Két pisztolylövés (televíziós sorozat)

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Két pisztolylövés
magyar televíziós sorozat
RendezőRényi Tamás
AlapműMág Bertalan regénye
Műfajkrimi
ForgatókönyvíróMág Bertalan
Kertész Ákos
Semsey Jenő
DramaturgBoldizsár Miklós
FőszerepbenGaras Dezső
Bencze Ferenc
Tarján Györgyi
Gáti Oszkár
Körtvélyessy Zsolt
Szerencsi Hugó
ZeneBerki Géza
OperatőrLukács Lóránt
VágóMorell Mihály
JelmeztervezőCsengey Emőke
DíszlettervezőDuba László
Gyártás
GyártóMagyar Televízió
Országmagyar Magyarország
Nyelvmagyar
Játékidőkb. 60 perc (epizódonként)
Forgalmazás
BemutatóMagyarország 1980. február 15.
Korhatár12
Kronológia
Kapcsolódó műsorMegtörtént bűnügyek
További információk
SablonWikidataSegítség

A Két pisztolylövés Mág Bertalan azonos című regényéből 1977-től 1979-ig készült, 1980-ban bemutatott színes, 3 részes magyar krimisorozat. Rendező: Rényi Tamás.

Történet[szerkesztés]

A II. világháború idején Jugoszláviában megölnek egy embert, a fia bosszút esküszik. 1963-ban lelőnek egy embert a Kálvária-dombon, egyet a Duna-parton, és még egyet, aki éppen a munkából tart hazafelé éjszaka. A gyilkosságok között összefüggés van. Magos őrnagy és csapata nekilát a szálak kibogozásához.

Szereplők[szerkesztés]

Főbb eltérések a könyv és a sorozat között[szerkesztés]

  • A könyvben a cselekmények nagy része Miskolc környékén játszódik, a sorozatban Tata környékén.
  • A könyvben Szenes keresztneve Béla, a sorozatban Nándor. Nevelt lánya a könyvben Magda, a sorozatban Vera.
  • A könyv nem említi konkrétan, hogy a cselekmény melyik évben történik (csak a leírtak alapján lehet következtetni, hogy a nyomozás tárgyát képező bűncselekmények kb. 20 évvel a II. világháború befejezését követően történnek), a sorozat 1. részének főcímét követő scriptjén megjelenik a Játszódik 1963-ban felirat.
  • A könyvben Magos őrnagy tegező viszonyban van kollégáival, mivel ők nem csak kollégái, hanem barátai is, a sorozatban magázza őket.
  • A könyvben Magos őrnagy csoportjának több tagja (Kozma, Németh, Bordás, Méray, Szabó), a miskolci, veszprémi, dunaújvárosi nyomozók, valamint az állambiztonsági szervek működnek együtt az ügy részleteinek feltárásában; a sorozatban a nyomozati tevékenységet Magos, Kozma és Németh végzik, a vidéki testületet egyedül a tatai gyilkossági kísérlet helyszínén a helyszínt biztosító rendőrszázados képviseli.
  • A könyvben Verlakinak (SS-álnevén Paul Weber, másik álnevén Szenes Béla) monogrammozott Parabellum fegyvere van, ezt szerzi meg 11 évesen Mirko Rodics, amikor Weber-Verlaki-Szenes megöli az apját. Szenes csak Füredit öli meg egy másik Parabellummal a könyv szerint. A sorozatban mind Szenes, mind Rodics FÉG 37 M pisztolyt használ.
  • Füredi József, Szenes első áldozata a könyv szerint piliscsabai, a sorozat szerint hajdúnánási. A könyv a tanúvallomások révén részletesen foglalkozik az élettörténetével, a sorozat nem foglalkozik ezzel.
  • Kolek Béla, Szenes sógora és második áldozata a könyv szerint Vácott él és a dunakeszi vasúti járműjavító üzem mérnöke, a sorozatban Budapesten lakik és az Újpesti Hajógyárban dolgozik. A könyvben Kolek Béla meggyilkolásakor 42 éves, 2 középiskolás fiúgyermek apja, a sorozatban 44 éves és gyermektelen.
  • A könyvben nincs szó Magos őrnagy kutyák iránti rajongásáról.
  • A könyvben Németh főhadnagyot meglövik, a sorozatban ezt kihagyják.
  • A könyvben komoly gyanú merül fel Szenes meglövésének kísérlete kapcsán Birkás György gépkocsivezető ellen, aki korábban Szenest szállítva, ittasan karambolozott, így Szenes súlyosan megsérült. Birkás György családja a könyv szerint a környéken ismert bűnözőcsalád. Birkás György 1956-ban illegálisan elhagyta Magyarországot, de a könyv szerint ez a Birkás éppen Szenes meglövése idején jár Miskolcon, illetve szülővárosában, Ózdon, ráadásul él is. A sorozatban szerepét teljesen érdektelennek állítják be, a Szenes meglövésének helyszínét biztosító rendőrszázados említi, hogy 1956-ban elhagyta az országot.
  • A könyvben Mirkó apjának bélyegalbumából Szenes önállóan ad túl, hogy pénzt szerezzen a szeretőjének küldendő tartásdíjra, édesanyja nyugdíjának kiegészítésére, illetve a szeretőjével való tervezett megszökéshez. A sorozatban mindezt Czukor György állítólagos bori fogolytársa közvetítésével teszi.
  • A könyvben Szenes két állítólagos fogolytársát hallgatják ki, a sorozatban csak egy fogolytársat, a másikhoz nem mennek el.
  • A könyvben Szenes szeretője, Marika alkatban összetévesztésig hasonló Kolekné Verlaki Eszterhez, a sorozatban Szenes szeretőjének neve Olga, a két szerepet két különböző alkatú színésznő játssza.
  • A könyvben Kolekné amellett, hogy terelő válaszokat ad a nyomozóknak, aktívan is próbálja akadályozni a nyomozást: Egerben ad fel egy gépelt, aláírás nélküli, antiszemita tartalmú fenyegető levelet Szenesnek, a sorozatban csak a terelő válaszokkal akadályozza a nyomozást.

