Hetényegyháza vasútállomás

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Hetényegyháza vasútállomás
OrszágMagyarország
Hely
NévadóHetényegyháza (település és településrész)
Állomáskategória
  • III. személyszállítási kategória
  • III. teherszállítási kategória
ÁllomáskódHZ
UIC állomáskód5516956
IBNR állomáskód5501522
Felhasználási területvasútállomás
ÜzemeltetőMÁV Magyar Államvasutak Zrt.
Része ennekMagyarország vasúti közlekedése
Szomszédos állomások
Időzónaközép-európai idő
Vasútvonalak
Szolgáltatások
Vonatok
Elhelyezkedése
Hetényegyháza vasútállomás (Bács-Kiskun vármegye)
Hetényegyháza vasútállomás
Hetényegyháza vasútállomás
Pozíció Bács-Kiskun vármegye térképén
é. sz. 46° 55′ 51″, k. h. 19° 35′ 42″Koordináták: é. sz. 46° 55′ 51″, k. h. 19° 35′ 42″
Térkép
A Wikimédia Commons tartalmaz Hetényegyháza vasútállomás témájú médiaállományokat.
SablonWikidataSegítség

Hetényegyháza vasútállomás egy Bács-Kiskun vármegyei vasútállomás, melyet a MÁV üzemeltet Kecskemét településen. Az állomás egy katonai létesítmény és tanyák szomszédságában fekszik Kecskemét központjától nyugatra, Hetényegyháza városrész lakott területének keleti szélén.

Története[szerkesztés]

Valaha elágazó vasútállomás volt, a Kerekegyháza és Lajosmizse felől Kecskemétre tartó vonatok ezen az állomáson találkoztak. A vasútállomás kezdőponti váltókörzetétől pár méternyire Lajosmizse irányában ágazott ki a 143-as számú Hetényegyháza–Kerekegyháza-vasútvonal Kerekegyháza felé tartó vágánya.

A 2000-es években az állomáson a vonattalálkozások megszűntek. Az egyre apadó forgalmú rakodó bezárt, tehervonatokat már csak a katonai iparvágány fogadott. Az állomást visszaminősítették megálló-rakodóhellyé. Az állomásépületben vonatjelentő őr teljesített szolgálatot. 2009-ben Hónig Péter a 142-es vasútvonal déli részét bezáratta, így Hetényegyháza személyforgalom nélkül maradt. A forgalom 2010. július 4-ig csak az áthaladó tehervonatokra korlátozódott.

A 2010-es évek végén az állomás igen lassú fejlődésnek indult, ugyanis Kecskemét városa kulcsszerepet szánt neki az elővárosi közlekedés fejlesztésében. 2019 novemberében a második vágány mellett betonelemes peront építettek. A 2020 decemberi menetrendváltáskor a napi vonatpárok száma kettőről 11-re növekedett. Ebből kilenc a kecskeméti agglomeráció belső részét szolgálta ki, ezeknek a fordítóállomása Hetényegyháza lett. Az állomás autóbuszos ráhordókapcsolatot is kapott, Hetényegyháza belterületéről a 353-as és 354-es járatok az állomás előtt kiépített megállóhelyeken fordultak. Ezzel egy időben egy kis B+R kerékpártárolót is kialakítottak. A harmadik vágányt 2022 nyarán használt anyagokból átépítették, ezáltal az újból alkalmassá vált vonatok fogadására. A 2022. december 11-i menetrendváltás óta Hetényegyháza újból vasútállomás, ahol rendelkező forgalmi szolgálattevő dolgozik.

Leírása[szerkesztés]

Az állomás háromvágányos vasútállomás, amelynek a második vágánya az átmenő fővágány, a két mellékvágányt csak igen ritkán használják, a vonal menetrendjében még járatsűrítés esetén sem lenne szükség keresztek lebonyolítására. A délkeleti végponti bejárattól 300 méternyire egy iparvágány ágazik ki a vasútvonalból a katonai bázis felé, ennek kiszolgálásához szükség van a hetényegyházi vágányokra is.

Fejlesztési tervek[szerkesztés]

A 2022 nyarán publikált fejlesztési tervek szerint Hetényegyháza állomás jelentősen átalakulna. Az átmenő fővágány megmaradása mellett két kitérővágány épülne a bal oldalon. Az első és a második vágány között szigetperont terveznek. A jelenlegi állomásépületet, illetve az egykori szolgálati épületek bontásra kerülnének. Az állomás jobb oldalán 50 P+R, illetve 50+150 B+R parkoló, illetve egy települési feltáróút épülne. Az állomást a vasútvonal egészével együtt villamosítanák.

Vasútvonalak[szerkesztés]

Az állomást az alábbi vasútvonalak érintik:

Korábban[szerkesztés]

Kapcsolódó állomások[szerkesztés]

A vasútállomáshoz az alábbi állomások vannak a legközelebb:

Megközelítése tömegközlekedéssel[szerkesztés]

Forgalom[szerkesztés]

Járat Útvonal Gyakoriság
 S21  Budapest-NyugatiZuglóKőbánya alsóKőbánya-KispestKispestPestszentimre felsőPestszentimreGyál felsőGyálFelsőpakonyÓcsaInárcs-KakucsDabasGyónHernádÖrkényTáborfalvaFelsőlajosLajosmizseLajosmizse alsóKlábertelepFelsőméntelekMéntelekAlsóméntelekNagynyírHetényegyházaÚrihegyMiklóstelepKecskemét-MáriavárosKecskemét alsóKecskemét Hétvégén 3 Budapest felé és 4 Kecskemét felé
 S210  (TáborfalvaFelsőlajos →) LajosmizseLajosmizse alsóKlábertelepFelsőméntelekMéntelekAlsóméntelekNagynyírHetényegyházaÚrihegyMiklóstelepKecskemét-MáriavárosKecskemét alsóKecskemét Munkanapokon napi 2 pár
 S210  HetényegyházaÚrihegyMiklóstelepKecskemét-MáriavárosKecskemét alsóKecskemét Munkanapokon 9 pár

Kapcsolódó szócikkek[szerkesztés]

További információk[szerkesztés]

Források[szerkesztés]