Tőrbe ejtve (film)

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
(Knives Out (film) szócikkből átirányítva)
Tőrbe ejtve
(Knives Out)
2019-es amerikai film

RendezőRian Johnson
Producer
Műfaj
ForgatókönyvíróRian Johnson
Főszerepben
ZeneNathan Johnson
OperatőrSteve Yedlin
VágóBob Ducsay
Gyártás
GyártóFilmNation Entertainment
Media Rights Capital[1]
Ram Bergman Productions
Ország Amerikai Egyesült Államok
Nyelvangol
Forgatási helyszínBoston
Játékidő130 perc
Költségvetés40 000 000 $
Forgalmazás
ForgalmazóLionsgate
BemutatóUSA 2019. november 27.
HUN 2020. január 2.
Korhatár12 III. kategória (NFT/25445/2019)
Bevétel
  • 196 103 961 $ (világszerte, 2019. december 26.)
  • 100 512 095 $ (Amerikai Egyesült Államok, 2019. december 26.)
  • 12 544 267 $ (Egyesült Királyság, 2019. december 22.)
  • 27 773 958 $ (Kína, 2019. december 22.)
Kronológia
KövetkezőTőrbe ejtve – Az üveghagyma (2022)
További információk
A Wikimédia Commons tartalmaz Tőrbe ejtve témájú médiaállományokat.
SablonWikidataSegítség

A Tőrbe ejtve (eredeti cím: Knives Out) 2019-ben bemutatott amerikai bűnügyi film, melynek írója, rendezője és producere Rian Johnson. A főszereplők Daniel Craig, Chris Evans, Ana de Armas, Jamie Lee Curtis, Toni Collette, Don Johnson, Michael Shannon, Lakeith Stanfield, Katherine Langford, Jaeden Martell és Christopher Plummer.

Az Amerikai Egyesült Államokban a Lionsgate forgalmazza, a bemutató 2019. november 27-én volt. Hazánkban a film forgalmazója a Freeman Film, a hazai premier 2020. január 2-án volt.

Rövid történet[szerkesztés]

A filmet az írója és rendezője egy napjainkban játszódó klasszikus krimiként írta le, amelyben a kellemes megjelenésű és felettébb kíváncsi Benoit Blanc magándetektív (Daniel Craig) hazugságok hálójában próbál kinyomozni egy szövevényes családi halálesetet.

Cselekmény[szerkesztés]

Harlan Thrombeyt, a híres amerikai krimiírót holtan találják massachusettsi birtokán, közvetlenül a 85. születésnapjának eseményei után. A rendőrség öngyilkosságnak véli az esetet, mivel Harlant elvágott torokkal találták meg, a saját tőrével a kezében. A birtokon összegyűlnek a Thrombey család tagjai, akiket a rendőrség egyenként kikérdez: lányát, a sznob Linda Drysdale-t, és annak férjét, Richardot, fiát, Waltot, aki az apja kiadóvállalatát vezeti, Harlan elhunyt fiának feleségét, Jonit, és a lányát, Meget, valamint Linda és Richard fiát, Ransomot. A kihallgatás során kiderül, hogy a születésnapi ünnepségen Harlan több családtagjával is összetűzésbe került különböző okok miatt, ám ezt egyikük sem hajlandó részletezni.

A nyomozáshoz később csatlakozik Benoit Blanc magándetektív, akit névtelenül béreltek fel az esethez. Blanc úgy véli, a család fontos információkat hallgat el a rendőrök elől, ezért kikérdezi Harlan ápolónőjét, Martát, aki fizikailag képtelen hazudni (ha azt teszi, mindig rátör a hányinger). Marta válaszol Blanc kérdéseire, de nem fedi fel előtte, hogy az ünnepség éjszakáján véletlenül túladagolta Harlan fájdalomcsillapítóját, és sehol nem találta hozzá az ellenszert, életveszélybe sodorva ezzel Harlant. Harlan nem akarta, hogy Marta gyilkosság gyanújába keveredjen, ezért pontos utasítások alapján segített neki alibit csinálni, majd ápolója szeme láttára elvágta a torkát.

