Paradicsommadár csillagkép

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Paradicsommadár csillagkép
Adatok
Latin név Apus
Latin birtokos eset Apodis
Rövidítés Aps
Rektaszcenzió 13h 50m – 18h 27m
Deklináció -67°30´ – -83°05´
Területe206 négyzetfok
Nagyság szerinti helyezés 67
Teljesen láthatóészaki 7°-tól déli 90°-ig
Legfényesebb csillag (α Apodis)
fényessége3,83m
Szomszédos csillagképek

A Paradicsommadár (latin: Apus) egy csillagkép, melyet Pieter Dirkszoon Keyser és Frederick de Houtman megfigyelései alapján Petrus Plancius alkotott meg. Első megjelenése az 1598-as évre tehető, Amszterdamban ekkor mutatták be Petrus Plancius és Jodocus Hondius keze munkája által készült 35 cm-es éggömböt. A csillagkép első képi ábrázolása Johann Bayer Uranometria (1603) című csillagatlaszában vált láthatóvá.

Története, mitológia[szerkesztés]

Petrus Plancius „Paradysvogel Apis Indica” néven jegyezte fel a csillagképet, ám Bayer Uranometriájában már Apis Indica néven került be. Eközben mások Avisként hivatkoztak rá. Nicolas-Louis de Lacaille francia csillagász nagy hatású művében, a Coelum Australe Stelliferumban Apus néven található, ám az Apus és Avis alternatívák használata Titius Bode idején újra központba került.

Az apus szó láb nélkülit jelent, a bennszülöttek ugyanis levágták a paradicsommadár gyönyörű tollazatához képest csúnya lábát, és láb nélkül adták a madarat az idegeneknek. A csillagképnek nincs mitológiai vonatkozása.

Látnivalók[szerkesztés]

A Paradicsommadár csillagkép

Csillagok[szerkesztés]

Mélyég-objektumok[szerkesztés]

Források[szerkesztés]

Fordítás[szerkesztés]

  • Ez a szócikk részben vagy egészben az Apus című angol Wikipédia-szócikk fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét és a szerzői jogokat jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.
  • Ez a szócikk részben vagy egészben a List of stars in Apus című angol Wikipédia-szócikk fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét és a szerzői jogokat jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.
Commons:Category: Apus (constellation)
A Wikimédia Commons tartalmaz Paradicsommadár csillagkép témájú médiaállományokat.