Ugrás a tartalomhoz

Burgundi Margit francia királyné

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Burgundi Margit

Franciaország királynéja
Uralkodási ideje
1314 1315
ElődjeJohanna
UtódjaAnjou Klemencia
UralkodóházBurgundiai-ház
Született1290
Elhunyt1315. április (24-25 évesen)
Château Gaillard
NyughelyeVernon
ÉdesapjaII. Róbert burgundi herceg
ÉdesanyjaFranciaországi Ágnes burgundi hercegné
Testvére(i)
  • Blanche of Burgundy
  • Burgundi Johanna
  • IV. Odó burgundi herceg
  • V. Hugó burgundi herceg
  • Louis of Burgundy
  • Marie of Burgundy
HázastársaX. Lajos francia király
GyermekeiII. Johanna navarrai királynő
A Wikimédia Commons tartalmaz Burgundi Margit témájú médiaállományokat.
SablonWikidataSegítség

Burgundi Margit (1290Château-Gaillard, 1315. augusztus 15.) Franciaország és Navarra királynéja, X. (Civakodó) Lajos első felesége, II. Róbert burgundi herceg és Franciaországi Ágnes, IX. (Szent) Lajos legkisebb gyermekének leánya volt. Botrányos szerelmi kalandja, mely a Nesle-torony botrányaként híresült el, két év várfogsághoz juttatta, és végül a halálához vezetett. Az eset már a középkorban is számos találgatásra adott okot.

Élete[szerkesztés]

1305. szeptember 23-án, Vernonban lett a trónörökös felesége, aki ekkor már Navarra királya volt. A Lajos kvalitásai miatt gyaníthatóan boldogtalan házasságból mindössze egy gyermek született 1311-ben, Johanna.

1315 elején leánya, a homoszexuális férje, II. Edward és kegyencei elől Franciaországban menedéket kereső Izabella angol királyné sugallatára IV. (Szép) Fülöp, Lajos atyja elfogatta három menyét. Margit és a későbbi IV. (Szép) Károly felesége, Burgundi Blanka ugyanis, mint kiderült, három éve házasságtörő viszonyt folytattak egy normandiai testvérpárral a párizsi Nesle-palotában. Mindehhez a középső herceg, a későbbi V. (Hosszú) Fülöp felesége, Blanka testvére, Johanna asszisztált.

A két lovagot, Philippe és Gauthier d’Aunay-t április 19-én kegyetlenül kivégezték. Margitot és Blankát a rideg normandiai erődbe, a Château-Gaillard-ba záratták, ahol mostoha körülmények között kellett raboskodniuk. Margit fogolyként értesült róla, hogy apósa halálával november 29-én Franciaország királynéjává vált. Lajos azonban hallani sem akart a megbocsátásról. Margitot 1315. augusztus 15-én megfojtva találták a szobájában – ebben valószínűleg férje, vagy a király környezetének befolyásos tagjai játszottak szerepet. Lajos mindenesetre már augusztus 19-én megnősült, új választottja Magyarországi Klemencia, Károly Róbert testvére lett.

A Nesle-botrány komoly kihatással volt a királyság örökösödésére is. A hosszú, botrányos kapcsolat Margit és Lajos lánya, Johanna származását is kétségessé tette. Hosszú Fülöp végül kiszorította unokahúgát az öröklésből az ún. száli törvényre hivatkozva. Johanna csak 1328-ban tudta kialkudni Margit sógorától, Johanna nevű testvérének férjétől, VI. (Szerencsés) Fülöptől kialkudni, hogy franciaországi jogairól lemondva megszerezhesse Navarra trónját.

Jegyzetek[szerkesztés]