Amikor Harlan végrendeletét felolvassák, a család legnagyobb megdöbbenésére a kizárólagos örökös nem más, mint Marta. Ransom segít neki elmenekülni a család haragja elől, majd Marta bevall neki mindent Harlan haláláról. Ransom felajánlja, hogy segít tisztára mosni a nevét, az örökség egy részéért cserébe, míg a Thrombey család megpróbálja rávenni őt, hogy mondjon le az örökségről.

Marta névtelen zsarolólevelet kap Harlan vérvizsgálatának másolatával, ami bizonyítani fogja a bűnösségét. Amikor Ransommal ellátogatnak az orvosszakértői rendelőbe, az épület addigra már leégett. Marta elmegy a zsaroló által megadott címre, és ott találja Harlan házvezetőnőjét, Frant, aki szintén morfiumtúladagolás áldozata lett. Utolsó erejével azt hörögi Marta fülébe: „Hogy tehetted?”. Marta úgy dönt, elegen szenvedtek az ő hibájából, ezért összehívja a családot a birtokon, hogy bejelentse, lemond az örökségről.

Blanc megtalálja a Fran birtokában lévő vérvizsgálat eredeti példányát, ami kimutatja, hogy Harlan szervezetében csupán egy kevés adag morfium volt. A magándetektív egy külön szobába kéreti Martát és Ransomot, majd előadja nekik az elméletét: Ransom megtudta, hogy Marta lesz Harlan kizárólagos örököse, ezért úgy döntött, összecseréli a nagyapja gyógyszereit, hogy Marta akaratán kívül megölje Harlant, így gyilkossági gyanúsítottként nem örökölhet semmit. Csakhogy miután Marta maga is felcserélte a gyógyszeresüvegeket, Harlan a megfelelő mennyiségű adagot kapta meg, így valójában nem volt semmi baja. Azzal, hogy Harlan öngyilkos lett, hiba csúszott Ransom tervébe, ezért névtelenül felbérelte Blancot, hogy ő rábizonyítsa Martára a gyilkosságot. Fran azonban látta, hogy a temetés napján Ransom ellopja a gyógyszereket Harlan szobájából, ezért zsarolólevelet küldött neki. Ransom, hogy elrejtse a tettének nyomait, egyúttal még jobban gyanúba keverje Martát, eljuttatta hozzá Fran levelét neki címezve, felégette az orvosi rendelőt a vérvizsgálat összes példányával, és megölte Frant, hogy ne árulhassa el az igazat. Blanc még arra is rámutat, hogy Fran a halála előtt nem azt mondta Martának, „Hogy tehetted”, hanem hogy „Hugh tette”, mivel Ransom a második nevén szólíttatja magát a személyzettel.

Bár az elmélet helytálló, Ransom biztos benne, hogy nincs rá semmilyen bizonyíték. Marta ekkor egy hívást kap a kórháztól, és közli, hogy Fran életben van, és vallani fog Ransom ellen. Ransom erre is csak legyint, mondván, hogy a vád legfeljebb gyújtogatás és gyilkossági kísérlet ellene, amit egy jó ügyvéddel simán megúszhat. Ekkor azonban Marta elhányja magát, mivelhogy hazudott; Fran halott, Ransom pedig épp most ismerte be a meggyilkolását, amit Blancnak sikerült diktafonra vennie. Utolsó kísérletként Ransom megpróbálja leszúrni Martát a nagyapja egyik tőrével, de kiderül, hogy az csak egy összecsukható színpadi kellék. A rendőrség őrizetbe veszi őt.