Bakik[szerkesztés]

  • Az epizódok főcíménél, amikor a gyilkosság után az áldozatot lebobják a szikláról, akkor a zuhanásnál tisztán észrevehető, hogy egy bábut dobnak le.
  • Az 1. rész elején a történet szerint az áldozatot egy budapesti Kálvária-dombon ölték meg, a jelenetet viszont Tatán vették fel, ami később a sorozat cselekményeinek egyik fő helyszíne lesz.
  • Az 1. részben, Füredi József meggyilkolásának helyszínelésén Németh főhadnagy az orvosi vélemény meghallgatása előtt említi Magosnak, hogy lőtt seb. (Tudvalevő, amennyiben a rendőrség intézkedik egy holttest vagy halottnak látszó ember megtalálása fölött, akkor először az orvosnak kell vizsgálódni, addig a helyszín nem bolygatható.)
  • Az 1. részben Kolek Béla elsőként száll ki a hajógyári szolgálati hajóról, Szenes a parton található beton lőállásban áll lesben. A hajóról többen szállnak ki, Kolek nem tart a többiekkel, hanem a partmenti úton, úgy, hogy elhaladjon a lőállás előtt, folytatja az útját, miközben a többiek a part magasabb része felé tartanak a kikötői lépcső vonalában. Viszonylag hamar Szenes elsüti a fegyverét a lőállásból, amire a többiek nem figyelnek fel.
  • A 2. részben, amikor a kassai zsinagógában vannak, akkor Magos őrnagy fedetlen fővel tartózkodik ott, holott a zsinagógákban minden férfinak viselnie kell valamit a fején, még akkor is, ha nem zsidó.
  • Kassán a kíséretet biztosító helyi rendőrtiszt szlovák nyelven közöl dolgokat Magossal, és Kozma tolmácsolja a szlovák nyelvű közlést (mintha Magos azt nem értené), miközben később már említi a filmben, hogy ő is ismerős Kassán, a könyvből meg az is kiderül, hogy Kassán nevelkedett, és beszél szlovákul. (Mág Bertalan műveiből ez a tény ismert, sőt az is, hogy a II. világháborút megelőzően a csehszlovák központi rendőrnyomozói szervénél dolgozott.)
  • Szintén a 2. részben, amikor Németh főhadnagy követni kezdi a kórházból kilépő Koleknét, akkor a kórháznál a fák még teljesen lombosak, a következő pillanatban, amikor Tatabánya felső vasútállomáson (most: Felsőgalla vasútállomás) vannak, akkor már minden fa csupasz.
  • A filmben az időrendben első áldozatról, Füredi Józsefről a nyomozás során kiderül, hogy Hajdúnánásról származik, édesanyja ott él. Viszont az édesanya vasi tájszólásban szólal meg, ráadásul semmilyen érzelmet nem mutat ki, amikor a rendőrök a fia halála miatt keresik fel, miközben semmi nem utalt arra, hogy a fiával rossz lett volna a kapcsolata.
  • Szenes mint Paul Weber az SS szolgálatában állt, ott a Parabellum nagy űrméretű pisztoly volt a rendszeresített szolgálati tiszti fegyver. A sorozatban viszont a magyar fegyveres alakulatoknál (rendőrség, csendőrség, honvédség, koronaőrség) 1938-tól rendszeresített FÉG 37 M pisztolyt használja mind Szenes, mind Rodics.

Források[szerkesztés]