoz, mert őt szereti. Dundee erre az utasok vállán ugrálva jut el hozzá. A peronon várakozó emberek örömujjongásban törnek ki.

Itt a vége a cselekmény részletezésének!

Az igazi Krokodil Dundee[szerkesztés]

Krokodil Dundee története valódi eset alapján íródott. Rodney William Ansell 1977-ben 56 napot töltött minden lakott helytől távol, miután csónakja tönkrement egy krokodiloktól nyüzsgő folyón. Egy kése, puskája, némi konzervélelme volt, valamint vele volt két kölyökkutyája, de az egyiknek a lába el volt törve. Megmenekülése után több nyitott kérdés maradt, mit keresett azon a helyen, miért nem mondta el tervezett útvonalát, miért nem követte a folyó útját lefelé. Később elárulta, illegálisan krokodilokra vadászott. Mikor később Sydneyben tévéinterjút készítettek vele kalandjairól, a szállodai szobájában a padlón aludt hálózsákban, valamint a bidé működését sem ismerte. Krokodil Dundee figuráját jórészt róla mintázták, de a film nyereségéből nem kapott semmi részesedést. Később élete rosszra fordult, marhafarmját járvány sújtotta, a szomszédaival ellentétben nem kapott állami kártérítést. Súlyos kábítószerfüggő lett, majd pontosan nem tisztázott körülmények közepette északon, a Stuart Highway országút közelében rendőrökkel lövöldözésbe került, és 1999. augusztus 7-én meghalt. Ausztrál bennszülött szertartás szerint temették el.

Érdekességek[szerkesztés]

 • Krokodil Dundee megérkezése a New York-i szállodába igen hasonlít Bud Spencer és Terence Hill Nyomás utána! című filmjében látottakra. Még a bidével kapcsolatos poén is majdnem azonos.
 • A rablókkal való találkozáskor elhangzó „Ez nektek egy kés? Na EZ egy kés!” poén nagyon hasonlít Chuck Norris „Ez nektek egy pofon? Na EZ egy pofon!” poénjára.
 • A Mark Blum által alakított vőlegény nagyon hasonlít az egy évvel korábban készült Kétségbeesve keresem Susant című filmben szintén általa alakított férjhez.
 • A hősnő mögött feltűnő, majd a hős által ártalmatlanná tett, nagyon mérges, de nagyon finom kígyó a A smaragd románca című filmben is hasonló módon látható.
 • A lövöldöző kenguru egy régi, igen népszerű ausztrál tévésorozatra utal, címe „Skippy, the bush kangaroo”. Az eredeti angol hangban Dundee név szerint is Skippynek nevezi.
 • Gwendoline, a kocsmabéli transzvesztita szerepét valójában nő alakította.
 • A film volt Paul Hogan és Linda Kozlowski első főszerepe. Később hőseikhez hasonlóan összeházasodtak.
 • A sörkilöttyintős jelenetben Donk, a kemény legény szerepét Steve Rackman, legendás ausztrál pankrátor alakította, ő mindhárom Krokodil Dundee filmben látható.
 • Dundee több alkalommal Sheilának nevezi Sue-t. Sheila az ausztrál szlengben a környezetéből kilógó, többnyire attraktív és okos nőt jelent.
 • A Walter által említett „billabong” kifejezés folyó holtágat jelent.
 • A G'day mate a legáltalánosabban használt ausztrál köszöntés, jelentése kb. 'napot, haver! (ti. jó napot, haver!).

Forgatási helyszínek[szerkesztés]

 • A Walkabout Creek hotel helyszíne McKinlay település, Queenslandben.
 • A film első jelentében Sue egy sydney-i irodaházban van, a háttérben jól látható a Harbour Bridge és a Sydney-i Operaház.

Hangsávok[szerkesztés]

A filmnek két változata van. Az első az eredeti ausztrál változat, tele van csak Ausztráliában használt és értett kifejezéssel. A nemzetközi változat hangsávján sokat finomítottak, több jelenetet ki is vágtak. A jellegzetes akcentus megmaradt, de a nemzetközi változat nem csak született ausztrálok számára érthető. A magyar szinkron vélekedések szerint minden szempontból jól sikerült, de a film eredeti hangulatát, az amerikai és ausztrál nyelvezet közötti különbségen alapuló poénokat természetesen nem képes visszaadni.

Szereplők[szerkesztés]

 • Paul Hogan – Michael J. "Krokodil" Dundee
 • Linda Kozlowski – Sue Charlton, New York-i újságíró
 • John Meillon – Walter Reilly, Dundee barátja és üzlettársa
 • David Gulpilil – Neville Bell, Dundee ausztrál bennszülött barátja
 • Reginald VelJohnson – Gus, az újság kocsijának sofőrje
 • Steve Rackman – Donk, a sörkilöttyintő
 • Gerry Skilton – Nugget
 • Terry Gill – Duffy
 • Peter Turnbull – Trevor
 • Christine Totos – Rosita, a szálloda szobalánya
 • Graham 'Grace' Walker – Angelo, olasz származású taxisofőr
 • Mark Blum – Richard Mason, szerkesztő, Sue vőlegénye
 • Michael Lombard – Sam Charlton, laptulajdonos, Sue apja
 • Caitlin Clarke – Simone, prostituált
 • Alan Dunlea – Dingo
 • John Snyder – Pimp
 • Anne Carlisle – Gwendoline, transzvesztita
 • Anne Francine – Fran, egy elegáns parti kétes nemű, idősebb szereplője
 • Paige Matthews – Party Girl
 • Paul Greco – New York-i járókelő, akinek Dundee a kocsiból kiköszön

Kapcsolódó szócikkek[szerkesztés]

További információk[szerkesztés]