Blanc elárulja Martának, hogy a kezdetektől fogva gyanakodott rá a cipőjén lévő vércsepp miatt, viszont azt is sejtette, hogy Marta jóember, aki szánt szándékkal nem tudna gyilkolni. Marta ezek után úgy dönt, megtartja az örökséget, és Harlan régi szobájának erkélyéről üdvözli a Thrombey családot, immár a saját birtokán.

Szereplők[szerkesztés]

Szereplő Színész Magyar hang
Benoit Blanc Daniel Craig Stohl András
Ransom Drysdale Chris Evans Zámbori Soma
Marta Cabrera Ana de Armas Gáspár Kata
Linda Drysdale Jamie Lee Curtis Kovács Nóra
Walt Thrombrey Michael Shannon Fekete Ernő
Richard Drysdale Don Johnson Jakab Csaba
Joni Thrombrey Toni Collette Bertalan Ágnes
Elliot hadnagy Lakeith Stanfield Pál Tamás
Meg Thrombrey Katherine Langford Lamboni Anna
Jacob Thrombrey Jaeden Lieberher Pál Dániel Máté
Harlan Thrombey Christopher Plummer Szersén Gyula
Trooper Wagner Noah Segan Takátsy Péter
Fran Edi Patterson F. Nagy Erika
Donna Thrombey Riki Lindhome Solecki Janka
Wanetta dédnagymama K. Callan Kassai Ilona
Alan Stevens Frank Oz Kertész Péter
Mr. Proofroc M. Emmet Walsh Cs. Németh Lajos

Háttér és forgatás[szerkesztés]

A film készítését 2018 szeptemberében jelentették be, már akkor tudatták, hogy a főszerepet Daniel Craig fogja játszani, valamint azt is közölték, hogy a krimit a forgatókönyvet is jegyző Rian Johnson rendezi majd. A filmet a 2018-as Torontói Nemzetközi Filmfesztiválon kínálták fel megvásárlásra a forgalmazóknak.[2] 2018 októberében Chris Evans, Lakeith Stanfield, Michael Shannon, Ana de Armas, Don Johnson, Jamie Lee Curtis és Toni Collette csatlakozott Craighez.[3][4][5][6][7][8][9] 2018 novemberében Christopher Plummer, Jaeden Lieberher, Katherine Langford, Riki Lindhome, Edi Patterson, és Raúl Castillo szereplését erősítették meg.[10][11][12][13] Decemberben kiderült, hogy Noah Segan, aki Johnson eddigi összes filmjében szerepelt, ebben a filmben is szerepelni fog.[14] Shannon Agatha Christie krimijeihez hasonlította a filmet egy interjúban.[15] 2019 márciusában Frank Oz elárulta, hogy egy kisebb szerepben feltűnik a filmben.[16]

Johnson többek között az Nyaraló gyilkosok (1982), a Meghívás egy gyilkos vacsorára (1976), a Halál a Níluson (1978), a Sheila meghalt és New Yorkban él (1973), a Halálcsapda (1982), a Nyom (1985), a Gosford Park (2001), A kristálytükör meghasadt (1980), a Gyilkosság az Orient expresszen (1974), Magándetektívek (1980) című filmeket, valamint a Something's Afoot című musicalt (1976), jelölte meg ötödik filmje inspirációjaként.[17]

Forgatás[szerkesztés]

A film forgatása 2018. október 30-án kezdődött meg Bostonban.[18][19][20] A forgatások december 20-án fejeződtek be, ezt a rendező Twitteren jelentette be.[18][19][20]

Bemutató[szerkesztés]

A Tőrbe ejtve ünnepélyes bemutatója a 44. Torontói Nemzetközi Filmfesztiválon volt 2019. szeptemberben 7-én.[21] Európában először a BFI London Filmfesztiválon lesz megtekinthető a film 2019. október 8-án.[22]

A filmet 2019. november 27-től mutatták be az amerikai filmszínházakban.[23] A film hazai forgalmazója a Freeman Film, aki 2019. november 28-án mutatta volna be a filmet a magyar mozikban, de novemberben a premiert 2020. január 2-ra halasztotta.[24]

