Meghívás egy gyilkos vacsorára

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
Meghívás egy gyilkos vacsorára
(Murder by Death)
1976-os amerikai film
Rendező Robert Moore
Producer Ray Stark
Műfaj
Forgatókönyvíró Neil Simon
Főszerepben Eileen Brennan
Truman Capote
James Coco
Peter Falk
Alec Guinness
Elsa Lanchester
David Niven
Peter Sellers
Maggie Smith
Nancy Walker
Estelle Winwood
Zene Dave Grusin
Operatőr David M. Walsh
Vágó Margaret Booth
Jelmeztervező Ann Roth
Gyártás
Gyártó Columbia
OrszágUSA
Nyelv angol
Játékidő 94 perc
Forgalmazás
Forgalmazó USA Columbia
Magyarország Mokép
Bemutató1976. június 23.
Magyarország 1978. február 23.
Bevétel
  • 32 511 047 $ (Amerikai Egyesült Államok)
  • 32 549 247 $ (világszerte)
További információk
SablonWikidataSegítség

A Meghívás egy gyilkos vacsorára (Murder By Death) 1976-os film, melyet az ismert forgatókönyvíró, Neil Simon jegyez. Az Agatha Christie Tíz kicsi néger című művére épülő cselekmény voltaképpen a klasszikus krimik paródiája. A kiparodizált nyomozókat (Hercule Poirot, Sam Spade, és a többiek) olyan híres színészek alakították, mint Peter Falk vagy Peter Sellers, sőt az egyik főszerepben a híres írót, Truman Capote-t láthatjuk. A filmet 1976-ban mutatták be a Velencei Filmfesztiválon.

Cselekmény[szerkesztés]

Alább a cselekmény részletei következnek!

A film sokat épít az általa kiparodizált nyomozók történeteire. Cselekménye szerint a világ öt legkiválóbb detektívje és egy-egy kísérőjük meghívást kap a titokzatos Lionel Twaintől az isten háta mögötti birtokára vacsorára – és a meghívó szerint gyilkosságra is. A sorban érkező vendégeket – Sidney Wang (Charlie Chan paródiája), Dick Charleston (Nick Charles paródiája), Milo Perrier (Hercule Poirot paródiája), Sam Diamond (Sam Spade paródiája), és Jessica Marble (Miss Marple paródiája) – egy vak inas és egy süketnéma felszolgáló fogadja, a házigazda nem mutatkozik. Ellenben különféle próbatételeket eszelt ki számukra, hogy megtréfálja őket. A vacsora közben aztán felbukkan. Elmondja a jelenlévőknek, hogy bizonyítani kívánja, hogy ő az élő legnagyobb kriminológus. Lezárja a házat, és bevallja, hogy pontban éjfélkor gyilkosság lesz a házban, s a gyilkos és az áldozat is itt ül az asztaluknál. Aki megfejti az ügyet, kap egymillió dollárt. Majd ismét eltűnik, s magára hagyja a társaságot. Ők kiötlik, hogy ha mind megfogják egymás kezét és nem mozdulnak el az asztaltól, nem történhet gyilkosság. Ám még éjfél előtt kiderül, hogy végeztek a vak inassal, és Twain trükkjei miatt végül csak nagy nehezen tudják kivárni az éjfélt. Ekkor derül ki, hogy maga Twain az áldozat.

Ezután mindenki lázas találgatásba kezd azzal kapcsolatban, hogy ki lehetett a tettes. Szép sorban rájönnek, hogy mindegyikük kötődött Twainhez, így elég indítékuk lehetett volna, hogy végezzenek vele. Miután egymásban sem bíznak, úgy térnek nyugovóra, hogy jól bezárkóznak. Ám a csapdák ide is elérik őket: bombával, mérgeskígyóval, skorpióval, gyilkos gázzal és leszakadó mennyezettel törnek az életükre. Nem sokkal ezután egy jelenetben láthatjuk az inast, aki nemcsak hogy életben van, de még csak nem is vak. A megérkező nyomozók sorban leleplezik őt – az inasnak, Twain jogtanácsosának, könyvelőjének, sőt lányának nevezve őt, a legdurvább azonban az, amikor Sam Diamondnak nevezik. Hamarosan azonban kiderül a nyilvánvaló igazság: az inas valójában csak egy maszk, mely mögött Twain rejtőzik. Mivel nem sikerült megfejteniük az ügyet, mindenki üres kézzel távozik. Miközben a szereplők távoznak, Twain levesz még egy maszkot, mely mögött Yetta, a süketnéma bejárónő látható.

Itt a vége a cselekmény részletezésének!

Szereplők[szerkesztés]

A házban három főszereplőt ismerhetünk meg: a házigazda Lionel Twaint (Truman Capote, magyar hangja Körmendi János), a vak inast (Alec Guinness, magyar hangja Mensáros László), és a süketnéma bejárónőt (Nancy Walker). Rajtuk kívül öt nyomozó és kísérőjük tartózkodnak a házban:

Kivágott jelenetek[szerkesztés]

  • Miss Marble és Miss Withers a taxisofőrjük kifizetésén vitatkoznak.
  • A benzinért a kilométerekre lévő benzinkúthoz tartó Miss Skeffington mellett elhajt a Charleston házaspár.
  • Wang fia egy cetlit talál a halott Twain kezében. Ez alapján elmeséli, hogyan oldaná meg ő az esetet.
  • A film legvégére bekerült volna egy jelenet, amikor is Sherlock Holmes és Watson késve érkeznek, épp mikor mindenki más távozik. Ám jogi okok miatt végül is kimaradt ez a rész.

További információk[szerkesztés]