Kaméleon csillagkép

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Kaméleon csillagkép
Adatok
Latin névChamaeleon
Latin birtokos esetChamaeleontis
RövidítésCha
Rektaszcenzió7h 27m – 13h 56m
Deklináció-75°15´ – -15°30´
Területe132 négyzetfok
Nagyság szerinti helyezés79
Teljesen láthatóészaki 7°-tól déli 90°-ig
Legfényesebb csillag (α Chamaeleontis)
fényessége4,05m
Szomszédos csillagképek

A Kaméleon (latin: Chamaeleon) egy csillagkép.

Története, mitológia[szerkesztés]

A Kaméleon azon csillagképek egyike, amelyeket Petrus Plancius holland teológus és csillagász vezetett be Pieter Dirkszoon Keyser holland hajós és Frederick de Houtman (vagy Frederik de Houtman) utazó megfigyelései alapján. Először egy 35 cm átmérőjű éggömbön Plancius és Jodocus Hondius tette közzé 1597-ben vagy 1598-ban Amszterdamban. Csillagatlaszban először 1603-ban jelent meg Johann Bayer Uranometriájában. A csillagkép egy rejtőzködő gyíkot ábrázol.

A Kaméleon csillagkép
A Kaméleon csillagkép

Csillagok[szerkesztés]

Kicsiny, halvány csillagkép a Déli Pólus közelében, a legfényesebb csillagai 4 magnitúdósak.

Mélyégobjektumok[szerkesztés]

A csillagképben sok molekuláris felhő található (a Chamaeleon-i sötét felhők), ezek kis tömegű, T Tauri csillagokból állnak. A felhő-komplexum, amelyet gáz és por alkot, mintegy 400-600 fényévre van a Földtől, az össztömege több tízezerszerese a Nap tömegének. A legkiemelkedőbb halmaz a Chameleon I., amelyet T Tauri- és B típusú, fiatal csillagok alkotnak.

1999-ben egy nyílthalmazt fedeztek fel az η Chamaeleontis csillag közelében, Eta Chamaeleontis halmaznak vagy Mamajek 1-nek hívják, 8 millió éves, és 316 fényévre van a Földtől.

Források[szerkesztés]

További információ[szerkesztés]

Commons:Category: Chamaeleon
A Wikimédia Commons tartalmaz Kaméleon csillagkép témájú médiaállományokat.

Fordítás[szerkesztés]

  • Ez a szócikk részben vagy egészben a Chamaeleon című angol Wikipédia-szócikk fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét és a szerzői jogokat jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.