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. Toronto Whopper: MRC Buys World Rights To Daniel Craig-Rian Johnson Whodunit ‘Knives Out’
  2. Toronto Kicks Off With Hot Package: Daniel Craig Stars, Rian Johnson Directs & Scripts Murder Mystery ‘Knives Out’
  3. Chris Evans To Join Daniel Craig In Rian Johnson’s Red-Hot Murder Mystery ‘Knives Out’
  4. Lakeith Stanfield Joins Daniel Craig & Chris Evans In Rian Johnson’s Murder Mystery ‘Knives Out’
  5. Michael Shannon in Talks to Join Rian Johnson’s ‘Knives Out’ (EXCLUSIVE)
  6. ‘Blade Runner 2049’ Star Ana De Armas Joins Daniel Craig & Chris Evans In ‘Knives Out’; Shoot Begins Next Month
  7. Don Johnson In Advanced Talks For Rian Johnson’s ‘Knives Out’
  8. Jamie Lee Curtis Joins Rian Johnson’s ‘Knives Out’ (EXCLUSIVE)
  9. Kroll, Justin: Toni Collette Joins Rian Johnson’s ‘Knives Out’ (EXCLUSIVE). [[Variety (magazin)|]] , 2018. október 30. (Hozzáférés: 2018. december 9.)
  10. Kit, Borys: Christopher Plummer in Talks to Join Rian Johnson's Murder Mystery 'Knives Out' (Exclusive). The Hollywood Reporter , 2018. november 2. (Hozzáférés: 2018. november 2.)
  11. Joseph, Rod: EXCLUSIVE: IT Star Jaeden Lieberher Joins THE LAST JEDI Director Rian Johnson’s KNIVES OUT. Comic Book Movie , 2018. november 7. (Hozzáférés: 2018. november 7.)
  12. Katherine Langford Joins Rian Johnson's 'Knives Out' (Exclusive). The Hollywood Reporter , 2018. november 9. (Hozzáférés: 2018. november 9.)
  13. Wiseman, Andreas: ‘Knives Out’: Riki Lindhome, Edi Patterson, Raúl Castillo Join Rian Johnson Movie. Deadline Hollywood , 2018. november 9. (Hozzáférés: 2018. november 9.)
  14. Wampler, Scott: BOMBSHELL EXCLUSIVE: Noah Segan Is In Rian Johnson’s KNIVES OUT. BirthMoviesDeath , 2018. december 4. [2018. december 9-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2018. december 7.)
  15. Giroux, Jack. „‘State Like Sleep’ Star Michael Shannon Discusses Christopher Walken, Working With Rian Johnson on ‘Knives Out,’ and the 2018 Movie Everyone Should See”, /Film, 2019. január 10. (Hozzáférés: 2019. április 7.) 
  16. Yoda Actor Frank Oz Reuniting with ‘Star Wars: The Last Jedi’ Director Rian Johnson to Act in ‘Knives Out’. [2019. március 27-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2019. április 7.)
  17. Johnson, Rian: Rian Johnson on Twitter: "Edit room posters: Knives Out edition...". Twitter , 2019. január 31. (Hozzáférés: 2019. február 1.)
  18. a b Knives Out
  19. a b Rin Johnson Reuniting With ‘Last Jedi’ Cinematographer Steve Yedlin For ‘Knives Out’. [2018. október 31-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2018. december 9.)
  20. a b Rian Johnson Reveals On-Set Image as Filming Starts on ‘Knives Out’
  21. Knives Out
  22. ‘Knives Out’ for London Film Festival as Rian Johnson Film Lands Gala Slot
  23. Lionsgate To Release MRC’s Rian Johnson Murder Mystery ‘Knives Out’ With Daniel Craig & Killer Cast
  24. https://twitter.com/ZalabaFerenc/status/1158733250581450752

További információk[szerkesztés]