Az elátkozott királyok

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából

Az elátkozott királyok (franciául: Les Rois Maudits) hétkötetes történelmi regénysorozat, melyet a francia akadémikus, Maurice Druon írt. A hét francia könyv címe, kiadásának időpontja, és a megfelelő magyar könyvek és kiadásuk időpontja:

Sorsz. Francia cím Megjelenés éve Magyar cím Megjelenés éve
1. Le Roi de fer 1955 A Vaskirály 1970
2. La Reine étranglée 1955 A megfojtott királyné 1970
3. Les Poisons de la couronne 1956 Korona és méreg 1971
4. La Loi des mâles 1957 Az ősi törvény 1971
5. La Louve de France 1959 Franciaország nőstényfarkasa 1972
6. Le Lis et le Lion 1960 Liliom és oroszlán 1972
7. Quand un Roi perd la France 1977 Az országvesztő 1993

Az első hat kötet már 1970–1972 között megjelent Magyarországon:

Az elátkozott királyok. Történelmi regény, 1-6.; Európa, Bp., 1970–1972 (Századok, emberek); fordító: Gyáros Erzsébet.
Az akkori kiadást két könyvben foglalták össze: az első könyvben az első három, míg a másodikba a második három kötet került be.

A hetedik kötet 1993-ban jelent meg, szintén a budapesti Európa Kiadó gondozásában. Fordító: Kamocsay Ildikó.

Mivel a regénysorozat megtörtént események átdolgozott bemutatása, a valós eseményeket csillaggal jelöli a könyv, és a kötet végén található függelékben leírja a hozzá kapcsolódó történelmi tényeket. Emellett egy minden szereplőre kiterjedő rövid jellemzést is találhatunk a könyvek végén.

A cselekmény összegzése[szerkesztés]

A történet a XIV. századi Franciaországban játszódik, a százéves háború kezdetekor. Szép Fülöp király erőszakkal és csellel, teljhatalma kihasználásával megsemmisíti a templomosok rendjét. Nagymesterük, Jacques de Molay a máglyáról megátkozza a királyt, V. Kelemen pápát és Guillaume de Nogaret pecsétőrt, és utódaikat mind tizenharmadíziglen. Bár nem veszik komolyan az átkot, egy éven belül mégis mind meghalnak, és a Capeting-ház is kihal, noha Szép Fülöpnek három fia is volt. A száli frankok törvénye alapján III. Eduárd és Valois Fülöp harcolnak a trónért.

Mellékszálként követhetjük egy olasz bankár, Guccio Baglioni élettörténetét, mely során részt vesz XXII. János pápa trükkös megválasztásának lebonyolításában, tragikus szerelem szövődik közte és egy nemes lány között, s belebonyolódik Utószülött János csecsemő király megöletésének ügyébe. A másik mellékszálon egy nemes úr, III. Robert d’Artois kalandos életét követhetjük nyomon, amint próbálja visszaszerezni jog szerint neki járó örökségét nagynénjétől, Mahaut-tól.

Történelmi összefüggések[szerkesztés]

A regény valós történelmi alapokon nyugszik, bár a regénybeli szereplők jelleme és jelentősége valószínűleg nagyobb, mint a valóságban. Emellett a könyv végén a vonatkozó részekhez mindig odaírta a szerző a valós történelmi hátteret. A sztori fő vezérfonala a Capetingek kihalása, és egyben a francia állam átalakulása nemzetállammá.

Feldolgozások[szerkesztés]

Az 1970-es években készült egy francia tv-sorozat a regény alapján, bár ez inkább színházias jellegű volt. 2005-ben viszont egy francia-olasz koprodukcióban készült egy minisorozat, Philippe Torreton és Jeanne Moreau főszereplésével.

További információk[szerkesztés]