Katonai Érdemkereszt

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Katonai Érdemkereszt (Militärverdienstkreuz)
Katonai érdemkereszt 1. osztálya hadidíszítménnyel és kardokkal
Katonai érdemkereszt 1. osztálya hadidíszítménnyel és kardokkal
Adományozza Osztrák–Magyar Monarchia
Típus többfokozatú kitüntetés
Kaphatják Különböző fokozatokban osztrák–magyar katonatisztek
Indoklás „az ellenséggel szembeni kimagasló tettek”
Státusz nem adományozható
Jellemzői többfokozatú kitüntetés
Statisztikák
Alapítás dátuma 1849. szeptember 19.
Első kitüntetés dátuma 1849. október 22.
Utolsó kitüntetés dátuma 1918
Viselési sorrend
Magasabb rangú kitüntetés Vaskorona-rend
Alacsonyabb rangú kitüntetés Polgári Hadi Érdemkéreszt

szalagsáv
szalagsáv
A Wikimédia Commons tartalmaz Katonai Érdemkereszt (Militärverdienstkreuz) témájú médiaállományokat.
Katonai érdemkereszt 2. osztálya hadidíszítménnyel és kardokkal
Katonai érdemkereszt 3. osztálya hadidíszítménnyel és kardokkal

A Katonai Érdemkereszt (németül: Militärverdienstkreuz; angolul: Military Merit Cross; horvátul: Vojni križ za zaslugea) a Habsburg Birodalom, majd az 1867-ben létrehozott Osztrák–Magyar Monarchia katonai kitüntetése volt. 1849 októbere és 1918 februárja között több módosítással alakult ki ez a kitüntetéscsalád, melyet tisztek kaphattak meg.

Története[szerkesztés]

1849-ben Radetzky tábornagy javaslatára I. Ferenc József császár alapította azon tisztek számára, akik helytállásukkal és hősiességükkel háborúban, valamint kimagasló szolgálatukkal békeidőben kiérdemelték az adományozást.

Az első kitüntetéseket azon tisztek kapták meg, akik Radetzky tábornagy alatt szolgáltak az itáliai-hadjárat alatt, és részt vettek a Custozzai, illetve Novarai csatában 1848-ban, és 1849-ben. Körülbelül 1500 adományozásra került sor 1849-50 fordulóján. Ezek után a következő háborúkban került sor adományozásra: 1859-ben a Szárd–francia–osztrák háború, az 1864-es Porosz–osztrák–olasz háború, az 1866-os Porosz–osztrák–dán háború az 1877-78-as Orosz–török háború, ahol az Osztrák–Magyar Monarchia elfoglalta Bosznia-Hercegovinát és az 1899-es Bokszerlázadás.

A kitüntetés első felülvizsgálatára 1860-ban került sor, amikor ugyanis létrehozták az úgynevezett hadiékítményt (zöld színű koszorú a keresztszárak között), illetve a fehér zománcozást. Ettől fogva megkülönböztetésre kerültek a háborús, és a békeidőben adományozott kitüntetések.

A másik fontos módosítás 1914. szeptember 23-án következett be nem sokkal az első világháború kitörését követően. Három fokozatra osztották a kitüntetést. Az eddigi háromszögletű szalagon viselt kereszt lett a 3. osztály. Nyakban hordott keresztet (2. osztály), illetve a zubbony bal oldalára feltűzhető (1. osztály) keresztet hoztak létre.

A Monarchia idejében egy kitüntetés magasabb fokozatának elnyerése esetén a korábbi, alacsonyabb fokozatot le kellett tenni. A kitüntetés változatainak sokasága mutatja, hogy a kardos, vagy csak hadiékítményes alacsonyabb fokozatú kitüntetésnek szinte nagyobb becse volt mint a magasabb fokozatú alap kitüntetésnek. Minden rendjelnél megvolt a lehetőség arra, hogy az alacsonyabb fokozat kardjaival, hadiékitményével feldíszítsék az elnyert magasabb osztály jelvényét. Az alapító okirat szerint minden osztály rendelkezett békeidős, és háborús időszakra szóló kereszttel, de tekintettel a háború előrehaladtával, csak hadiékítményes, vagy hadiékítményes kardokkal variációt adományoztak. 1916. december 13-án a következő módosításokat foganatosították: a 3. osztály keresztbe helyezett kardokat kapott a háromszögletű szalagra "vitézség jeléül", illetve a 2. és 3. osztály pedig a keresztszárak közé kardokat. 1917. augusztus 1-jén létrehozták a 3. osztály többszöri adományozás lehetőségét egy 6 mm-es ismétlőpánt formájában. 1918. február 8-án pedig a 2. osztály vált többször adományozhatóvá. Az első világháborút megelőzően külföldi katonatisztek ritkán részesültek a kitüntetés adományozásában.

A kezdetektől fogva létezett úgynevezett gyémántokkal ékesített Katonai Érdemkereszt különböző fokozatokban, ami tábornokok, és tengernagyok számára adományoztak. Az első világháború során külföldi magas rangú katonákat is kitüntettek velük.

A világháború alatt a Magyar Királyi Honvédség kötelékében 5 elsőosztályú, 34 másodosztályú és 5590 harmadosztályú Katonai Érdemkeresztet adományoztak.[1]

Leírása[szerkesztés]

A Katonai Érdemkereszt egy körülbelül 30 mm-es kereszt formájú kitüntetés, ami vörös zománcozással körbe vett fehér zománcú kereszt, aminek a közepén egy szintén fehér, és vörös szegéllyel rendelkező körülbelül 13 mm-es kör alakú rész található, amin a VERDIENST Érdem szó található.

A 3. osztály a Vitézségi Érem úgynevezett hadiszalagján lóg, amíg a 2. osztály nyakban hordott és körülbelül 40 mm széles, a közepe 19 mm átmérőjű, és a hadiékítmény koszorúja 6 mm széles.

Az 1. osztály körülbelül 61 mm széles, a közepe 27 mm átmérőjű, és a hadiékítmény koszorúja 7 mm széles.

Kitüntetettjeinek listája[szerkesztés]

Lásd még: A Katonai Érdemkereszt kitüntetettjei (kategórialap)

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. Archivált másolat. [2015. április 18-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2015. április 17.)

Források[szerkesztés]

Kapcsolódó szócikkek[szerkesztés]