Légszivattyú csillagkép

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Légszivattyú csillagkép
Adatok
Latin név Antlia
Latin birtokos eset Antliae
Rövidítés Ant
Rektaszcenzió 9h 27m – 11h 06m
Deklináció -24° 30´ – -40° 25´
Területe239 négyzetfok
Nagyság szerinti helyezés 62
Teljesen láthatóészaki 50°-tól déli 90°-ig
Legfényesebb csillag α Antliae
fényessége4,25m
Szomszédos csillagképek

A Légszivattyú csillagkép Johann Bode csillagatlaszában
A Légszivattyú csillagkép

A Légszivattyú (latin: Antlia) viszonylag új keletű csillagkép, a 18. században alkották meg. A Nemzetközi Csillagászati Unió vette fel a 88 modern csillagkép közé. A légszivattyút Észak felől az Északi vízikígyó, más néven a Hydra határolja. Határos csillagképek továbbá a Pyxis, Centaurus, és a Vela.

Története, mitológia[szerkesztés]

A csillagkép neve egy francia csillagásztól, Nicolas-Louis de Lacaille-től származik. (Eredetileg Antlia pneumatica volt a neve, Denis Papin francia fizikus tiszteletére, aki a légszivattyút feltalálta.) Lacaille egy déli útja során 14 csillagképet alkotott meg, melyek leginkább csillagokban szegény régiókat töltenek ki. A csillagképhez nem kapcsolódik mitológia, Lacaille elsősorban tudományos eszközökről nevezte el csillagképeit (lásd továbbá: Circinus, Telescopium stb).

Csillagok[szerkesztés]

A légszivattyú meglehetősen halvány csillagkép. Legfényesebb csillaga az α Antliae, mely egy 4,25m-s vörös óriás, a Földtől való távolsága mintegy 325 fényév.

Mélyég-objektumok[szerkesztés]

Irodalom[szerkesztés]

Fordítás[szerkesztés]

  • Ez a szócikk részben vagy egészben az Antlia című angol Wikipédia-szócikk fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét és a szerzői jogokat jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.
Commons:Category: Antlia (constellation)
A Wikimédia Commons tartalmaz Légszivattyú csillagkép témájú médiaállományokat.