Burgundi Margit francia királyné

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
Burgundi Margit
Marketa pecet.jpg

Franciaország királynéja
Uralkodási ideje
1314 1315
Elődje Johanna
Utódja Anjou Klemencia
Uralkodóház Burgundiai-ház
Született 1290
Elhunyt

Château Gaillard
NyughelyeVernon
Édesapja Robert II of Burgundy
Édesanyja Franciaországi Ágnes burgundi hercegné
Házastársa X. Lajos francia király
Gyermekei II. Johanna navarrai királynő
Coat of Arms of Margaret of Burgundy as Queen Consort of Navarre.svg
A Wikimédia Commons tartalmaz Burgundi Margit témájú médiaállományokat.

Burgundi Margit (1290Château-Gaillard, 1315. augusztus 15.) Franciaország és Navarra királynéja, X. (Civakodó) Lajos első felesége, II. Róbert burgundi herceg és Franciaországi Ágnes, IX. (Szent) Lajos legkisebb gyermekének leánya volt. Botrányos szerelmi kalandja, mely a Nesle-torony botrányaként híresült el, két év várfogsághoz juttatta, és végül a halálához vezetett. Az eset már a középkorban is számos találgatásra adott okot.

Élete[szerkesztés]

1305. szeptember 23-án, Vernonban lett a trónörökös felesége, aki ekkor már Navarra királya volt. A Lajos kvalitásai miatt gyaníthatóan boldogtalan házasságból mindössze egy gyermek született 1311-ben, Johanna.

1315 elején leánya, a homoszexuális férje, II. Edward és kegyencei elől Franciaországban menedéket kereső Izabella angol királyné sugallatára IV. (Szép) Fülöp, Lajos atyja elfogatta három menyét. Margit és a későbbi IV. (Szép) Károly felesége, Burgundi Blanka ugyanis, mint kiderült, három éve házasságtörő viszonyt folytattak egy normandiai testvérpárral a párizsi Nesle-palotában. Mindehhez a középső herceg, a későbbi V. (Hosszú) Fülöp felesége, Blanka testvére, Johanna asszisztált.

A két lovagot, Philippe és Gauthier d’Aunay-t április 19-én kegyetlenül kivégezték. Margitot és Blankát a rideg normandiai erődbe, a Château-Gaillard-ba záratták, ahol mostoha körülmények között kellett raboskodniuk. Margit fogolyként értesült róla, hogy apósa halálával november 29-én Franciaország királynéjává vált. Lajos azonban hallani sem akart a megbocsátásról. Margitot 1315. augusztus 15-én megfojtva találták a szobájában – ebben valószínűleg férje, vagy a király környezetének befolyásos tagjai játszottak szerepet. Lajos mindenesetre már augusztus 19-én megnősült, új választottja Magyarországi Klemencia, Károly Róbert testvére lett.

A Nesle-botrány komoly kihatással volt a királyság örökösödésére is. A hosszú, botrányos kapcsolat Margit és Lajos lánya, Johanna származását is kétségessé tette. Hosszú Fülöp végül kiszorította unokahúgát az öröklésből az ún. száli törvényre hivatkozva. Johanna csak 1328-ban tudta kialkudni Margit sógorától, Johanna nevű testvérének férjétől, VI. (Szerencsés) Fülöptől kialkudni, hogy franciaországi jogairól lemondva megszerezhesse Navarra trónját.

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. Find a Grave (angol nyelven). (Hozzáférés: 2019. augusztus 30.)