Inárcs-Kakucs vasútállomás

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Inárcs-Kakucs vasútállomás
Cím
OrszágMagyarország
Hely2365 Inárcs, Vasút út 2.
Állomáskategória
  • II. személyszállítási kategória
  • III. teherszállítási kategória
ÁllomáskódIA
UIC állomáskód5516832
IBNR állomáskód5501584
Felhasználási területvasútállomás
ÜzemeltetőMÁV Magyar Államvasutak Zrt.
Egyéb jellemzők
Része ennekMagyarország vasúti közlekedése
Szomszédos állomások
Időzónaközép-európai idő
Vasútvonalak
Szolgáltatások
VonatokS21
Elhelyezkedése
Inárcs-Kakucs vasútállomás (Pest vármegye)
Inárcs-Kakucs vasútállomás
Inárcs-Kakucs vasútállomás
Pozíció Pest vármegye térképén
é. sz. 47° 14′ 50″, k. h. 19° 19′ 04″Koordináták: é. sz. 47° 14′ 50″, k. h. 19° 19′ 04″
Térkép
A Wikimédia Commons tartalmaz Inárcs-Kakucs vasútállomás témájú médiaállományokat.
SablonWikidataSegítség

Inárcs-Kakucs vasútállomás egy Pest vármegyei vasútállomás, a MÁV üzemeltetésében.

Története[szerkesztés]

1889 júniusában nyílt meg, még megállóhelyként, a Budapest–Lajosmizse-vasútvonal átadásával egy időben. Tervezésekor ugyanis még nem számoltak ezen a szakaszon vasútállomás létrehozásával, az 1888-ban kiadott engedély csak egy 200 méter hosszúságú üzemi kitérő létesítésére adott lehetőséget.[1] Abban az időben mindkét névadó település, Inárcs és Kakucs lakott területei a mainál kissé távolabb estek a vasúti nyomvonaltól, Inárcs község belterülete is csak a megállóhely megnyitása után "húzódott ki" a vágányokig.

Eredetileg három vágányos kialakítású volt, amelynek a második vágánya volt az átmenő fővágány, az első vágány mellett a Dabas felé eső oldalon raktárak létesültek, az Ócsa felé eső oldalon pedig nyilvános rakodóhely volt.

Az 1960-as években a Szovjet Hadsereg egy fontos bázisa épült fel az Inárcstól keletre lévő erdőkben, ehhez az állomás dabasi kijáratától kiindulóan több kilométeres iparvágányt létesítettek. A katonák itteni jelenlétének további jeleit képezték a harmadik vágány mellett évtizedeken át tárolt katonai hídprovizóriumok is.

Az 1990-es évek elején az első vágánynak a felvételi épület előtti szakaszát felszedték, az így létesült két csonkavágányt attól kezdve csak nagyon ritkán használták. Szintén akkoriban szűnt meg a forgalom a katonai bázis iparvágányán is, amelyet egy ideig még kocsik tárolására használtak, majd több szakaszban fel is szedték a felépítményét. Az 1990-es évek végére az állomás harmadik vágánya is olyan kritikus műszaki állapotba került, hogy Inárcs-Kakucs többé nem volt képes vonattalálkozások lebonyolítására. Az állomás ezzel lényegében megállóhellyé degradálódott vissza, egyike lett a 142-es vasútvonal kedvezőtlen forgalmi adottságait eredményező szűk keresztmetszetek egyikének.

2012-ben az állomást az elővárosi jellegű forgalom követelményeit szem előtt tartva csaknem teljes egészében átépítették. A régi vágányokat és a szovjet iparvágány maradványait teljesen felszedték. Az újjáépített állomáson mindössze két vágány maradt, ezek közül az első vágány lett az átmenő fővágány. A két vágány között magasított szigetperon épült térvilágítással. A következő években alakították ki az egykori rakodóhelyek helyén a P+R parkolókat.

Áthaladó vasútvonalak[szerkesztés]

Közúti megközelítése[szerkesztés]

Az állomás közúti megközelítését a 46 108-as számú mellékút teszi lehetővé.

Közösségi közlekedéssel a Volánbusz 611-es járatával érhető el.

Forgalom[szerkesztés]

Járat Útvonal Gyakoriság
 S21  Budapest-NyugatiZuglóKőbánya alsóKőbánya-KispestKispestPestszentimre felsőPestszentimreGyál felsőGyálFelsőpakonyÓcsaInárcs-KakucsDabas(GyónHernádÖrkényTáborfalvaFelsőlajosLajosmizseLajosmizse alsóKlábertelepFelsőméntelekMéntelekAlsóméntelekNagynyírHetényegyházaÚrihegyMiklóstelepKecskemét-MáriavárosKecskemét alsóKecskemét) Óránként

További információk[szerkesztés]

  1. Magyarországi Rendeletek tára, 1888. A budapest-lajosmizse helyi érdekű gőzmozdonyú vasút építésére és üzleti berendezésére vonatkozó föltételek