I. János francia király

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
I. János
John I of France.jpg

Francia király
Uralkodási ideje
1316. november 14.1316. november 19.
Koronázása
Red crown.png
Elődje X. Lajos
Utódja V. Fülöp
Életrajzi adatok
Született 1316. november 14.
Párizs
Elhunyt 1316. november 19.
Párizs
Édesapja X. Lajos
Édesanyja Magyarországi Klemencia
Commons
A Wikimédia Commons tartalmaz I. János témájú médiaállományokat.

I. (Utószülött) János (Vincennes, 1316. november 15. – Vincennes, 1316. november 19.) a középkori Franciaország és Navarra királya (szintén I. János néven), X. (Civakodó) Lajos és Magyarországi Klemencia fia, Navarrai Johanna féltestvére volt.

Atyja június 5-én bekövetkezett halála után született, ám alig öt napig élt. A Capetingek közül egyedülálló módon Jánosnak keresztelték. Ekkor nagybátyja, az addig régensként uralkodó Hosszú Fülöp örökölte a trónt.

A legenda[szerkesztés]

János haláláról az idők folyamán számos bizonyíthatatlan szóbeszéd terjedt el, melyeket legjobban Maurice Druon foglalja össze regényciklusában, Az elátkozott királyokban. Eszerint Jánost egy idegen csecsemővel helyettesítették, így nem ő esett áldozatul a hatalomvágyó Fülöp, jobban mondva Fülöp nagyravágyó anyósa, gyilkosságának. Az is táplálhatta ezt a hiedelmet, hogy míg a százéves háborúban elszenvedett poitiers-i vereség során foglyul ejtett II. Jánost a britek rabságban tartották (13561360), egy bizonyos itáliai, Giannino Baglioni, X. Lajos fiának adta ki magát.

Baglionit Cola di Rienzo támogatta és segítette a kezdet kezdetén, hogy franciaországi hátország kiépítésével saját római pozícióit erősítse. Rienzo 1354-es halála után két évvel János fel is lépett trónkövetelőként. Először Magyarországra ment, ahol Nagy Lajos elismerte Civakodó Lajos fiának – Klemencia révén saját unokatestvérének –, de az avignoni pápa, IV. Ince már nem volt erre hajlandó 1360-ban. Baglionit végül bebörtönözték Nápolyban, ahol 1363-ban halt meg.


Előző uralkodó:
X. (Civakodó) Lajos
Franciaország királya
1316
A francia királyi liliom
Következő uralkodó:
V. (Hosszú) Fülöp
Előző uralkodó:
I. (Civakodó) Lajos
Navarra uralkodója
1316
Navarra címere
Következő uralkodó:
II. (Hosszú) Fülöp